Головне

Маркевич: Вперше за десять років я не візьму участь у єврокубках навесні

22.12.2015 16:11 552 0
Маркевич: Вперше за десять років я не візьму участь у єврокубках навесні

Наставник Дніпра розповів про ситуацію у клубі та поділився враженнями про виступ його підопічних в осінній частині сезону.

Нагадаємо, головний тренер дніпропетровців Мирон Маркевич нещодавно подав у відставку, але її не прийняли. Таким чином, фахівець продовжить роботу у клубі й у 2016 році.

- Рік, що минає приніс Вам цілу гаму діаметрально протилежних почуттів. Чого було більше - позитиву чи негативу?

- Звичайно ж, позитиву. Передусім, завдяки успішній участі у Лізі Європи, де Дніпро дійшов до фіналу. Разом з футболістами я провів фантастичний сезон, і це залишиться у пам'яті кожного з нас назавжди. А те, що відбувалося восени, - це вже зовсім інше відчуття.

- Бачити Дніпро перед зимовими канікулами поза провідною трійкою українські вболівальники трохи відвикли. Багато хто з них добре обізнані про ситуацію у клубі, який поряд з літніми кадровими втратами, виплачував зарплати з тривалими затримками. Як у таких умовах управляти командою?

- Почнемо з того, що зараз, напевно, у 80 відсотків клубів така ж ситуація. За винятком хіба що наших грандів - Динамо та Шахтаря. Інші же живуть від зарплати до зарплати, і Дніпро - не виняток. Але найголовніше не це. Влітку ми втратили групу провідних виконавців, і це відгукнулося для нас дуже болісно. Звідси і результат. Ті ж футболісти, які прийшли на їхні місця, на жаль, не дотягують до потрібного рівня. Я їх якось назвав м'якими іграшками. Так воно і є. Частина з них уже відрахована.

- Що, на Ваш погляд, може змінити ситуацію на краще?

- Дніпро - це бренд. Ним він був раніше, ним він є і зараз, особливо після єврокубкової епопеї минулого сезону. Зрозуміло, хотілося б більш серйозного ставлення до команди. Але на сьогоднішній день ситуація склалася саме таким чином, і нікуди від цього не дінешся.

- Осінню частину чемпіонату Дніпро провів з постійними збоями у наборі очок. Уже у перших чотирьох матчах, у яких була зафіксована лише одна важка перемога над Чорноморцем, стало ясно, що колишні міць і натиск команди кудись зникли.

- Так. І це відразу було видно. До речі, з тим же Чорноморцем у складі Дніпра ще грав Калінич - він-то і "витягнув" ту гру. Відхід Канкави, Коноплянки плюс відсутність травмованих Зозулі, Шахова, а пізніше і Федорчука - погодьтеся, забагато проблем для команди. Не дивно, що це не могло не накласти відбиток на нашу гру - порушилися ігрові зв'язки, зникла колишня стрункість.

Подібні втрати безслідно не минають. Якщо у минулому сезоні Дніпро був бойовитою та завзятою командою, яка нікого не боялася, то останнім часом до її лав прийшли безкоштовні футболісти, які не розуміють, наскільки високим є імідж Дніпра, і як потрібно боротися за результат. Варто навести простий приклад: в останньому матчі групового турніру Ліги Європи з Русенборгом Шахов просто став у центрі поля - і пішла зовсім інша гра! Буває, що іноді один футболіст багато що вирішує. Що вже говорити, коли ми недорахувалися з різних причин шістьох людей!

- На кілька тижнів до зимового антракту Дніпро примудрився набрати всього одне очко у трьох матчах, причому у двох останніх поступився на своєму полі Ворсклі та Волині. У Вашій кар'єрі подібні випробування були хіба що у Карпатах...

- Так, я не пригадую, щоб з іншими командами, у яких доводилося працювати, траплялися подібні збої. Напевно, ми повинні були обігравати обох суперників у будь-якому стані. Але у кожної команди, на жаль, трапляються такі матчі. Ворскла два рази вдарила по воротах - два голи, Волинь навіть не вдарила - так самі собі забили! А ми влучали то у штанги, то били у воротаря, та й самі голкіпери чудеса творили!

- Що це - фатальне невезіння?

- Справа тут не у везінні, а в іншому - у відношенні. У даному випадку, як у відомій приказці - "Біда не приходить одна". Футбол - річ серйозна, і ставитися до неї потрібно максимально серйозно. Розвалити все дуже легко, а от створити важкувато. Але раз виникла така ситуація - значить, її потрібно якось пережити. Головне - бачити світло в кінці тунелю, щоб знати, як все буде складатися далі.

- На відміну від львівського клубу, де Ви могли безпосередньо поспілкуватися з його почесним президентом, у Дніпрі такої можливості Ви позбавлені. Що сказали б його власнику Ігорю Коломойському у першу чергу, будь у вас така можливість?

- Справа не у тому, спілкуюся я з президентом чи ні. Знаю, що не тільки я, а й інші тренери, які працювали до мене, рідко з ним спілкувалися. Проблеми у цьому немає. Для мене головне полягає в іншому: розуміти, що у Дніпра є певні завдання, плани, чіткий бюджет. І що хтось може представляти інтереси його власника, керуючи клубом. Це має бути людина, якій він довіряє і з якою щодня можна вирішувати будь-які питання, причому в оперативному порядку. Я чудово розумію, що людина він зайнята, у нього є багато важливіших справ, крім футболу. Але раз уже мене запросили на роботу, мені хочеться чітко знати, що від мене хочуть, і як все має виглядати.

- Під час нинішнього чемпіонату у Дніпра було кілька матчів, у яких проблиски колишньої гри проглядалися. Один з них - переможний поєдинок із Шахтарем в Одесі.

- Так, були окремі матчі, у яких Дніпро виглядав непогано. Гра проти Шахтаря підтверджувала, що і з оновленої команди теж можна сформувати вельми боєздатний колектив. Але, на жаль, чим далі просувався чемпіонат до своєї середини, тим було гірше. Плюс до травм декількох гравців "зламався" ще й Федорчук. Відчували ми проблеми не тільки в опорній зоні, але і у нападі. Адже, крім Селезньова, у нас більше нікого у лінії атаки не було. Восени у грі Дніпра спостерігалися незначні сплески, але спокійних і впевнених дій не було.

- Як ставитися до таких перемог, як над Сталлю з розгромним рахунком 6:0?

- У тому матчі не так ми виграли, як Дніпродзержинськ програв. Суперник наробив купу помилок на рівному місці, а ми без проблем їх використали. Цілісної ж гри, як у минулому чемпіонаті, у виконанні моєї команди в осінньому відрізку більше не можу згадати. Якщо у сезоні-2014/15 команда виходила на поле, і я точно знав, що ми виграємо, то тепер я далеко не впевнений, як вона зіграє.

- А що скажете про виступ на євроарені?

- Те, що команда не пройшла у весняну стадію Ліги Європи, можна, звичайно ж, списати на проведення двох домашніх матчів без глядачів. Але... Знаєте, від того, що відбувалося, як у мене, так і у футболістів, було якесь незрозуміле почуття. Мабуть, щось схоже на спустошеність.

- Хтось із нових гравців, що прийшли на зміну у середині року, прийшовся Дніпру?

- Ніхто. Можливо, щось може вийти з Руїса. Але поки він грає у дитячий футбол, і я з ним з цього приводу розмовляв. Адже у хлопця непогані дані, він швидкий. Однак йому ще потрібно працювати над собою. Піко приїхав у Дніпро із зайвою вагою. Гравець-то він непоганий, але яка користь, коли у нього непотрібних кілограмів вісім! Може, взимку на збір бразилець приїде у нормальній формі. Зі ще одним новачком - Едмаром - я добре знайомий по роботі у Металісті. Він як міг, так і допомагав. Все-таки потрібно враховувати його вік.

- Наскільки відомо, двоє гравців з літнього поповнення продовжувати виступи у вашій команді вже точно не будуть...

- Так, ми розсталися з Даніло та Бабатунде. Я бажаю цим хлопцям успіху у подальшій кар'єрі. Можливо, вони заграють в інших клубах. У мене ж дещо інше бачення футболу, ніж у них. Що я маю на увазі? Поясню. Людина, яка не відпрацьовує в обороні та не грає у колективний футбол, шансів у цьому виді спорту сьогодні не має.

- Крім Даніло та Бабатунде, у списку можливих втрат Дніпра значаться також Дуглас і Валерій Федорчук.

- Дуглас сказав, що хоче йти. Наскільки відомо, у нього є варіант у Туреччині. Не знаю, як домовляться між собою клуби з приводу бразильця, але поки бажання продовжити кар'єру в іншій країні у Дугласа не пропало. Федорчук же у розпал осені отримав серйозну травму та не зміг допомогти нам у всіх матчах, які залишилися до виходу у відпустку. Я звертався у клуб з проханням укласти з ним хоча б однорічний контракт, щоб хлопець міг вилікуватися, пройти реабілітацію та ще принести користь Дніпру. Але від мене це не залежить.

- Кого з молодих футболістів маєте намір запросити на перший тренувальний збір?

- Візьмемо чоловік сім. Це футболісти 17-18-річного віку з нашого дубля та команди U-19. Спостерігаючи за ними, мені впало в очі, що у майбутньому з цих хлопців може щось вийти. Правда, для цього нам потрібно буде почекати три-чотири роки. Ну а поки ми даємо їм шанс, беручи із собою на збори. Молоді футболісти повинні включитися у роботу над вдосконаленням своєї майстерності. Повторюся: у цих хлопців є перспектива.

- Як спланована робота Дніпра у період зимового антракту?

- Нам належить три тренувальні збори - два у Туреччини й один в Іспанії. Чесно кажучи, для мене як для головного тренера, ця зима у якійсь мірі стане незвичною - вперше за десять років я зі своєю командою не візьму участь в єврокубках. Раніше потрібно було готуватися до першого офіційного матчу року, який проводився у межах Ліги Європи, у середині лютого.

Тепер же орієнтуємося на 3 березня, базовий день стартового туру весняної частини чемпіонату. У зв'язку з цим підготовчий цикл у нас буде трохи розтягнутий. А поки команда перебуває у відпустці, який завершиться 11 січня. Цього дня футболісти зберуться у Дніпропетровську, звідки 13-го числа вилетимо на перший збір до Туреччини.

Спорт-Экспресс в Украине

Коментарі ()