Українська правда

Скандал у Дніпропетровську й синхронні перемоги лідерів. Підсумки 17-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 8 березня 2016, 20:58

Після Кубку України шанувальники футболу отримали повернення "головної страви" вітчизняного футболу – матчів Прем’єр-ліги. У першому, після закінчення зимової паузи, турі УПЛ в шести матчах команди забили 15 голів й подарували безліч приводів для розмов про футбол. Про все це й як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

Луганська Зоря збільшила свій відрив від дніпропетровського Дніпра в боротьбі за третю сходинку першості України серед кращих команд. Після нічиєї луганців у Києві з Олімпіком, а також поразки команди Мирона Маркевича від діючого чемпіона у турнірній таблиці сталися зміни. Тепер "чорно-білий" клуб, у активі якого наразі лише один трофей (перше місце в чемпіонаті Радянського Союзу 1972-го року), має в запасі уже сім очок і може дивитися у майбутнє більш ніж впевнено.

Команда туру

Дніпродзержинська Сталь по праву завоювала статус кращого колективу 17-го ігрового кола. Впродовж матчу з Олександрією підопічні тренера з паспортом Нідерландів Еріка ван дер Меєра не тільки демонстрували відмінний футбол, а й виглядали справжньою Командою – тією, яку ми бачили в перших турах поточного сезону. Голландський наставник почав на новому місті роботи вкрай невдало, коли з розгромним рахунком програв Дніпру в Кубку України. Разом з тим, у матчі з командою з Кіровоградщини "Сталевари" виглядали цільним і вельми дружним колективом.

Світлина ФК Сталь

Матч туру

Протистояння київського Динамо та дніпропетровського Дніпра стало найбільш помітним матчем туру, що відбувся. У Києві, на НСК Олімпійський було неважко помітити рекордно низьку кількість уболівальників на матчі цих двох команд в столиці за останні три роки (гру відвідали усього 14 з лишком тисяч шанувальників футболу), проте команди продемонстрували досить жвавий, як для початку другої частини сезону, футбол. Варто нагадати шановним читачам, що в останніх п’яти матчах Дніпро переміг ДК лише раз, чотири ж вікторії на рахунку киян.

Руслан Ротань у боротьбі з Ярмоленком та Буяльським

Цитата туру

Наставник луганської Зорі Юрій Вернидуб бойові дії з агресором у східній частині України прокоментував наступним чином: "Давайте швидше помиримося й будемо жити в нормальній країні, країні, яка була раніше. З ким саме нам миритися? З нашим східним народом, Луганською й Донецькою областями. Там багато людей, які цього хочуть. Але через поганих людей примирення поки не може відбутися. Луганська й Донецька області — все рівно ми народились в Україні. Те, хто хотів у Росію — вже давно поїхали. Якби Росія адекватно ставилась до України, вже давно був би мир. Але я не бачу цього. Стільки зброї там.. Проте білеше половини людей з Донецької й Луганскої областей хочуть бути в Україні…"

Скандал туру

Після закінчення поєдинку між луцькою Волинню та Металістом у Харкові наставник "Хрестоносців" Віталій Кварцяний проігнорував післяматчеву прес-конференцію. Вочевидь, це сталося через те, що патріарх тренерського цеху України був засмучений фактом поразки своєї команди з рахунком 3:0. До слова, на контакт із пресою не пішли також інші представники клубу з Західної України – ні гравці, ні помічники Кваряцяного спілкуватися не захотіли. Таким чином, лучан тепер очікує грошовий штраф за таку не вельми адекватну поведінку.

Рекордсмен туру

Ступивши на поле одеського стадіону "Чорноморець", півзахисник львівських Карпат Ігор Худоб’як став гравцем, який увійшов в історію свого клубу. Тепер на рахунку хавбека найбільша кількість матчів у футболці "Левів" у чемпіонатах України. Ігор зіграв 226 матчів, обійшовши ветерана українського футболу, колишнього захисника Олександра Чижевського, який зіграв за Карпати у лізі кращих 225 ігор. Худоб’як виступає за Карпати з 2005-го року. Протягом цього часу Ігор зіграв за клуб зі Львова майже три сотні матчів.

Дебют туру

В 17-му ігровому колі відбулося одразу два знакових дебюти у провідних клубах Прем’єр-ліги України. Так, за луганську Зорю вперше в рамках УПЛ вийшов бразильський захисник, новачок клубу Рафаель Форстер. В свою чергу, у футболці київського Динамо дебютував син легенди "біло-синього" клубу Павла Яковенка Олександр. Колишній гравець бельгійського "Андерлехта" провів на полі трохи більше двадцяти хвилин й своєю грою справив непогане враження.

Антигерой туру

Захисник дніпропетровського Дніпра, сенегалець Папа Гуйє, провів не найкращий матч у своїй кар’єрі. Колишній лідер харківського Металіста, Гуйє й раніше припускався просто-таки кричущих помилок. В матчі з Динамо Папа подарував м’яч Олегу Гусєву, коли невдало обробив передачу партнера по команді. Досвідчений "динамівець" легко перехопив шкіряну сферу, проте для того, щоб відправити круглястого в ворота, подальших дій не знадобилося – м’яч відскочив за лінію воріт рикошетом від півзахисника збірної України.

Гравець туру

Півзахисник харківського Металіста Володимир Прийомов став кращим, на нашу думку, гравцем ігрового кола, що відбулося. На рахунку Прийомова, команда якого перемогла усього вдруге в поточному чемпіонаті й перервала серію із 15-ти матчів без трьох очок, гол і відмінна гра на команду. Загалом Володимира можна назвати лідером команди з Харкова з початку сезону: Прийомов забив уже сім голів і віддав одну гольову передачу.

Прийомов став автором другого голу у ворота Волині. Світлина ФК Металіст

Гол туру

Правий латераль донецького Шахтаря Даріо Срна забив кращий, на нашу думку, гол туру. Гравець збірної Хорватії виконував біля воріт суперника штрафний удар, і зумів ударити в напрямку володінь Олександра Ткаченка так, наче поклав м’яча рукою! Симпатичний гол став першим у матчі й поклав початок переможному футболу діючого віце-чемпіона в матчі з командою, яка претендує на вихід у єврокубки.