Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Парі Сен-Жермен

30.09.2015 13:36 1485 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Парі Сен-Жермен

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником донецького Шахтаря у Лізі Чемпіонів-2015/16. Цим супротивником став паризький клуб Парі Сен-Жермен. Саме з чемпіоном Франції чинний срібний призер України позмагається у 2-му турі групового етапу найпрестижнішого єврокубка у нинішньому сезоні.

ПСЖ: історія та назва

Парі Сен-Жермен був заснований не так давно, якщо брати до уваги інші клуби Європи, які перебувають на слуху кожного року. Отож, клуб був утворений 27 серпня 1970 після злиття команд Стад Сен-Жермен та ФК Париж, залишивши по одному слову від кожного з цих клубів. Футбольна команда базується у столиці Франції та є однією з найтитулованіших у країні.

За підсумками першого ж свого сезону команда здобула право брати участь у Лізі 1 (назва, яку дивізіон найсильніших має зараз). Проте вже наступного року через фінансові труднощі, а також примхи та непорозуміння керівників клуб був розділений. ФК Париж залишився у Вищій лізі, а Парі Сен-Жермен перевели у третій дивізіон. Два роки опісля ПСЖ вдалося повернутися до когорти найкращих. І не залишає він її до сьогодні.

Зазначимо, що свого часу клубним віце-президентом був відомий кіноактор Жан-Поль Бельмондо. А клуб завжди намагався запросити відомих і зіркових виконавців, щоб привернути до себе увагу. Хотіли парижани роздобути навіть Пеле, Йохана Кройфа та Франца Беккенбауера!

У 2011 році президентом клубу став арабський мільярдер Нассер Аль-Хелаїфі. Він вирішив зробити з команди гранда Європи, вклавши великі гроші на придбання гравців і тренерів. До речі, катарська фірма отримала схвалення на придбання від президента на той момент Франції Ніколя Саркозі.

ПСЖ: форма та стадіон

Домашнім комплектом у сезоні-2015/16 є темно-синя форма із звичною червоною вертикальною смугою попереду. При цьому у першому матчі Ліги Чемпіонів з Мальме ПСЖ грав у чорній формі з рожевими написами номерів і прізвищ, яка заявлена як третя. Гостьовим варіантом є абсолютно білий комплект з невеличкими червоними та синіми смужками.

Домашньою ареною ПСЖ є стадіон Парк де Пренс (Parc des Princes), де також грає свої матчі регбійна збірна Франції. Він вміщує 49 691 глядачів. Стадіон був споруджений у 1897 році (реконструйований у 1932 та 1972 роках). Зазначимо, що у ті далекі роки спочатку арена використовувалася як велодром, де фінішували велогонщики "Тур де Франс".

До 1998 року Парк де Пренс був і головним стадіоном для збірної Франції з футболу. Але спеціально до Чемпіонату світу-1998 був споруджений стадіон Стад де Франс. Тож, тепер ПСЖ свою домашню арену у футболі не ділить ні з ким.

Також Парк де Пренс приймав у себе два фінали чемпіонатів Європи (1960, 1984), три фінали Ліги / Кубку чемпіонів (1956, 1975, 1981), два фінали Кубку володарів кубків (1978, 1995) та один фінал Кубку УЄФА (1998).

ПСЖ: виступи у єврокубках

Парі Сен-Жермен - п'ятиразовий чемпіон Франції (1986, 1994, 2013, 2014 і 2015 роки), 9-разовий володар кубка Франції (1982, 1983, 1993, 1995, 1998, 2004, 2006, 2010, 2015). Окрім того, клуб п'ять разів тріумфував у Кубках французької ліги (1995, 1998, 2008, 2014 і 2015) і ще п'ять разів здобував суперкубок країни (1995, 1998, 2013, 2014, 2015).

Вперше парижани вийшли на європейську арену у 1982 році, коли у Кубку кубків дісталися до 1/4 фіналу. Наступного року у цьому ж турнірі в 1/8 фіналу їх зупинив туринський Ювентус. Далі був дебют у Кубку УЄФА-1984/85, де команда вибула в 1/16-й.

Невдалою виявилася поява ПСЖ й у Кубку чемпіонів-1986/87, де клуб відразу ж вилетів. Водночас, у Лізі чемпіонів найкращим досягненням "черовно-синіх" є півфінал у сезоні-1994/95. Тоді, пройшовши київське Динамо у груповому етапі, у чвертьфіналі парижани вибили Барселону, однак потім поступилися Мілану. В останні три роки ПСЖ стабільно доходить до 1/4 фіналу ЛЧ, де і вибуває.

Свій єдиний європейський успіх ПСЖ досягнув у Кубку володарів кубків у сезоні-1995/96. У фіналі був подоланий віденький Рапід завдяки голу Брюно Н'Готті після пасу Юрія Джоркаєффа. Могли парижани повторити свій успіх у наступному розіграші, але програли у фіналі Барселоні.

Також ПСЖ значиться як володар кубка Інтертото 2001 року. Плюс у команди є вихід у півфінал Кубку УЄФА-1992/93. Тоді, вибивши мадридський Реал у чвертьфіналі, на шляху клубу зі столиці Франції став Ювентус. Туринський клуб не дав здобути ПСЖ і Суперкубок УЄФА-1996, знищивши суперника за підсумками двох матчів з рахунком 9:2.

ПСЖ: взаємовідносини з українськими командами

За свою недовгу історію ПСЖ достатньо пограв з українськими командами на євроарені. Тричі парижани зустрічалися з київським Динамо. У Лізі Чемпіонів сезонів-1994/95 та -2012/13 років кияни не спромоглися відібрати у своїх суперників жодного очка (відповідно 1:2 та 0:2 вдома, 0:1 і 1:4 на виїзді). Водночас, у Лізі Європи-2008/09 "біло-сині" пройшли ПСЖ в 1/4 фіналу. Після нулів у Парижі підопічні Юрія Сьоміна "розібрали" конкурентів на стадіоні Лобановського - 3:0.

Власне, це - єдина перемога українських команд у протистояннях з "червоно-синіми".

Окрім того, ПСЖ довелося зіграти з Таврією та Карпатами. У Кубку Інтертото-2001 парижани легко обіграли сімферопольський клуб - 4:0 та 1:0. А з львів'янами їх жереб звів у груповому етапі Ліги Європи-2010/11 (тоді "левам" не пощастило із жеребкуванням, у групі були ще Севілья та дортмундська Боруссія). На власному полі ПСЖ виграв 2:0, а у Львові у зустрічі, що нічого не вирішувала, була зафіксована нічия - 1:1.

ПСЖ: тренер

Головним тренером ПСЖ з 1 липня 2013 року є Лоран Блан. Під його керівництвом команда виграла два чемпіонати, один кубок, два кубки ліги та три суперкубки Франції. Тому цілком логічно, що 49-річний фахівець є чи не найуспішнішим тренером парижан за всю історію.

Лоран Блан

Примайні, 8 трофеїв за два роки не кожному вдається виграти.

Блан знаймоий українським уболівальникам по Євро-2012. 2 липня 2010 року він очолив збірну Франції. Під його керівництвом "триколірні" дійшли до чвертьфіналу, поступившись там Іспанії. А на груповому етапі підопічні Блана у Донецьку виявилися сильнішими за збірну України (2:0).

Щодо інших місць роботи, то Лоран Блан виграв чемпіонат Франції ще і з Бордо (у 2009 році), де він і починав тренерську кар'єру. За межі рідної Франції як тренер фахівець не виїжджав.

А от щодо його кар'єри гравця, то тут він, крім французьких Монпеьє, Марселя, Осера та Сент-Етьєна, встиг пограти в італійських Наполі й Інтернаціонале, каталонській Барселоні й англійському Манчестер Юнайтед, де і повісив бутси на гвіздок.

Лоран Блан - чемпіон світу (1998) і Європи (2000), чемпіон Франції й Англії. А от виграти іспанський чемпіонат йому не судилося - на його рахунку кубок цієї країни, суперкубок і перемога у Кубку володарів кубків-1996/97. Тоді Барселона перемогла якраз ПСЖ, але Блан у тому матчі участі не брав.

ПСЖ: склад і лідери

Склад Парі Сен-Жермен у порівнянні з минулим сезоном не особливо змінився. Тьяго Сілва, Максвелл, ван дер Віл і Давід Луїс цементують оборону. У центрі поля діють Матюйді, Тьяго Мотта та Верратті.

Лінію атаки ПСЖ представляти особливо і не варто. Тут Едінсон Кавані, Есек'єль Лавессі, а також Златан Ібрагімович, які і створюють ударну силу нинішньої команди зі столиці Франції. Силу, яку зупинити доволі важко.

(Ракицькому та Кучеру варто запитати у Хачеріді та Михалика, як вони втримали Ібру у матчі Євро-2012 Україна - Швеція).

До зіркових форвардів у нинішнє міжсезоння приєднався Анхель Ді Марія. Подейкують, що ПСЖ заплатив Манчестер Юнайтед за аргентинця 60 мільйонів євро. І срібний призер відразу ж почав відпрацьовувати викладені за нього кошти, забивши у п'яти проведених матчах два голи.

Шахтар - ПСЖ: букмекери

Букмекерські контори не вірять у Шахтар у майбутньому протистоянні. На "гірників" ставлять лише від 4 до 5, тоді як перемога ПСЖ оцінюється в 1.8 до 1.

Воно і не дивно, адже Шахтар у першому турі без шансів поступився на Сантьяго Бернабеу мадридському Реалу, а парижани вдома спокійно розібралися з Мальме.

Та і відразу після жеребкування шанси донеччан на вихід у плей-офф шалено впали, адже у групу до них потрапили Реал і ПСЖ.

Прогноз від Чемпіона

Багато чого буде залежати від гри у захисті Шахтаря. Якщо оборонці у Львові впораються з Ді Марією, Кавані, Лавессі й Ібрагімовичем, то команда зможе розраховувати на позитивний підсумок. Якщо ж оборона провалиться, то зіркові нападники цим неодмінно скористаються, і Шахтарю доведеться вести боротьбу за третє місце з Мальме.

Навряд чи Блан захоче грати першим номером на виїзді, тому швидкісні бразильці "помаранчево-чорних" не отримуватимуть вільних зон попереду. Однак, якщо Шахтарю вдасться провести гол у стартові хвилини, то надалі гості можуть розкритися й отримати контратаку.

Прогноз від Чемпіона - результативна нічия 1:1. І швидше за все, відіграватися буде українська команда.

Коментарі ()