Головне

Суперник Шахтаря в 1/2 фіналу Ліги Європи. Знайомтесь, Севілья

28.04.2016 12:12 598 0
Суперник Шахтаря в 1/2 фіналу Ліги Європи.  Знайомтесь, Севілья

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником донецького Шахтаря у Лізі Європи-2015/16. Цим супротивником є чинний переможець турніру Севілья.

Саме з п’ятою командою Іспанії за підсумками минулого сезону чинний віце-чемпіон України позмагається у півфіналі другого за престижністю єврокубка.

Севілья: історія та назва

Датою заснування клубу вважається 14 жовтня 1905 року. Саме у цей день губернатор Севільї підписав устав однойменної команди.

Крім того, появу футбольного клубу пов’язують із групою місцевих громадян шотландської національності, які відзначали день Роберта Бернса. От ці чоловіки, крім традиційного святкування, вирішили ще й зіграти у футбол. Через газету ентузіасти кинули виклик клубу Рекреативо з міста Уельва, й обіграли опонента з рахунком 2:0. Цей матч вважається першим офіційним, який пройшов на іспанській землі, і відбувся він ще 25 січня 1890 року.

Клуб, заснований у цей день, носив назву Sevilla Foot-ball Club, і саме ця команда може вважатися "кровинкою" сучасної Севільї. За роки існування "нервйоненсе" одного разу були чемпіоном Іспанії, п’ять разів вигравали кубок країни, раз - суперкубок Іспанії, чотири рази - Кубок УЄФА/Лігу Європи, ще один раз клуб підкорював Суперкубок УЄФА.

Севілья: форма та стадіон

Основні клубні кольори - білий і червоний, тож "головним" "одягом" клубу на полі є білі з червоними вставками футболки, білі труси та сині гетри. Запасний комплект форми просякнутий кольорами смугастих червоно-білих з червоними рукавами футболками, червоними трусами та гетрами. Є у Севільї і третій, "запасний" комплект форми. Це повністю чорний варіант з жовтими вставками.

Команда гравця збірної України Євгена Коноплянки грає на стадіоні під назвою Рамон Санчес Пісхуан. Ця арена здатна прийняти 42 714 глядачів, і є другим за місткістю стадіоном міста після Беніто Вільямарина, арени, на якій грає заклятий друг "червоно-білих" Бетіс (54 000).

У рідного дому Севільї є своє прізвисько. Часто стадіон називають "Ла Бомбонера" через те, що арена схожа на споруду, на якій грає аргентинський гранд Бока Хуніорс. "Пісхуан" названий на честь одного з президентів клубу Рамона Санчеса-Пісхуана Муньйоса, який керував Севільєю у період із 1932-го по 1941-й і з 1948-го по 1956-й роки.

Севілья: виступи у єврокубках

Унаї Емері

Розквіт Севільї припав на роки, які у пам’яті сучасного вболівальника з більш-менш солідним стажем аж ніяк не стерлися. Власне, до цього періоду про "нервйоненсе" на міжнародній арені почути було важко. Мова про перемоги у другому за престижністю європейському клубному турнірі, здобуті з настанням нового тисячоліття. У сезоні-2003/04 команда потрапляє у єврокубки після тривалої перерви, а вже за два роки стає переможцем Кубку УЄФА.

Окрім того, у тому ж сезоні Севілья перемагає саму Барселону у матчі за Суперкубок УЄФА, й одразу виграє свій другий європейський титул. У подальшому команда грає й у Лізі чемпіонів (у цьому турнірі Севілья підкорювала планку виходу з групи), проте турніром, який незмінно "посміхався" команді, був саме Кубок УЄФА або Ліга Європи.

До слова, в усіх випадках, коли Севілья долала 1/4 змагання, цей клуб врешті ставав переможцем турніру.

Севілья: взаємовідносини з українськими командами

Перша зустріч "нервйоненсе" з нашим кубом припала на сезон-2006/07, коли Севілья зіграла саме із Шахтарем у межах Кубку УЄФА. Легендарний гол Андреса Палопа, купа вражень від протистояння команд, і суха "статистика": 2:2 в Іспанії, 2:3 в Україні - далі йде Севілья (і перемагає у змаганні).

Окрім того, іспанський клуб грав з львівськими Карпатами та дніпропетровським Дніпром. З "левами" Севілья зустрічалась у межах групового раунду Ліги Європи у сезоні-2010/11. Обидва матчі були за "червоно-білими": 1:0 в Україні, 4:0 на території в Іспанії. Протистояння з Дніпром відбулося менше року тому, і відбулося у межах фіналу Ліги Європи. Це - зовсім свіжа історія, віхи якої нагадувати нашому обізнаному читачу точно не варто...

Севілья: тренер

Спеціаліст з іспанським паспортом Унаї Емері - один з найперспективніших наставників країни автора "Дон Кіхота" Мігеля Сервантеса. Цей ентренадор не був видатним гравцем, адже у вищій лізі чемпіонату Іспанії провів усього п’ять матчів. Проте як тренер проявив себе винятково здібним професіоналом. 44-річний Емері працював з Лоркою Депортиво, Альмерією, Валенсією, московським Спартаком і Севільєю, і найбільших успіхів, а саме підкорення двох турнірів Ліги Європи, досяг саме з "нервйоненсе".

Севілья: склад і лідери

Підбір гравців "нервйоненсе" цілком відповідає і підкоренню більш масштабних завдань, ніж перемога у Лізі Європи. Наразі під рукою в Емері, за оцінкою авторитетних порталів, спеціалістів і журналістів, п’ятий за силою виконавців склад в Іспанії, який дозволяє боротися за попадання у кваліфікацію Ліги Чемпіонів (як відомо, три "вакансії" у Прімері безнадійно для інших команд "зайняті" Барселоною, Реалом та Атлетико).

 Світлина - УЄФА

Лідерами цього колективу варто називати голкіпера Серхіо Ріко та півзахисників, поляка Ґжеґожа Криховяка й аргентинця Евера Банегу. А також Євгена Коноплянку, який у зв’язку з не вельми хорошою формою деяких конкурентів і травмами виконавців (зокрема, не зможе взяти участь щонайменше у першій частині протистояння команд ветеран іспанського футболу, колишній гравець лондонського Арсеналу Хосе Антоніо Рейєс), з високою імовірністю, вийде у стартовому складі колективу.

Шахтар – Севілья: букмекери

У першому протистоянні команд, яке пройде на території України, люди, які ризикують своїми грішми, віддають перевагу нашому клубу. Втім, такий "реверанс" у сторону підопічних домнула Мірчі Луческу мінімальний. А от за підсумками двох матчів команд, забігаючи наперед, букмекерські контори одноголосно прогнозують, що далі однозначно пройде іспанський клуб.

Прогноз від Чемпіона

Обидві команди є колективами, які шукають щастя в атаці. Крім того, і Шахтар, і Севілья є клубами, які не відзначаються надійною грою в обороні. Так, попередні матчі в ЛЄ поточного "призову" "гірники" в обороні своїх воріт провели в цілому надійно, проте рівень суперників, які протистояли ШД на стадіях 1/16, 1/8 та 1/4 з нинішньою Севільєю порівнювати не варто.

У Львові вболівальникам, імовірно, варто очікувати результативну нічию. Очевидною перевагою сьогоднішньої Севільї є досвід боротьби на найвищих щабелях саме Ліги Європи - більш впевненого у собі клубу, який може похвастати настільки значними здобутками в ЛЄ, сьогодні знайти просто не вдасться.

На нашу думку, доля протистояння вирішиться в Іспанії, й команда Емері, доклавши значних зусиль, проте здолати бар’єр у вигляді Шахтаря усе ж зможе.

Коментарі ()