Українська правда

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Мальме

Сергей Шемшученко — 21 жовтня 2015, 00:50

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником донецького Шахтаря у Лізі Чемпіонів-2015/16. Цим супротивником стане шведський Мальме. Саме з чемпіоном Швеції віце-чемпіон України позмагається у нинішньому сезоні у 3-му та 4-му турах групового етапу найпрестижнішого єврокубка.

Мальме: історія та назва

Мальме - найвідоміший і найтитулованіший колектив Швеції. На рахунку команди 18 перемог в чемпіонаті, 14 - в Кубку країни, і дві - в Суперкубку. Датою заснування команди вважається 24 лютого 1910 року. Саме тоді групою молодих спортсменів було засновано команду Malmö Fotbollförening.

Однако, офіційного дебюту на професійному рівні команді довелося чекати до 1907 року, коли почав проводитися чемпіонат країни. В 1924 році була створена шведська ліга Аллсвенскан, проте Мальме пробитися в неї вийшло лише через сім років.

В 1931 році команді вдалося пробитися до вищої ліги, і пов'язуються ці успіхи з персоною функціонера Еріка Перссона, який за 38 років на посаді президента клуба вивів його на топовий рівень в Швеції, і конкурентний - в Європі.

Мальме: форма та стадіон

Традиційні кольори форми Мальме відповідають прізвиську, яке закріплене за клубом - небесно-блакитні. Домашній комплект команди складається з блакитної футболки, білих трусів, і блакитних гетрів з білою смугою. Що стосується виїзної форми клубу, то вона темно-синього кольору з світлими смугами на футболках.

Домашня арена клубу - стадіон Сведбанк, який вміщує 24 тисячі глядачів: 18 тисяч сидячих і 6 тисяч стоячих місць або 21 тисячу лише сидячих місць у міжнародних матчах.

Футбольна арена була відкрита в квітні 2009 року. Цікаво, що в цьому ж році арена приймала поєдинки Молодіжного чемпіонату Європи (U-21), тому на час проведення турніру назву арени, яку клуб продав шведському банку Swedbank, було замінено на Мальме Нью Стедіум.

Мальме: виступи у єврокубках

Мальме починаючи з сезону 1964—1965 досить регулярно виступав у Кубку європейських чемпіонів, а найбільшим його досягненням в цьому турнірі є вихід у фінал в сезоні 1978—1979 років, де шведи поступилися з мінімальним рахунком Ноттінгем Форесту.

В сучасній Лізі чемпіонів це четвертий виступ команди. В сезоні 2005—2006 Мальме зупинився у третьому раунді кваліфікації, програвши Туну. В сезоні 2011—2012 до групового етапу шведів не пустило загребське Динамо, а в сезоні 2014—2015 команда нарешті пробилася в групу, проте завершила її на останньому місці.

Що стосується Ліги Європи, то в сезоні 2011—2012 команда завершила груповий етап на останній сходинці, а в 2013—2014 - зупинилася в третьому раунді відбору, програвши Свонсі.

Мальме: взаємовідносини з українськими командами

В своїй єврокубковій історії Мальме пересікався з українськими командами двічі. В сезоні 1978/1979 років, коли небесно-блакитні дійшли до фіналу, на своєму шляху в 1/8 вони зупинили київське Динамо. Перший поєдинок завершився з рахунком 0:0, а другий - перемогою Мальме з рахунком 2:0.

В 2011/2012 роках в груповому етапі Ліги Європи шведський клуб двічі грав проти Металіста Мирона Маркевича, який виграв обидва поєдинки - 1:4 і 1:3.

Мальме: тренер

Головний тренер Мальме - спеціаліст з Норвегії Оге Фрітьоф Харейде, який прийняв команду в січні 2014 року. У якості граця цей наставник виступав у таких командах, як Мольде, Манчестер Сіті та Норвіч.

Тренерську кар'єру Харейде розпочав у 1985 році в Мольде, після чого працював з Хельсінборгом, Брьоннбю, Русенборгом, Ергрюте, Вікінгом та національною командою Норвегії.

З досягнень фахівця можна відзначити той факт, що Харейде вдалося виграти чемпіонати всіх скандинавських країн. Також в 2014 році він був визнаний тренером року в Швеції.

Мальме: склад і лідери

Тактика, яку використовує Оге Харейде - 4-4-2. В заявці клубу є чотири вортарі, але місце в рамці клубу міцно закріплене за досвідченим Юханом Віландом. У захисті тренерський штаб робить ставку на Антона Тіннерхольма, Расмуса Бенгтссона, Йошимара Йотуна і Карі Арнасона.

В опорній зоні основними футболістами є Енох Кофі Аду і Оскар Левицьки. На флангах гостроти атакам додають Владімір Родич і Йо-Інге Бергет. Що стосується атаки команди, то у Харейде є два форварди, на яких і робиться основна ставка. Мова йде про Маркуса Розенберга і Ніколу Джурджича.

Мальме - Шахтар: букмекери

Букмекери в поєдинку Мальме - Шахтар ставлять на український клуб. Перемога команди Луческу оцінюється коефіцієнтом 1.85, в той час, як на успіх Мальме можна поставити з коефіцієнтом 4.33, а на нічийний результат - 3.50.

При цьому, букмекери вірять в те, що гра може бути результативною. Так, на тотал більше 2.5 ставки приймаються з коефіцієнтом 1.80. Додамо, що на думку БК в складі Шахтаря найбільше шансів на гол у Алекса Тейшейри - коефіцієнт на те, що бразилець заб'є і Шахтар переможе становить 3.50.

Прогноз від Чемпіона

Гірникам, швидше за все, в цій Лізі чемпіонів єдине, що залишається - це боротися з Мальме за третє місце в групі. Тому, команді Луческу важливо взяти очки на виїзді, а потім і вдома. З урахуванням психологічного підйому після перемоги над Динамо, у донеччан є на це всі шанси. Проте, Мальме без бою також не буде здаватися. Наш прогноз - 1:2.