Українська правда

Сенсація від Дніпра, лідерство - для Динамо. Підсумки 18-го туру УПЛ

Сергей Шемшученко — 15 березня 2016, 16:00

Черговий тур національної першості серед кращих команд пройшов під знаком непоганої результативності (команди забили 14 голів у шести матчах) та успішної гри господарів, які виграли у чотирьох поєдинках. Крім того, головним наслідком проведених дуелей стали вагомі зміни нагорі турнірної таблиці.

Про все це та як завжди більше – у матеріалі від Чемпіона.

Подія туру

За результатами чергового ігрового кола чемпіонату України у турнірній таблиці відбулися значущі зміни. Перемога дніпропетровського Дніпра над донецьким Шахтарем, а також вікторія київського Динамо над львівськими Карпатами, визначила одноосібно кращу команду першості – відтепер чинний чемпіон перебуває на вершині сам, і має "+3" від найближчого конкурента - донецького Шахтаря. Зазначимо, що столичний клуб і "помаранчево-чорні" ще зіграють особистий матч наприкінці квітня на території "гірників".

Команда туру

Дніпропетровський Дніпро нагадав, що списувати цю команду з рахунків не варто – підопічні Мирона Маркевича складати зброю у боротьбі за третє місце не збираються. А "попутно" колишня команда нападника італійської Фіорентини та збірної Хорватії Ніколи Калінича показує "зуби" вітчизняним грандам. Розгромна поразка віце-чемпіона стала великою несподіванкою. Та ще й така, у якій Шахтар попустив чотири м’ячі, що востаннє траплялося аж у 2004-му році, коли київське Динамо переграло клуб Рината Ахметова у Донецьку 4:2. Таким чином, "синьо-біло-блакитні" зіграли свій найкращий матч у сезоні та зберегли відставання у сім очок від луганців.

Матч туру

Протистояння фіналіста Ліги Європи та недавнього учасника групового раунду Ліги Чемпіонів не розчарувало. Дніпропетровський клуб відмінно використав не вельми "свіжий" стан гравців Шахтаря після хорошого (як по результату, так і по грі) матчу проти бельгійського Андерлехта, та переграв "гірників" у русі й командній швидкості. Крім того, тренерський штаб Дніпра на чолі з Маркевичем свого колегу залишив ні з чим, адже обрав на поєдинок більш ніж вірну стратегію постійного пресингу зморених "помаранчево-чорних".

Світлина shakhtar.com

Цитата туру

Наставник донецького Шахтаря Мірча Луческу не зраджує собі та вважає, що невдачі команди – підступи таємничих опонентів, які сплять і бачать, як би зробити життя Шахтаря якомога важчим: "Говорив перед матчем, що атмосфера у Брюсселі буде приблизно такою ж, як і у сьогоднішній зустрічі, й гра Андерлехта буде схожа на дії Дніпра: хороший пресинг, агресивний футбол. Можливо, поле буде кращої якості, й ми будемо легше виходити через пас з оборони. Сьогодні на такому газоні це було важко робити. До того ж, як завжди... Не зрозумів, чому сьогоднішній матч обслуговував саме київський арбітр. Дуже важлива гра. Напевне, можна було би призначити іншого суддю, щоб не було зайвих розмов. А в цілому, перемога Дніпра взагалі не обговорюється".

Досягнення туру

Голкіпер київського Динамо та колишній воротар збірної України Олександр Шовковський підійшов до чергового рубежу у своїй багатій на події кар’єрі. Цього разу капітан "біло-синіх" вийшов на поле у чемпіонаті країни серед кращих команд у 412-й раз, що стало повторенням рекорду колишнього півзахисника Дніпра та національної команди Олега Шелаєва (зокрема, Шелаєв зробив вагомий вклад в успіх колективу, зібраного Олегом Блохіним, на Мундіалі 2006-го року) за кількістю відіграних матчів у вищій лізі нашого футболу. Уже у наступному зіграному матчі Шовковський стане одноосібним національним рекордсменом.

Дебюти туру

Гравці київського Динамо, півзахисники Павло Оріховський і нападник Артем Бєсєдін, запам’ятають матч проти львівських Карпат на все життя. Саме у цій грі молоді таланти столичного клубу вперше з’явилися у чемпіонаті України у футболці команди Сергія Реброва. Тренерський штаб столичного клубу продовжує тримати курс на залучення до складу колективу молодих виконавців, і такий підхід, вочевидь, стимулює молодь ДК демонструвати на тренуваннях ще більшу віддачу та бажання рости.

Антигерої туру

У 18-му ігровому колі "відзначилися" відразу два голкіпери команд вищої ліги. Жахливі матчі провели колишній воротар донецького Металурга Юрій Паньків (нині - виконавець дніпродзержинської Сталі), а також його колега по амплуа 19-річний Дмитро Безрук, який захищає кольори одеського Чорноморця. Обидва зіграли не за свої колективи, а на користь суперника. Так, гравець "чорно-синіх" "привіз" три з чотирьох голів Зорі у ворота "моряків", а Паньків помилився на кілька матчів уперед. Вочевидь, ні одного, ні іншого гравця не побачимо у стартовому складі їх команд ще довго.

Роман Зозуля перебував у центрі уваги. Світлина fcdnipro.ua

Гравець туру

Нападник дніпропетровського Дніпра Роман Зозуля став найкращим, на нашу думку, гравцем туру, що минув. На рахунку форварда збірної України гол у матчі з донецьким Шахтарем та ще купа створених для партнерів можливостей. Зозуля був тим, хто задавав ритм атак своєї команди. Крім того, Роман виконав величезний об’єм роботи та виграв ледь не всю верхову боротьбу у захисників "помаранчево-чорних". Тепер шанси Зозулі на виклик у національну збірну на товариські матчі з Кіпром та Вельсом збільшилися.

Гол туру

Півзахисник дніпропетровського Дніпра Джон Хайро Руїс зіграв найкращий матч у складі "синьо-біло-блакитних", а вишенькою на торті став гол хавбека у ворота донецького Шахтаря. Костариканець використав зусилля Зозулі, який пішов у відчайдушний підкат проти опонента, й увірвався у штрафний майданчик, віддавши круглого на бразильця Матеуса. Той повернув м’яча партнеру розкішною передачею п’ятою у дотик. Центральні захисники були відіграні, а Джон записав на свій рахунок фешенебельне взяття воріт!