Головне

Андрій Павелко: Максимальний карт-бланш від ФФУ на підготовку збірна отримала

02.02.2016 16:05 348 0
Андрій Павелко: Максимальний карт-бланш від ФФУ на підготовку збірна отримала

У березні 2016 року виповниться рівно рік, як президент Федерації футболу України Андрій Павелко займає свою нинішню посаду. 11 березня відбудеться Конгрес, на якому очільник ФФУ поговорить про те, що вдалося зробити, і що необхідно зробити найближчим часом.

В ефірі "Дубль W" на "Радио Вести" він зазначив, що вдячний колегам по парламенту, які підтримали Закон про боротьбу з корупцією у спорті, і цей закон був прийнятий. За словами Павелка, вперше в Україні взагалі такий спортивний Закон був прийнятий повністю парламентом у двох читаннях, і Президент підписав його.

Також він зазначив, що приємно вперше в історії українського футболу побачити прямий вихід збірної у фінальну частину чемпіонату Європи. Про це та багато інше Павелко і розповів radio.vesti-ukr.com.

Про будівництво та відкриття нових стадіонів

Уже найближчі, де вже закладено капсули, - це Івано-Франківськ, Рівне та Чернівці, а також Полтава, наскільки я пам'ятаю, місто Київ та інші області. Я зараз не хочу когось образити. Сім стадіонів на цей рік вже затверджені.

Але найголовніше, щоб це був не разовий підхід: сьогодні вийшло, завтра не вийде - це повинна бути системна робота, тому що саме від кількості стадіонів і полів можемо залучити нашу дітвору і наших молодих футболістів до заняття спортом, відволікти їх від, на сьогоднішній день, назвемо так, "онлайн-життя" у комп'ютерах, де вони у якомусь потойбічному житті, але не у фізичному навантаженні.

Одна з обов'язкових умов - це те, щоб цей стадіон був у веденні громадської організації регіональної федерації футболу, яка повинна забезпечувати доступність заняття футболом на своїй території.

Від малих стадіонів до стандартних

У Григорія Суркіса була трохи інша програма. Це була програма міні-стадіончиків, вони були там 21 х 18.

А сьогодні ми цю програму, назвемо так, переакцентовувала на програму "Стандартні стадіони". По-перше, стадіон складніше не контролювати, а маленький майданчик - складно: десь догледіла місцева влада, десь не догледіла. Стадіон - це, напевно, гордість будь-якого району, міста нашої країни, де увага буде зовсім на іншому рівні.

І, звичайно ж, ми зробили висновки з, назвемо так, практики попередніх років. Ця програма була 2008-2009-й рік, вона отримала дуже хороший сплеск позитиву від населення. Але ми зробили висновки, що, по-перше, занадто маленький майданчик, на ньому не проведеш ні змагання з міні-футболу, ні уточниш відповідальність за збереження цих майданчиків.

Так що у цьому плані хороший позитивний досвід з минулих років ми взяли, а його підсилили тим, щоб він, звичайно ж, був довгограючим. Щоб це були стандартні поля, на яких можна проводити змагання всеукраїнські, міські, обласні - це раз. Друге - звичайно ж, щоб збереження цих стадіонів було у пріоритеті місцевої влади.

Про питання головного тренера та остаточний тренерський штаб

Чесно хочу сказати, з одного боку правильно було б це питання ставити Михайлу Івановичу Фоменку. Впевнений, що те рішення, яке він обов'язково оголосить, і ми зможемо презентувати після 20 лютого - 22-23-го - у повному складі тренерський склад, адміністративний склад.

Хочу одне сказати, що найголовніша філософія цього питання повинна бути одна: весь тренерський склад, який вивів нашу збірну вперше у фінальну частину чемпіонату Європи, зобов'язаний працювати й у фінальній частині. А хто у якому ракурсі - це вже друге питання. Нехай головний тренер визначає.

Друге, і в цьому ми з Михайлом Івановичем повністю зійшлися, необхідно задіяти всіх фахівців в Україні, за кордоном, для того, щоб наша збірна якнайкраще підійшла до фінальної частини. Тому що у нас остання підготовка до фінальної частини була у 2005-2006 роках, коли наша збірна вийшла у фінальну частину Чемпіонату світу у Німеччині. Сьогодні ми маємо абсолютно інші можливості залучення фахівців у штаб, щоб підсилити цей штаб. Назвемо так, нікого не ображаючи, для більш якісної підготовки нашої збірної. Я думаю, що в цьому все зійдуться.

Про Андрія Шевченка

Моя думка, що його знання мов, історія його роботи у різних тренерських складах, причому в одних з найсильніших у світовому футболі, думаю, що точно не зашкодить. Але вирішувати Михайлу Івановичу. У тому числі, і за іншими напрямами, які необхідно на цей період для збірної посилювати.

Про завдання на Євро-2016 і преміальні

Я думаю, что для нас для всіх це важливе завдання - як мінімум вийти з групи.

Преміальні ми не обговорювали. Я знаю, що ні у гравців, ні у тренерського складу немає претензій до виконання Федерацією футболу України своїх зобов'язань. А те, що буде на Євро, я впевнений, що... Наші гравці завжди матимуть гордість за нашу країну, і ніколи не матимуть якогось психологічного тиску від того, що вони гірші, ніж інші.

Про майбутнє Фоменка у збірній

Якщо так складеться, що у нього буде бажання, у всього тренерського штабу, у гравців працювати наступний цикл, я думаю, що вони зможуть представити своє бачення, і Виконком завжди грамотно підійде до цього питання. Давайте не забігати вперед. Сьогодні ніхто нікому нічого не нав'язує, ніхто нікого не змушує доопрацювати тільки відбірковий цикл, і ми після цього повинні розпрощатися. Такого питання немає. Всі побажання головного тренера були виконані, а максимальний карт-бланш на підготовку до фінальної частини від Федерації - отриманий.

Про повернення поліції на стадіони

Це робочий процес. Одна з порад, яка прописана з боку й УЄФА у тому числі - ряд заходів не лише з поліцією. Буде проведено ряд таких заходів і в стінах поліції, і в стінах Федерації футболу України, і в інших компетентних органах. Тому що сьогодні питання безпеки масових заходів стоїть одним з найголовніших і в Європі.

Ми повинні не забувати, що це і велика відповідальність за життя людей, за здоров'я людей. І в цьому плані не може бути якихось симпатій чи антипатій. Тут має бути чітке виконання вимог Європейського союзу з наведення порядку та безпеки наших людей під час футбольних і спортивних заходів. І це була одна з організованих зустрічей з цілого ряду рішень цих питань.

Ніхто сьогодні не говорить про те, що поліцейські будуть на трибунах здійснювати вже сьогодні свою діяльність. Ще раз кажу, давайте все-таки йти "step by step" і виконувати ті вимоги, які Європейський парламент також ставить перед нами з безпеки наших громадян і наших уболівальників.

Про кризу

Давайте почнемо з однієї простої речі: навіть у кращі економічні часи для України ми пам'ятаємо кризу у футбольних клубах, де зникали клуби з іменами - криворізький Кривбас, Арсенал та інші клуби, які не подавали навіть ознак, що вони погано закінчать.

Сьогодні ми розуміємо, що футбол не може бути поза економічною ситуацією у нашій країні. З іншого боку, наше завдання зробити так, щоб цей процес був еволюційний, а не, назвемо так, в один день з Прем'єр-ліги зробити Першу лігу. До речі - хороший приклад, тому що ми бачимо у Першій лізі, у Другій хороші економічно стабільні клуби, які цілком можуть вже сьогодні замінити тих старожилів, які вже не справляються з набраним вантажем невирішених проблем.

Сьогоднішній Меморандум дав, наприклад, можливість закрити заборгованості перед деякими футболістами, деякими тренерами. Так, справді, клубам дали шанс вирішити свої питання. І цей Меморандум був підписаний, в тому числі, і з представниками профспілок футболістів України. І в сьогоднішньому питанні ще крапку рано ставити. Ніхто ще сьогодні не вводив жодних санкцій. Сьогодні у нас стоїть завдання, щоб чемпіонат був закінчений. Наші гравці, які грають у єврокубках, за національну збірну, готуються до чемпіонату Європи, повинні мати ігрову практику.

Коментарі ()