Головне

Інфантіно - президент ФІФА: Russia, not goodbye

27.02.2016 10:54 1095 0
Інфантіно - президент ФІФА: Russia, not goodbye

Наприкінці лютого світовий футбол отримав нового президента ФІФА. Після звинуваченого у корупції та відстороненого Зеппа Блаттера, новим очільником ФІФА став ще один швейцарець італійського походження - Джанні Інфантіно. Інфантіно переміг свого головного конкурента  шейха Салмана бін Ібрагім аль-Халіфа з рахунком 115:88. 

До речі, Блаттер та Інфантіно уродженці швейцарського міста Вале. Щоправда, різниця у віці між ними складає 34 роки.

Хто ж такий Інфантіно? Для більшості українців Інфантіно - це людина, яку ми останні років 7-8 бачили при жеребкуванні єврокубків чи чемпіонатів Європи з табличкою Ukraine. Інфантіно, який має призівсько "Шарік" за свою зачіску, був спікером УЄФА останні роки. Інфантіно присвятив себе роботі в УЄФА, де він розпочав у 2000 році. З 2009 року Інфантіно став генеральним секретарем УЄФА.

Новий очільник ФІФА - Джанні Інфантіно

Стосунки Блаттера та Інфантіно можна назвати навіть дружніми. Після обрання Інфантіно президентом ФІФА, одним з перших його привітав сам Блаттер, котрий заявив, що новий очільник продовжить його роботу у ФІФА.

Злет кар`єри Інфантіно став можливим після відсторонення від футболу Мішеля Платіні через ті ж звинувачення у корупції. Після обрання Інфантіно у ФІФА на УЄФА чекає
перерозподіл керівних посад. І вже тут карт-бланш отримає нинішній віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Можна очікувати, що Суркіс буде навіть балотуватися на посаду
президента УЄФА. Причому, Суркіса та Інфантіно пов`язують приятельські відносини. Обидва прийшли в УЄФА на початку 2000 років й обидва мають дружбу з Блаттером.

Що ж означає прихід Інфантіно на трон Блаттера для України. Нічого поганого, як нічого доброго нашому футболу це обрання не принесе. Україна, як і більшість
європейських країн підтримали Інфантіно на виборазх президента ФІФА. Інфантіно навіть встиг подякувати за підтримку очільнику ФФУ Андрію Павелку. Інфантіно жодного
різко не висловлювався щодо проблеми футбольного Криму. Хочу анексію півострова засудив увесь цивілізований світ.

Ось кому до вподоби буде Джанні Інфантіно на посаді президета ФІФА, так це Росії. На відміну від шейха Салмана бін Ібрагім аль-Халіфа, Інфантіно жодного разу не заявляв, про можливість  переглянути отримання права на проведення ЧС-2018 в Росії та ЧС-2022 в Катарі. Швейцарець цю тему ніколи не пійдмав і обходив стороною. Як стверджують джерела Чемпіона у ФФУ, між Інфантіно та Блаттером була домовленість, якщо Джанні виграє вибори президента ФІФА, то тема щодо позбавлення ЧС-2018 в Росії зникне з риторики нового очільника світового футболу.

Блаттер, який має дружні стостунки з президентом Росії Владіміром Путіним, найбільш зацікавлений в тому, щоб в нашого сусіда не відібрали ЧС-2018. Як раніше писав Чемпіон, у минулому році за участі Григорія Суркіса, Зеппа Блаттера та Владіміра Путіна навіть розроблялася концепція, як не допустити до посади президента ФІФА людину, яка зможе поставити під сумнів проведення чемпіонату світу з футболу в Росії.

Зепп Блаттер

Наші джерела також стверджують, що один х перших візитів після свого обрання Інфантіно запланував саме до Росії. Перемога ж на виборах Інфантіно спричинла справжню ейфорію в Росії. Одним з перших Інфаніто привітав Путін.

Що ж до самих виборів очільника ФІФА, то їх результат міг би бути іншим, якщо б їх перенесли на кілька місяців, як того вимагав шейх Салман бін Ібрагім аль-Халіфа. В останні кілька днів перед виборами шейху вдалося заручитися підтримкою кількох сильних європейських асоціацій, про які ми можемо тільки здогадуватися. Також за азіата проголосували багато країн Південної Америки.

Вже нині можна бути певним, що наступні вибори президента ФІФА будуть ще більш конкуретними. Більшість фахівців упевнена, що прихід Інфантіно не принесе різких кроків на реформування ФІФА, а це буде викликати поступове невдоволення у самій організації.

Коментарі ()