Головне

Велика вдача Шахтаря й Баварії?.. Аналіз жеребкування ЛЄ та ЛЧ

18.04.2016 15:02 889 0
Велика вдача Шахтаря й Баварії?.. Аналіз жеребкування ЛЄ та ЛЧ

Незважаючи на те, що рівень популярності, престижності й спортивної складової Ліги Європи й Ліги чемпіонів ледь не діаметрально протилежний, увага українського вболівальника значно в більшій мірі сконцентрована на "молодшій сестрі" найбільш престижного клубного змагання. Причиною тому є, звісно ж, вихід команди Мірчі Луческу до півфіналу турніру. Востаннє "Гірники" підкорювали настільки високу планку у сезоні 2008/09, коли не тільки вийшли в 1/2 попередника ЛЄ Кубка УЄФА, а й здобули перемогу в фіналі.

Можливий суперник "помаранчево-чорних" визначиться у іспано-англійській парі за участю Вільярреала та Ліверпуля. На відміну від суперника, "Червоний" англійський клуб зацікавлений у перемозі в Лізі Європи не тільки з точки зору бажання підняти над головою престижний кубок, а й через призму винагороди у вигляді можливості кваліфікуватися у груповий етап Ліги чемпіонів.

Нагадаємо, що у своїй національній першості "Субмарин" знаходиться на четвертому місці, а от Ліверпуль в АПЛ "пливе" лише на восьмому місці. Після перемоги над головним фаворитом турніру, Боруссією з Дортмунда, команда Юргена Клоппа небезпідставно має більші потенції, ніж піренейський опонент.

Незважаючи на те, що в цілому іспанський колектив за свого суперника "старший" (середній показник віку гравців Вільяреала сягає 26,3 років, тоді як аналогічний показник рідного клубу Майкла Оуена – 25,4), на боці англійців – досвід немалої групи виконавців основної обойми, а головне – навики та вміння головного тренера. Герр Клопп не просто переважає колегу Марселіно Тораля, а й може легко дати "однокашнику" по ремеслу велику фору у сенсі надбаних знань. Не варто забувати, що не так давно Юрген виводив свою команду у фінал Ліги чемпіонів.

Шанси команд на підкорення фіналу (тут і далі – думка Чемпіона): 45% Вільярреал – 55% Ліверпуль

Матч колективів під "головуванням" Седріка Бакамбу та Роберто Фірміно отримає меншу увагу української аудиторії, адже паралельно зіграють нині єдиний представник України, донецький Шахтар та іспанська Севілья. З огляду на перелік можливих візаві "гірників" у півфіналі змагання, на нашу думку, Шахтарю дістався "усереднений" варіант опонента.

Якщо Ліверпуль номінально варто було вважати найгіршим жеребом, то Вільярреал, з огляду на відносну відсутність досвіду в гравців цієї команди в єврокубках, був би більш приємним суперником. Проте маємо те, що маємо, й говорити, що бажання віце-чемпіона України пройти іспанців не співпадає з його можливостями, не варто.

На дворі не 2007-й рік, у складі "Нервйоненсе" більше не грає голкіпер Андрес Палоп. Правда, тепер Севілья має ще більш потужну зброю в особі Євгена Коноплянки… Якщо ж серйозно, то на погляд Чемпіона іспанський клуб сильний, в першу чергу, як команда. До того ж, майже усі футболісти основи поточного складу Севільї вигравали Лігу Європи у минулому році. За такими показниками, як сумарний рівень командної майстерності, наша команда візаві, треба визнати, поступається.

Головним козирем Шахтаря варто вважати тренерську позицію. Нехай Емері й може похвастати перед Луческу немалими заслугами в останніх розіграшах Ліги Європи, проте в цілому домнул Мірча має значно більш солідний послужний список. Докладніше про Севілью поговоримо в традиційному окремому матеріалі.   

Шанси команд на підкорення фіналу: 48% Шахтар – 52% Севілья

 Колаж УЄФА

У головному європейському змаганні клуби з Іспанії, Німеччини та Англії дізналися своїх суперників за корону Старого Світу. Витягнуті пари не залишать байдужими найвибагливіших шанувальників футболу.

Протистояння іспанського Атлетико та німецької Баварії допоможе пересвідчитися, наскільки обґрунтованими є претензії команди Хосепа Гвардіоли на лідерство серед кращих. Такий, німецько-іспанський, жереб, в якому один одному будуть протистояти клуби з Мюнхена й Мадрида, цікавий, в першу чергу тим, що ця дуель є нічим іншим, ніж новим протистоянням для сучасного європейського футболу.

Так сталося, що "Зірка Півдня" й "Матрацники" не грали між собою не те що в останні, здебільшого вкрай вдалі для себе в турнірному сенсі, роки, а з 1974-го року! Так-так, останнє рандеву команд припадає на час, коли київське Динамо дуже скоро готувалося підкорити свою першу європейську вершину. Тепер же колективам належить з’ясувати, чия концепція футболу заслуговує вважатися достойною команди, яка бажає зіграти в фіналі Ліги чемпіонів. 

Шанси команд на підкорення фіналу: 40% Атлетико – 60% Баварія

У зустрічі англійського Манчестер Сіті та іспанського Реалу перевагу варто віддати команді Зінедіна Зідана. Колектив чилійського наставника Мануеля Пеллегріні є найменш досвідченим клубом серед усіх чотирьох учасників 1/2 фіналу ЛЧ. Крім того, гравця калібру Кріштіано Роналду в нинішньому МС нема, а португалець проводить чи не найсильніший за останні щонайменше три роки сезон.

Обидва колективи не радують своїх шанувальників стабільною грою в національних першостях своїх країн. І "Блакитний місяць", і "Королі" провалюють першості Англії та Іспанії відповідно, й вочевидь зроблять ставку саме на Лігу чемпіонів.  

Не варто забувати й про одну з головних цікавинок протистояння. Мова про те, що нинішній тренер "Містян", який має залишити англійський клуб по закінченні сезону, не так давно тренував саме "Реал", і має великий "зуб" на колишнього роботодавця. Незважаючи на те, що відсоток перемог Пеллегріні на чолі "Галактікос" був більшим, ніж у того ж Жозе Моуріньо, цей тренер був відставлений від займаної посади. Саме на майстерність дона Мануеля як видатного тактика й буде основна надія Сіті. Доля цієї команди визначиться в першому матчі колективів, на англійській землі.  

Шанси команд на підкорення фіналу: 45% Манчестер Сіті – 55% Реал

Коментарі ()