Українська правда

Кубок України. Скандал у Полтаві та тотальна перевага клубів "еліти". Підсумки 1/8 фіналу

Сергей Шемшученко — 29 жовтня 2015, 23:05

Відбулися другі матчі стадії 1/8 фіналу Кубку України, а отже, саме час підбивати підсумки виступу команд. Уже традиційно для цього турніру у нинішньому сезоні колективи порадували глядачів великою кількістю забитих голів. У восьми матчах клуби забили аж 28 м'ячів! Ми не забули про головних героїв і невдах змагання, які отримають по "заслугам" у матеріалі від Чемпіона.

Подія стадії

Результати матчів-відповідь стадії, яка передує чвертьфінальним сутичкам, дозволяють зробити один глобальний висновок - нині між вищим дивізіоном і дивізіоном, нижчим за рангом на одну сходинку, є відчутна прірва. Жоден з клубів Першої ліги скласти гідну конкуренцію опоненту, який представляє лігу кращих, не зміг. "Найближчою" до 1/4 була команда з Кривого Рогу Гірник, який після мирової у першому матчі поступився візаві з Дніпродзержинська на полі опонента мінімально - Сталь крокує далі.

Команда стадії

Футбольний клуб Олександрія, на нашу думку, заслужив статус найкращого колективу серед інших команд у матчах, що відбулися. Підопічні Володимира Шарана заслужено переграли вельми принципового опонента - Зірку з Кіровограда (2:0, дубль на рахунку екс-нападника чернігівської Десни Михайла Козака). Нагадаємо, що олександрійці носять статус обласної команди, а "метрополією" провінції є саме Кіровоград. Нині Зірка перебуває лише на шляху до повернення у вищий дивізіон, а Олександрія є представником сонму кращих клубів України вже зараз.

Матч стадії

Протистояння дніпропетровського Дніпра та донецького Олімпіка несподівано стало найбільш напруженим і захоплюючим матчем серед усіх других поєдинків 1/8 фіналу КУ. Після впевненої перемоги на полі суперника у першому матчі (2:0), "дніпряни" дали слабину у грі на Дніпро-Арені та ледь не втратили солідну перевагу. Ключові події матчу вмістив відрізок в останні 15 хвилин матчу. Повівши у рахунку у першому таймі, "синьо-біло-блакитні" пропустили два голи й оговталися лише в ендшпілі, коли зусиллями Мішеля Бабатунде та Романа Зозулі врешті схилили шальки терезів на свій бік і в цьому матчі.

Скандал стадії

На початку другого тайму матчу між полтавською Ворсклою й одеським Чорноморцем сталася неприємна подія, яка вже стала предметом розгляду комітету ФФУ з етики та чесної гри. Нападник одеського Чорноморця, чемпіон Європи до 19-ти років Дмитро Коркішко, нібито назвав узбецького півзахисника полтавців Санжара Турсунова "чорним". Про інцидент повідомив хавбек господарів Артем Громов у післяматчевих коментарях. Пізніше випадок набув більш ширшого резонансу.

Цитата стадії

Після матчу з Динамо наставник київської Оболоні-Бровар Сергій Солдатов, серед іншого, торкнувся теми суддівства. "...У Першій лізі є судді, які не відповідають необхідній кваліфікації. Помилки робляться в обидві сторони. Сьогодні, як на мене, бригада суддів трохи боялася образити Динамо. Чи в іншому матчі образити Шахтар, брендів нашого футболу. Другу жовту картку Продану можна було й не давати. Буває, помиляється суддя, й у них все добре. А у командах знімають тренера, гравці не отримують преміальні, іноді травмуються. Нам це не подобається. Але є судді, які працюють якісно..."

Повернення стадії

Нападник дніпропетровського Дніпра Роман Зозуля провів перший матч за команду після важкої травми, отриманої у матчі зі збірною Іспанії наприкінці березня поточного року. І відразу показав своє величезне значення для команди Мирона Маркевича! За півгодини перебування на полі Зозуля встиг не тільки взяти участь у кількох небезпечних атаках свого клубу, а й забив один з найкращих голів стадії, у падінні, "ножицями", переправивши круглого у сітку воріт Сергія Літовченка та принісши Дніпру перемогу!.. Повернення Романа має величезне значення також для збірної України перед вирішальними матчами з командою Словенії.

Ювілей стадії

Півзахисник донецького Шахтаря Тайсон провів 100-й матч за "помаранчево-чорний" клуб і вперше приміряв на себе пов’язку капітана "гірників". Також на рахунку екс-гравця харківського Металіста гол і результативна передача на партнера по команді Андрія Борячука. У поточному сезоні Тайсон провів на полі 16 матчів, у яких відзначився двома голами та чотирма "асистами". В останніх іграх Шахтаря Тайсон почав програвати конкуренцію за місце у складі співвітчизнику Бернарду.

Гравець стадії

Представник середньої лінії дніпропетровського Дніпра Мішель Бабатунде став найкращим, на нашу думку, гравцем стадії. Гравець збірної Нігерії зумів забити м'яч і віддати гольову передачу на партнера у матчі з Олімпіком і, таким чином, переломив хід матчу. Після переходу з Волині, Бабтунде поки не став гравцем стартового складу Дніпра, проте завдяки результатам у цьому матчі може переконати Маркевича випускати себе на поле частіше.

Гол стадії

Перший гол півзахисника київського Динамо Олега Гусєва (у співавторстві з голкіпером Оболоні-Бровар Артемом Кулінічем) став найкращим, на нашу думку, взяттям воріт стадії. Хавбеку національної збірної вдався удар-шедевр лівою з правого кута у межах підступу до штрафного майданчика. М’яч спершу вдарився об стійку, а потім об спину голкіпера гостей, і затріпотів у воротах київського клубу, який виступає у Першій лізі.