Головне

Дніпро: нинішня мілина чи майбутнє глибоководдя?

25.01.2016 13:52 1183 0
Дніпро: нинішня мілина чи майбутнє глибоководдя?

Фіналіст Ліги Європи останнього сезону бере курс на омолодження команди й у найближчий час до сонму грандів українського футболу не повернеться. Саме такий висновок можна зробити після останніх новин з табору дніпропетровського клубу.

На фоні інших колективів Прем’єр-ліги команда Мирона Маркевича живе, мов у розкішному палаці, проте вболівальників українського футболу "синьо-біло-блакитні" вже привчили до кращого. Чемпіон про клуб, який міняється на очах. Проте в який бік?..

Якою дорогою йдемо, товариші?..

Проблеми росту дніпропетровського Дніпра були помітні задовго до варшавського фіналу й навіть призначення тренером команди екс-наставника Карпат. Бажання власника клубу й його команди (про главу якої – нижче) приділяти Дніпру належну увагу пропало після того, як команду покинув Хуанде Рамос. Мирон Маркевич, за його власним зізнанням, очікував отримати дещо інший підхід при формуванні лінії розвитку як клубу, так і команди.

По суті, після того, як закінчилася ера другого західноєвропейського тренера в Дніпрі (першим, нагадаємо, був німець Бернд Штанге), "синьо-біло-блакитні" почали повільно, але впевнено втрачати потенціал команди, яка могла б скласти реальну конкуренцію Шахтарю, а потім – донеччанам у купі з "реінкарнованим" Динамо.

Трансферна політика клубу зводилася не до бажання підсилити колектив "точковими" придбаннями гравців на ті чи інші позиції, а була направлена на підписання тих чи інших виконавців як таких. За такого хаотичного сценарію для тренера команди, який, до всього, звик до регулярної комунікації з головною людиною в клубі й роботи в команді, говорити про поступальний розвиток колективу не варто.

Одне з останніх повідомлень з табору Дніпра змусило замислитися над безсмертним творінням про лебедя, рака і щуку. За словами Маркевича, не так давно Андрій Стеценко запевнив його, що голкіпер команди Денис Бойко з Дніпра аж ніяк не піде…            

Алло, президент!..

Мирон Богданович згадував про бажання поспілкуватися з власником клубу так само часто, як брешуть на людях президент і міністр закордонних справ одного відомого сусіда України. Знайти час для тренера колишній голова дніпропетровської ОДА не зумів (або не схотів – кому як більше подобається).

Людиною, яка передає ті чи інші побажання й волю президента клубу є його креатура, генеральний директор Андрій Стеценко. І така ситуація давно влаштовує самого Ігоря Коломойського, який не бажає освіжити клуб тими чи іншими топ-менеджерами, хай і має для цього необхідний ресурс. За словами ж "комунікатора", будівництво нової команди почнеться влітку, проте зважаючи на те, скільки разів Стеценко та Коломойський своє "вагоме слово" забирали назад, дивуватися іншому розвитку подій не доводиться.

Не так давно Маркевич, який став "зіркою" в акул пера хоча б через те, що в першій частині сезону "дарував" журналістам цікаві, а подекуди й сенсаційні факти, не так давно розкрив для широкого загалу окремі фактори схеми нарахування заробітної платні футболістам команди. Почуте вразило – вочевидь, станом на сьогодні, незважаючи на буремні та важкі часи, у Дніпрі грошей рахувати не навчилися. Коментуючи майбутні плани клубу, Стеценко теми можливої зміни підходу до формування виплат майбутнім, придбаним гравцям команди чи перегляду договорів футболістам, контракти яких належать клубу сьогодні, не казав.

Коментаря власника команди, як і щодо безлічі інших, не менш резонансних інфоприводів, громадськість не дочекалась. Втім, чекати нового вітру вболівальникам ДД, схоже, не доводиться. Незважаючи на численні чутки про бажання придбати клуб іншими людьми з великими статками й дніпропетровською "пропискою", саме від Коломойського, а точніше від його бажання витрачати гроші на ДД, залежить вектор майбуття Дніпра.      

Є Стеценко – нема Краснікова?..

Лише за останні декілька років питання сильної (у сенсі прийняття єдино вірних рішень) управлінської руки в клубі Коломойського сягало свого апогею незліченно велику кількість разів. Згадаймо скандали з тими чи іншими виплатами футболістам (зокрема дику для клубу рівня ДД ситуацію з Ежиджу), смішні й водночас цілком реальні речі з технічним забезпеченням стадіону клубу посеред матчу, напружені відносини генерального директора  з попереднім наставником команди Хуанде Рамосом, чутки про бажання топ-менеджменту впливати на рішення тренерського штабу.

Всі ці та купа інших питань неодмінно були пов’язані з персоною Андрія Стеценка. Після приходу до керма команди Маркевича Стеценко залишився головним комунікатором, якщо завгодно – зв’язковим, між президентом та тренерським штабом, проте професійні відносини гендира та головного тренера знову (як і випадку з Рамосом) не склалися, про що неодноразово натякав сам Маркевич.

Можливий прихід колишнього спортивного директора харківського Металіста Євгена Краснікова в Дніпро після закінчення терміну його дискваліфікації напрошувався щонайменше через перевірену часом продуктивність зв’язки цього менеджера з Маркевичем. Поява в таборі "синьо-біло-блакитних" Краснікова дозволила б залучити групу висококласних новачків. Проте такий "трансфер" Сетеценко заблокував на його початковій стадії.

Чи то через небажання ділитися повноваженнями, чи то через існування домовленостей між Стеценком і Коломойським щодо майбутнього Маркевича в команді. Можливо, аспекти перебування самого Маркевича в клубі появи "його" людей не передбачають. Інше припущення –  Стеценко не вірить у високий рівень професійних якостей можливого "новачка". Однак Красніков міг би відповісти на віртуальні чи реальні закиди результатами своєї діяльності щонайменше на прикладі успіхів харківського Металіста…   

Данина важким часам?..

Разом з тим, в українському футболі настали незворотні зміни, на які не звертати увагу кожна команда УПЛ не може. Оптимізація витрат, а якщо простіше – зменшення рівня фінансування ледь не усіх клубів вищої ліги України стає очевидною вимогою часу. Якщо дніпропетровський клуб збереже наявний нині кадровий підбір виконавців і втратить лише Дугласа, який, таке враження, вже на тих валізах спить, то зможе поборотися з луганською Зорею за третю сходинку чемпіонату. Коли ж гра у "клуб на експорт" на цьому не закінчиться, ми можемо не дочекатися команду з Дніпропетровська у єврокубках уже в наступному сезоні.

Коментарі ()