Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Русенборг

01.10.2015 16:02 797 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Русенборг

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник дніпропетровського Дніпра у 2-му турі групового етапу Ліги Європи - норвезький Русенборг.

Русенборг: історія та назва

Норвезький професійний футбольний клуб з міста Тронгейм був заснований в 1917 році. Є найтитулованішим клубом Норвегії. Норвезькою назва клубу читається як Rosenborg Ballklub. Футбольний клуб з міста Тронгейм з'явився 19 травня 1917 під назвою Одд. Ця назва була взята у найуспішнішого на той момент норвезького клубу Одд Шиен. Перші кілька років клуб грав у місцевих лігах і лише в 1920 році вперше зробив спробу взяти участь у регіональних змаганнях. Однак йому, як і багатьом іншим клубам, створеним маленькою групою людей, було відмовлено, оскільки футболісти клубу грали паралельно і в інших командах, більш високого класу.

У 1923 році гравці, розчарувавшись, почали йти з команди, яка внаслідок цього провела в сезоні всього один матч. Однак в 1926 році керівництво клубу знайшло нових футболістів, і після довгих спроб клубу нарешті вдалося зареєструватися у регіональній лізі. Рік потому все було готове для вступу клубу у Футбольну Асоціацію Норвегії. Але перед цим клуб зобов'язали змінити назву, оскільки було заборонено мати в Лізі клуби з однаковою назвою. Так, 26 жовтня 1928 клуб отримав свою нинішню назву "Русенборг". Це ім'я походить від назви одного з найбільших районів Тронгейма.

Русенборг: форма та стадіон

Домашнім стадіоном Русенборга є "Леркендал", який був відкритий 10 серпня 1947 у місті Тронгейм, а в 1996 був реконструйований. Це також повторилося з грудня 2000 по жовтень 2002 рр. Арена вміщує 21,166 чоловік. Це другий за величиною стадіон Норвегії (після Уллевола). Стадіон Русенборга неодноразово приймав матчі збірної Норвегії.

Основні кольори форми команди "чорно-білі". Домашня форма : білі футболки, чорні шорти, гостьова - чорні футболи і біли шорти.

Русенборг: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Головні успіхи припадають на 1990-і та 2000-і роки. Клуб являється 22-разовим чемпіоном Норвегії, 9-разовим володарем Кубка Норвегії. Один раз команда здобула Суперкубок Норвегії (2010 рік), та один раз ставала володарем Кубка Інтертото (2008-й рік).

На міжнародній арені команда з Тронгейма зірок з неба не хапала. З 1995 по 2002 роки клуб регулярно брав участь у Лізі чемпіонів. З 1995 по 2006 рр. команда 11 разів брала участь у груповому етапі Ліги. Причому брала участь 8 разів поспіль з 1995 по 2002 рр.), Що було рекордом до 2004 року, коли Манчестер Юнайтед взяв участь у груповій стадії 9 разів поспіль.

У сезоні 1996-1997 рр. все йшло до того, що Русенборг вилетить з групи, але і Мілан втрачав очки, і все вирішувалося в останньому турі. Мілан був переможений 2:1 на Сан-Сіро, а команда з Норвегії пробилася до чвертьфіналу, де поступилася за сумою 2 зустрічей Ювентусу 1:3.
У сезоні 1999-2000 рр. Русенборг посів перше місце в першому груповому етапі, вигравши у Боруссії з Дортмунда 3:0. З інших важливих перемог найбільш виділяються перемога 2:0 над Реалом і 5:1 над Олімпіакосом в сезоні 1997-1998 рр.

Цього року шлях Русенборга у груповий етап Ліги Європи був складний. Почався він з першого кваліфікаційного раунду (2-е місце в чемпіонаті). У першому раунді норвезька команда без проблем пройшла клуб Вікінґур Ґета (0:2 на виїзді, 0:0 вдома) У другому раунді команда з Тронгейма здолала КР Рейк'явік (0:1 на виїзді, 3:0 вдома). В третьому раунді кваліфікації Русенборг у валідольному матчі на виїзді 2:3 переграв Дебрецен, вдома команда зібралася та здолала угорський клуб з рахунком 3:1.

У плей-офф Русенборг чекала румунська Стяуа, яка на виїзді була розгромлена з рахунком 3:0. Вдома норвежці поступилися з рахунком 0:1, але це нічого не вирішило. Команда у груповому етапі вже провела один поєдинок, зігравли внічию 2:2 з Сент-Етьєном.

Русенборг: взаємовідносини з українськими командами

Дніпро та Русенборг вперше зустрічаються у Єврокубках. Це перший матч Дніпра з командою з Норвегії. Загальна статистика зустрічей з Русенборгом на корист українських клубів. Клуб з Тронгейму здобув лише одну перемогу і зазнав сім поразок у восьми матчах з українськими клубами. Русенборг грав і з київським Динамо, і з харківським Металістом, і з одеським Чорноморцем, але зумів виграти лише один матч з семи, у Чорноморця.

Русенборг: тренер

Уродженець Тронхгйма Кере Інгебрігтсен протягом багатьох років був як гравцем, так і тренером Русенборга. В якості півзахисника провів два роки в Манчестер Сіті. На посаду головного тренера Русенборга прийшов з посади асистента наставника Вікінга. Очолює команду фахівець з 2014 року.
Розпочав тренерську кар'єру, повернувшись до футболу після невеликої перерви, 2007 року, очоливши тренерський штаб клубу Рангейм.

Протягом 2008–2011 років очолював команду клубу Буде-Глімт, після чого у 2012-2014 роках входив до тренерського штабу Вікінга. У липні 2014 року погодився на пропозицію очолити тренерський штаб Русенборга.

Русенборг: лідери клубу

Основним воротарем Русенборга є 25-річний Андре Хансен, гравець збірної Норвегії, в минулому році перейшов з Одда. Досить стабільний і надійний голкіпер, який безумовно являється один з лідерів команди. В центрі оборони робить поголу ісландець Хольмар Ейольфссон, який також являється гравцем своєї національної збірної. Має у своєму складі команда Інгербрігсена і забивного захисника - це Йохан Б'єрдаль, який в 11 матчах вже встиг забити два голи.

Півзахист команди також має непоганих виконавців, особливо це стосується вінгерів клубу Тобіаса Міккельсена та Пала Андре Хелланда. Обидва - гравці своїх національних збірних, досить швидкі, технічні футболісти, за якими потрібно пильно стежити. Головна зірка команди - нападник збірної Норвегії Александер Сьодерлунд. У поточному сезоні гравець встиг відзначитися у воротах суперників 25 разів! Форвард взяв участь майже у всіх матчах команди.

Нападник підсилив команду з Тронгейма у 2013-му році, і був покликаний змінити головну зірку того складу - Таріка Ельюнуссі, який перебрався Гоффергайм. 15 січня 2012 Сьодерлунд дебютував за збірну Норвегії у товариському матчі проти збірної Данії.

Русенборг - Дніпро: прогнози букмекерів

Букмекери не змогли виявити явного фаворита майбутньої зустрічі. Коефіцієнт на перемогу норвежців складає 2.6, в той час як котирування на виграш команди Мирона Маркевича складають 2.7. Нічия оцінюється показником 3.2.

Русенборг - Дніпро: прогноз від Чемпіона.

Матч на виїзді буде для підопічних Маркевича непростим. Головне - це не допускати помилок в обороні та пристально стежити за швидкими вінгерами Русенборга. Якщо перекрити кисень на флангах та закрити головнго нападника команди Сьодерлунда, то Дніпро, як фіналіст минулого розіграшу Ліги Європи, повинен перемагати Русенборг на класі, хоча б мінімально.

Чемпіон прогнозує мінімальну перемогу Дніпра з рахунком 1:0. Вдома команда з України також повинна брати очки - наш прогноз 2:0 на користь Дніпра.

Коментарі ()