Українська правда

Знову невиразне Динамо та переконливий Шахтар. Кубок України. Підсумки 1/4 фіналу

Сергей Шемшученко — 4 березня 2016, 16:40

В Україну повернувся великий футбол. Протягом двох днів уболівальники були свідками матчів у другому за статусом внутрішньому турнірі нашої країни. У чотирьох поєдинках команди забили 11 голів і показали в цілому змістовний футбол.

Ми не забули про головних героїв та невдах змагання, які отримають по "заслугам" у матеріалі від Чемпіона.

Подія стадії

Перші матчі української футбольної весни можна охарактеризувати як такі, в яких фаворити показали своє реальне обличчя – себто, побачені уболівальниками на стадіонах та біля екранів телевізорів матчі обійшлися без наслідків для фаворитів пар (втім, невеликі винятки з правила є, про що ми також розкажемо). Наразі можна передбачити, що і дніпропетровський Дніпро, й київське Динамо, й луганська Зоря, й донецький Шахтар, з великою вірогідністю, врешті проторують собі шлях в наступний раунд.

Команда стадії

Футбольний колектив з невеликого містечка поки на Кіровоградщині продовжує дивувати своїх шанувальників та увесь вітчизняний футбол. Черговою заслугою команди Володимира Шарана сміливо можна називати сценарій та результат матчу в столиці України. Будучи номінальним господарем (команди "помінялися" домашніми аренами – матч-відповідь пройде в Олександрії, а "господарем" буде вже Динамо), команда-приємна несподіванка першої частини чемпіонату побудувала свої дії на суворій грі в обороні й миттєвих переходах у контратаки, й у цілому здала першу частину перевірки Києвом на "5-".

Матч стадії

Протистояння луцької Волині та луганської Зорі очікувано вийшло безкомпромісним та найцікавішим на стадії – зустрічалися рівні й гідні один одного суперники. У першій частині сезону колективи Віталія Кварцяного та Юрія Вернидуба проявили себе як команди, які претендують на вихід в Лігу Європи. Після зимової перерви клуби так само не розчарували публіку – поєдинок в Луцьку вийшов бойовим, безкомпромісним та сповненим привабливої кількості (жодного натяку на "весняний футбол") небезпечних моментів. А головне – розв’язку ми побачимо в другому матчі команд.

Петрович проти Таргамадзе. Матч Олександрія - Диннамо. Світлина ФК ДК

Сенсація стадії

Результат поєдинку між київським Динамо та Олександрією примусив замислитися: а чи все гаразд в динамівському "королівстві"? Другий поспіль після виходу з "зимової сплячки" матч кияни проводять вкрай невдало. І якби на місці Олександрії була би більш майстерна команда, обмежитися результативною нічиєю з суперником "біло-сині" б ніяк не змогли. Тривожним дзвінком для вболівальників діючого чемпіона не може не бути як гра окремих футболістів (про що – нижче), так і малюнок командних дій як таких.

"Новації" стадії

Внаслідок значних кадрових змін у дніпропетровському Дніпрі наставник команди Мирон Маркевич змушений вигадувати велосипед і підсилювати гру команди тими чи іншими перестановками на футбольній "шахівниці". Цього разу тренер фіналіста Ліги Європи прийняв рішення про переведення в опорну зону атакуючого півзахисника Євгена Шахова з метою отримати такого собі "прихованого, глибокого плеймейкера". Зважаючи на результат, вийшло нівроку, проте варто звернути увагу на низький рівень суперника, який протистояв "синьо-біло-блакитним" – дніпродзержинська Сталь гру явно провалила.

Матеус атакує ворота Сталі. Світлина ФК Дніпро

Розгром стадії

За підсумками дуелі в Полтаві донецький шахтар не залишив на місцевій Ворсклі "живого сліду". Підопічні Василя Сачка провели вкрай невдалий матч і перед іменитим суперником просто-таки "розклеїлись". За всі 90 з гаком хвилин єдиною помітною акцією біля воріт Андрія Пятова став випад полтавців у другій половині матчу, який довести до пуття господарі не змогли. Як і у випадку з київським Динамо, яке, таке враження, програло Манчестер Сіті в першій половині перших 45-ти хвилин, футболісти Ворскли Шахтаря відверто злякалися.

Антигерої стадії

Півзахисник київського Динамо та збірної Парагваю Дерліс Гонсалес в черговий раз проявив себе як гравець, який навідріз "відмовляється" виконувати захисні обов’язки. Груба помилка екс-гравця Базеля коштувала команді Сергія Реброва пропущеного м’яча. Також варто відзначити вельми невдалу гру Дениса Гармаша в центрі поля – як і в матчі з англійцями 19-й номер "біло-синіх" перманентно обрізався в центрі поля, а одного разу, за безпосереднього потурання центрального півзахисника Києва Олександрія ледь не організувала другий гол у ворота Динамо – на щастя для господарів, Михайло Козак перевірив на міцність напрямок до неба, а не володіння Артура Рудька.

Феррейра став автором другого гола у ворота Ворскли. Світлина ФК Шахтар

Цитата стадії

Наставник луцької Волині Віталій Кварцяний прокоментував невеселу дійсність та невизначене майбутнє клубу: "…Є можливість створити клуб з нуля і юридично правильно це зробити, змінити назву команди. Почати з аматорів, Другої ліги, Першої. Поки буде йти перезавантаження українського футболу, ми використаємо цей час для оновлення команди. Головне, щоб від нас не відвернулись. Треба потерпіти. Почнемо грати в Другій лізі з серпня. Це моя думка. Рішення за керівництвом. Я президент клубу, проте не вирішую фінансові питання. Не можу диктувати умови інвесторам. Я попросив хлопців не йти, попросив дограти чесно й солідно. Поки все добре. Ставленням до тренувального процесу задоволений. Життя летить швидко. Головне зорганізуватися й потім повернутися в Прем’єр-лігу".

Гравець стадії

Захисник донецького Шахтаря Олександр Кучер став кращим, на нашу думку, гравцем перших матчів стадії 1/4 фіналу Кубка України. Бек національної збірної не тільки відмінно впорався як зі своїми безпосередніми обов’язками, не давши супернику розгулятися у його "володіннях" поблизу "території" П'ятова, алей й проявив себе у завданні підключатися до атак своєї команди. На рахунку Кучера гол у ворота Ворскли й загалом класний і показовий матч.

Гол стадії

Півзахисник луцької Волині Андрій Богданов давно відомий як гравець, який володіє ударом гарматної сили. От і в матчі з луганською Зорею хавбек кілька разів перевіряв не тільки силу, а й точність своєї "зброї", й одного разу зумів знайти ідеальний момент для втілення в життя свого наміру. Його удар на 18-й хвилині матчу приніс команді Кварцяного перевагу в матчі (хай і короткотривалу), а самого Богданова зробив автором кращого, на нашу думку, взяття воріт.

Андрій Богданов. Світлина ФК Волинь