Головне

УПЛ. Підсумки-2015. Символічна збірна першої частини чемпіонату

13.01.2016 15:33 1163 0
УПЛ. Підсумки-2015. Символічна збірна першої частини чемпіонату

Навіть у період зимової перерви Чемпіон продовжує приділяти увагу вищому дивізіону чемпіонату України з футболу. Цього разу у фокусі нашого погляду – найкращі виконавці першої частини сезону-2015/16.

Тактична побудова нашої команди – 4-1-4-1. Лідером представництва серед клубів УПЛ виявилася луганська Зоря – "чорно-білі" "делегували" в "основу" нашої збірної аж п’ятьох виконавців!

Цікаво, що головним показником "українізації" вітчизняного чемпіонату можна визначити кількість легіонерів у нашому імпровізованому "хіт-параді" – цього разу їх в "основному" складі лише двійко.

Голкіпер. Микита Шевченко (представляє клуб Зоря, вік - 22 роки) (Дублер - Денис Бойко, Дніпро, 27 років)

Орендований у донецького Шахтаря голкіпер провів блискучі півроку та підтвердив статус головного претендента на зміну нестабільній двійці воротарів якраз "помаранчево-чорних". Під час осінньої частини сезону Шевченко побив клубний рекорд - протягом 535 хвилин брама за спиною голкіпера лишалася на замку (попереднє досягнення належало Андрію Нікітіну, той протримався на 135 хвилин менше). Саме Микиту нині можна називати найбільш прогресуючим голкіпером з українським паспортом. 

Правий захисник. Даріо Срна (Шахтар, 33 роки) (Даніло Сілва, Динамо, 29 років)

Капітан збірної Хорватії продовжує тримати марку найкращого на своїй позиції. І справа тут не у тому, що Даріо грає у звичний, футбол, приміром, п’ятирічної давнини - роки не щадять нікого, та зокрема такого сильного виконавця. А радше у відносній слабкості опонентів Срни, які не можуть перевершити й такого, футболіста, який уже заслужив статус легенди та ветерана. У першій частині сезону на рахунку гравця більш ніж пристойні показники у вигляді чотирьох голів і семи гольових передач.    

Правий центральний захисник. Євген Хачеріді (Динамо, 28 років) (Александар Драгович, Динамо, 24 роки)

Навіть з урахуванням традиційно дурнуватої поведінки та вилучення у матчі з Чорноморцем, Євген залишається найкращим центрбеком української першості. З віком Хачеріді навчився стримувати емоції у 99-ти випадках зі ста (ну не може Євген забути "буремну молодість" повністю!). А широта кроку, за рахунок якого виконавець компенсує невисоку швидкість і може обійти багатьох опонентів, а також відмінна гра на другому поверсі й уміння бути "найріднішим" опікуном для нападників-опонентів (Хачеріді, без сумніву, один з кращих оборонців Європи у персональній грі проти того чи іншого візаві), давно стали красномовною візитівкою гравця.       

Лівий центральний захисник. Андрій Пилявський (Зоря, 27 років) (Ярослав Ракицький, Шахтар, 26 років)

Колишній гравець Маккабі з Хайфи повернувся в український футбол ледь не на тріумфальному коні. Прогрес Пилявського очевидний, і не залишився він непоміченим тренерським штабом національної збірної. Наразі саме Андрій є головним конкурентом кожного виконавця із, по суті, безальтернативної пари Хачеріді - Ракицький, а за суто ігровими показниками й із урахуванням рівня його команди в цілому, на нашу думку, виступив краще, ніж колега по амплуа із Шахтаря.

Лівий захисник. Микита Каменюка (Зоря, 30 років) (Павло Мягков, Олександрія, 23 роки)

Без жодного пафосу – нині капітан Зорі переживає другу молодість. Цінність Микити для його команди помітити неважко – саме Каменюка є мотором, честю та совістю футбольного Луганська й веде колектив за собою у матчі з будь-яким суперником, за будь-якого рахунку. Завдяки помітно успішній грі Микита дочекався виклику у табір головної команди країни і є головним конкурентом "гірника" В’ячеслава Шевчука. У першій частині сезону Каменюка записав на свій рахунок три голи та дві гольові передачі. При цьому не варто забувати, що позиція лівого захисника не є для Каменюки рідною – Микита грає там, де грає, вимушено. 

Центральний опорний півзахисник. Сергій Рибалка (Динамо, 25 років) (В’ячеслав Шарпар, Волинь, 28 років)

Екс-гравець Слована з міста Ліберець є втіленням сучасного опорного хавбека. Сергій не тільки йде у жорсткі підкати та бере участь у силовій боротьбі із суперником на стратегічному "кусні" поля, а й вибирає вектор атаки своєї команди при виході з оборони в атаку, віддає тонкі та "приховані" передачі, володіє потужним і прицільним ударом. Уже зараз окремі аналітики називають ключовим і таким, якого замінити найважче, серед гравців чинного чемпіона країни, саме Рибалку.

Правий півзахисник. Андрій Ярмоленко (Динамо, 26 років) (Олександр Караваєв, Зоря, 23 роки)

Коли влітку екс-гравець чернігівської Десни відверто образився на керівництво "біло-синіх" через відмову продати у чемпіонат англійської Прем’єр-ліги, здавалося, що між Андрієм і Динамо пробіг якщо не чорний, то вже точно сірий кіт. І справді – починав Ярмоленко важко, і, таке враження, із думками про інше та некорисне для футболу у формі ДК. Проте через деякий час гра Андрія засяяла звичними яскравими барвами, гравець і клуб несподівано домовилися про новий контракт, і Ярмоленко став показувати гру стабільно високого рівня. На рахунку звичного лідера Динамо 13 голів і 8 гольових передач.   

Центральний (правий) атакуючий півзахисник. Алекс Тейшейра (Шахтар, 26 років) (Владислав Калитвинцев, Чорноморець, 23 роки)

Без сумніву, саме бразильський півзахисник став найкращим гравцем першої частини ЧУ. Можна скільки завгодно говорити про послаблення рівня першості України серед кращих команд, проте таким "балакунам" для початку варто хоча б повторити досягнення Алекса, який претендує на перевершення колишнього рекорду нашої країни. Наразі на рахунку Тейшейри 22 голи та 2 гольові передачі. Попередній найкращий результат за підсумками усього сезону належав також гравцеві Шахтаря, вірменину Генріху Мхітаряну. У сезоні-2012/13 нині гравець Боруссії з Дортмунда забив у ворота суперників 25 м'ячів.     

Центральний (лівий) атакуючий півзахисник. Руслан Маліновський (Зоря, перейшов у бельгійський Генк, 22 роки) (Флорентин Матей, Волинь, 22 роки)

Позиція "вільнодумця" з українським паспортом перед нападником, який може як вивести форварда на ідеальну ударну позицію, так і вирішити долю епізоду потужним і так само точним ударом власноруч, у нашому футболі "вакантна" давно. І от уродженець Житомира, права на якого належать Шахтарю, другий сезон поспіль заявляє про себе на повен голос. Руслан має все, щоб у майбутньому змусити тренерів національної збірної відмовитися від гри у три центральних півзахисники й обрати варіант на користь складу, який буде наступальним у більшій мірі. Нова сторінка кар’єри у клубі західноєвропейського чемпіонату – хороший вибір для такого сценарію.        

Лівий півзахисник. Іван Петряк (Зоря, 21 рік) (Марлос, Шахтар, 27 років)

Гра хавбека Зорі стала справжнім одкровенням чемпіонату – Петряк увірвався в "еліту" вінгерів ЧУ, мов той нестримний метеор! Варто нагадати, що регулярні появи Івана у стартовому складі стали можливими завдяки від’їзду в іспанську Понферрадіну Дмитра Хомченовського, який у буквальному сенсі "звільнив" місце для Петряка. Той наданим шансом скористався сповна, ставши, на нашу думку, найкращим виконавцем на своїй позиції. На рахунку Івана три голи та три гольові передачі, проте його потенціал "обіцяє", що ми побачимо і значно кращі особисті результати гравця...

Нападник. Євген Селезньов (Дніпро, 30 років) (Пилип Будківський, Зоря, 23 роки)

Досвідчений нападник збірної України, таке враження, озброївся метою довести всім роззявам, що Дніпро зразка першої частини продукував не лише темні плями. Забивши 13 голів у всіх турнірах, Євген упевнено наближається до особистого рекорду (попереднє досягнення гравця вимірюється 19-ма влучними пострілами) й уже поставив перед собою мету стати найкращим бомбардиром в історії дніпропетровського клубу. А от де Селезньов опиниться наприкінці сезону – загадка й таємниця, адже контракт виконавця із "синьо-біло-блакитними" закінчується по завершенні цього футбольного року…

Коментарі ()