Українська правда

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, віденський Рапід

Сергей Шемшученко — 18 серпня 2015, 22:26

Чемпіон розпочинає знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у Єврокубках. Розпочнемо ми з австрійського клубу Рапід, з яким донецькому Шахтарю доведеться поборотися за путівку у груповий етап Ліги Чемпіонів.

Рапід: історія та назва

Клуб був заснований в 1898 році під назвою "Перший віденський робітничий футбольний клуб". 8 січня 1899 року, на клубних зборах було вирішено змінити назву на сучасну СК Радід (Відень). В у наступному сезоні клуб бере участь в кубку виклику, турнірі для найсильніших клубів Австро-Угорської імперії. Рапід з майбутнім фіналістом Вієнна Крікет - поразка з рахунком 0:11.

Восени 1911 року розпочався перший чемпіонат Австрії з футболу. Після двох третин проведених матчів Рапід знаходився на третій сходинці в турнірній таблиці. Команда потужно провела кінцівку чемпіонату (5 перемог і 1 нічия) і випередивши основних конкурентів (Вінер Шпорт-клуб та Вінер АФК, здобула перший чемпіонський титул. В наступному сезоні Рапід взагалі не програв жодного поєдинку.

За дванадцять сезонів клуб виграв вісім чемпіонатів та та два кубки Австрії. Після переможного сезону 192/23 у Рапіда розпочалася зміна поколінь і команда на декілька років втратила лідируючі позиціі в австрійському футболі. Як переможець кубка 1927 року, Рапід взяв участь у новоствореному кубку Мітропи.
За сумою двоматчевих поєдинків переміг югославський Хайдук і чехословацьку Славію. У фіналі австрійському клубу протистояла грізна Спарта. Перший поєдинок у Празі Рапід програв з рахунком (2:6). Другий, вдома, виграв (2:1), але цього було не достатньо для загальної перемоги.

У кубку Мітропи 1928 р. команда перемогла угорську Хунгарію та чехословацьку Вікорію (Жижков), і знову вийшла до фіналу. Які рік тому, в першому виїзному поєдинку зазнала нищівної поразки. В Будапешті Йохан Хорват лише на 85 хв. забив єдиний м'яч у ворота Ференцвароша (1:7). За вдалими виступами в міжнародних турнірах прийшли перемоги і на внутрішній арені.

У 90-х в австрійському футболі з'явилися нові лідери. Найкращим для Рапіда став сезон 1995/96. На внутрішній арені, довгоочікувана перемога у чемпіонаті Австрії. На міжнародній, в якості володаря кубка Австрії, вдруге в своїй історії дійшов до фіналу кубка володарів кубків. В 1/16 перемога та нічия з румунським Петролул (Плоєшті)
В першому матчі наступного раунда, в Лісабоні поразка (0:2) від Спортінга. Вдома, лише на останій хвилині вдалося зрівняти рахунок. В додатковий час Крістіан Штумпф та Карстен Янкер забили ще два голи і вивели Рапід в наступне коло змагань. в 1/4 віденський клуб двічі переміг московське Динамо.

В першому півфіналі, на Де Кейп у Роттердамі нічия (1:1). Вдома Рапід забив Феєнорду три м'ячі (3:0). Фінальний поєдинок пройшов у Брюсселі. На 28 хвилині гравець Парі Сен-Жермену Бруно Н'Готті забив єдиний м'яч у матчі. Капітан команди Міхаель Консел, єдиний з гравців Рапіда, брав участь у двох єврофіналах.

Рапід: форма та стадіон

Домашньою ареною Рапіда є стадіон Герхард Ханаппі, який було засновано у 1977-му році. У 1980 році арена була перейменована на честь її архітектора, легендарного футболіста Герхарда Ханаппі. Місткість стадіону становить 18 500 глядачів. У середовищі фанатів стадіон часто називають Святий Ханаппі, відповідно до гасла уболівальників Rapid ist uns’re Religion (Рапід - це наша релігія).

Стадіон є другим по місткості у Відні після стадіону Ернст-Гаппель-Штадіон, на я кому австрійські гранди проводять Єврокубкові матчі. Також на цій арені Рапід та Аустрія проводять дербі. На цьому стадіоні більшість своїх домашніх матчів проводить і збірна Австрії з футболу. Тож, матч проти Шахтаря відбудеться саме на арені Ернст Гаппель, місткість якого становить 53 тисячи чоловік.

Основна форма команди біло-зелена, тому і прізвисько клуб носить - "біло-зелені". Виїзна форма команди на 90% біла, лише присутні зелені стрічки на гетрах та плечах футболок, також присутні у маленькій кількості червоні смуги. 3-й комплект команди - червоно-синій. Саме в таких кольорах команда грала з 1898 року. Такий варіант форми досі часто використовується у виїзних матчах австрійського клубу.

Рапід: виступи у єврокубках

Австрійський клуб являється 32-разовим чемпіоном Австрії, також в активі команди на внутрішній арені 26 віце-чемпіонств, 23 бронзові нагороди. 14 разів клуб ставав володарем Кубка Австрії, 1 раз володарем Кубка Німеччини, тричі - володарем Суперкубка Австрії та загалом 12 разів брав участь у фіналі Кубка Австрії.

На міжнародрій арені: двічі ставав володарем Кубка Кубка Мітропи (1930 та 1951 роки), тричі поступався у фіналі Кубка Мітропи - 1927, 1928, 1956, двічі команда грала у фіналі Кубка Володарів Кубків - 1985, 1996 роки.

В сезоні 2005/06 клуб виступав у груповому раунді ліги чемпіонів УЄФА. Капітан і лідер Рапіда Штефан Гофманн за версією різних видань неодноразово визнавався найкращим футболістом Австрії.

В Кубка Європейських Чемпіонів 1960/61 Рапід на шляху до півфіналу (найкращий результат у цьому турнірі) переміг Бешикташ, Вісмут із НДР, шведський Мальме і поступився майбутньому переможцеві, лісабонській Бенфіці. У сезоні 1984/85 років клуб показав найкращий результат у Єврокубках, дійшовши до фіналу Кубка Володарів Кубків. У першому раунді подолали Бешикташ (вдома — перемога, на виїзді — нічия). В першій домашній зустрічі 1/8 фіналу перемогли Селтік (3:1). На Селтік Парку — поразка (0:3), під час матчу кинутий предмет з трибуни поранив одного з австрійських гравців і УЄФА анулював результат поєдинку.

Втретє команди зустрілися на нейтральному полі, на Олд Траффорді. Єдиний м'яч у матчі забив Петер Пакульт. В четвертьфіналі, у ворота дрезденського Динамо було забито вісім м'ячів. У півфіналі жереб звів Рапід з представником Радянського Союзу московським Динамо - перемога у Відні та нічия на полі суперника. Фінал кубка володарів кубків з Евертоном відбувся у Роттердамі, англійці забили три м'ячі, Ганс Кранкль — один.

На міжнародній, в якості володаря кубка Австрії, вдруге в своїй історії дійшов до фіналу кубка володарів кубків. В 1/16 перемога та нічия з румунським Петролул (Плоєшті). В першому матчі наступного раунда, в Лісабоні поразка (0:2) від Спортінга. Вдома, лише на останій хвилині вдалося зрівняти рахунок. В додатковий час Крістіан Штумпф та Карстен Янкер забили ще два голи і вивели Рапід в наступне коло змагань. в 1/4 віденський клуб двічі переміг московське Динамо.

В першому півфіналі, на Де Кейп у Роттердамі нічия (1:1). Вдома Рапід забив Феєнорду три м'ячі (3:0). Фінальний поєдинок пройшов у Брюсселі. На 28 хвилині гравець Парі Сен-Жермену Бруно Н'Готті забив єдиний м'яч у матчі. Капітан команди Міхаель Консел, єдиний з гравців Рапіда, брав участь у двох єврофіналах.

Нинішний сезон австрійці почали з 3-го кваліфікаційного раунду, де за сумою двох матчів змогли вибити амстердамський Аякс. Вдома підопічні Зорана Барішича розписали нічию 2:2, а на Амстердам Арені змогли обіграти команду де Бура з рахунком 2:3.

Рапід: взаємовідносини з українськими командами

У розіграші єврокубків Рапід чотири рази потрапляв на київське Динамо. Загальний рахунок 19:14, українці тричі проходили далі (кубок володарів кубків 1985/86, кубок УЄФА 1992/93 та Ліга Європи УЄФА 2013—2014), у той час як австрійці всього один раз (ліга чемпіонів УЄФА 1996/97).

Перше з протисоянь відбулось у 1986 році завершилося двома розгромами Рапіда у 1/4 фіналу Кубка володарів Кубків. Тоді динамівці перемогли на полі суперника 4:1, 19 березня в Києві 5:1. У 1992-му році в 1/32 Кубка УЄФА кияни на своєму полі були сильнішими - 1:0, а матчі-відповіді поступилися 3:2, але пройшли далі завдяки правилу виїзних голів. У 1992 році проти Рапіда зіграв і молодий Сергій Ребров, який наразі очолює Динамо.

У сезоні Ліги чемпіонів 1996/97 австрійці таки змогли перемогти київське Динамо. Тоді столичний клуб тренував Йоже Сабо. У Відні Динамо поступилося з рахунком 0:2, а вдома команда Сабо зазнала поразки з рахунком 2:4. Востаннє Рапід зустрічався з представником України у 2013 році. Це знову було київське Динамо, яке потрапило з австрійцями у групу G Ліги Європи. Перший матч відбувся у жовтні в Австрії. Тоді, нагадаємо, матч завершився з рахунком 2:2. Динамо вело походу матчу 2:0, однак підопічні Блохіна примудрилися втратити перемогу на четвертій доданій хвилині. У матчі-відповіді столична команда України виправилася, завдавши поразки гостям 3:1.

Також команда з Відня свого часу зустрічалася з харківським Металістом, який ще тренував нинішній наставник Дніпра Мирон Маркевич. Металіст і Рапід грали у груповій стадії у квартеті К разом із Русенборгом та Байєром. Вдома Металіст обіграв австрійців 2:0, а на виїзді програв 0:1.

Цікаво, що з Шахтарем з всю історію австрійська команда жодного разу не зустрічалася.

Головний тренер Рапіда - Зоран Барішич

Рапід: тренер

Австрійскьий клуб з 2013-го року очолює 45-річний фахівець Зоран Барішич. Раніше тренер працював у структурі юнацького клубу та був помічником головного тренера. Як гравець пограв у багатьох австрійських клубах, але найдовше затримався в Рапіді (з 1993 по 1997 рік). Завершив ігрову кар'єру в 2005-му році, мав один виступ за збірну Австрії.

Рапід: лідери команди

Лідерами клубу у цьому сезоні являються: захисник Крістофер Дібон, півзахисник Штеффен Хофман і форвард Роберт Берич. Саме на словенському нападнику ми акцентуємо увагу. Берич народився 17 червня 1991 року.

У серпні 2010 року гравец підписав контракт з Марібором, куди перебрався з Інтерблока з Любляни.

В основному складі команди вперше вийшов 15 березня 2010 року в матчі проти Люцерна. У літнє трансферне вікно був можливий перехід в англійський Ньюкасл, проте пропозиція була відкинута агентом гравця.

У 2013 році перейшов в Штурм, а рік потому в віденський Рапід, де виступає нині. За двоматчеву дуель Берич встиг відзначитися у ворота Аякса чотири рази, що робить його кращим бомбардиром команди у поточному розіграші Ліги Чемпіонів. Гравець також заявлявся на матчі збірної Словенії у відборі до Євро-2016.

Матч проти Англії Берич провів у запасі (3:2 перемога англійців), втім, вийшов допомогти своїй збірній у матчі проти Сан-Марино (6:0 на користь Словенії). Безумовно, молодий талановитий Берич разом з лідером захисту Зоннляйтреном та досвідченим півзахисником Штеффеном Хофманом можуть принести Шахтарю багато "сюрпризів".

Рапід: склад команди у цьому сезоні

ВоротаріДНМГГромадянство
1Ян Новота07.11.198320Словаччина
30Ріхард Штребінгер14.01.199300Австрія
Захисники
6Маріо Зоннляйтрен08.10.198620Австрія
23Штефан Штангль20.10.199321Австрія
24Штефан Ауер11.01.199120Австрія
17Крістофер Дібон02.11.199010Австрія
20Максіміліан Хофманн07.08.199310Австрія
36Міхаель Шимпельсбергер12.02.199100Австрія
Півзахисники
5Анатаціос Песос05.06.199120Греція
14Флоріан Кайнц24.10.199221Австрія
15Срджан Граховац19.10.199220Боснія та Герцеговина
11Штеффен Хофман09.09.198020Німеччина
10Луїс Шауб29.12.199412Австрія
7Філіпп Шобесбергер10.12.199310Австрія
8Штефан Шваб27.09.199010Австрія
18Філіпп Гуспек05.02.199110Австрія
19Штефан Нутцу15.02.199200Австрія
Нападники
9Роберт Берич17.06.199124Словенія
33Дені Алар18.01.199010Австрія
38Філіпп Просенік01.03.199310Австрія

Рапід - Шахтар : прогнози букмекерів

Букмекерські контори віддають невелику перевагу донецькому Шахтарю. Наприклад одна з відомих букмекерських контор дає на перемогу Шахтаря 2,38, нічия - 3,45, а перемогу Рапіда оцінюють у 3,16.

Котирування на прохід: 1,25 - 4,15 на користь українського клубу.

Прогноз від Чемпіона

На виїзді Шахтар переможе суперника з рахунком 1:0, або зіграє унічию. Вдома "гірники" повинні впевнено перемогти з рахунком 2:0.

Нагадаємо, перший матч пройде у Відні 19 серпня, матч-відповідь - у Львові 25 серпня.