Українська правда

Україна в єврокубках 2015/16: добре, проте не відмінно

Сергей Шемшученко — 9 травня 2016, 19:27

В поточному сезоні українські клуби набрали 49 очок. П’ять кращих команд стартували ще починаючи з кінця липня, й із того часу подарували країні непоганий доробок, який еквівалентний коефіцієнту 9.800. Такого результату вистачило для того, щоб втриматися на восьмій позиції й виконати головне завдання – як і раніше, надалі представництво України в європейських клубних турнірах буде дорівнювати п’яти колективам, два з яких будуть грати в Лізі чемпіонів, а три – в Лізі Європи.

Від себе додамо, що, на наш погляд, тенденції розвитку вітчизняного футболу розраховувати на поступовий прогрес у Європі в найближчі роки не дозволяють. Тому вдалим підсумком для України буде збереження поточного положення в діапазоні від 7-го до 10-го місця в сумарній таблиці. Нагадаємо, що шоста позиція дозволяє делегувати в Лігу чемпіонів уже три клуби.
Звернемося до досягнень наших команд, розглянувши кожен клуб окремо.

Шахтар (доробок – 23 очки, результат виступу – півфінал Ліги Європи)

Команда Мірчі Луческу може записати єврокубковий похід собі в однозначний актив. Не варто забувати, що як перед початком сезону, так і посеред кампанії, "помаранчево-чорні" зазнали значних кадрових втрат, й грали з футболістами, які раніше фактично формували найближчий резерв. Шахтар почав свій шлях у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів й пробився у груповий етап турніру. В компанії з іспанським Реалом, французьким ПСЖ та шведським Мальме "Гірники" досягли, мабуть, свого нинішнього максимуму – фінішували на третій сходинці. В Лізі Європи команда Марлоса здолала німецький Шальке, бельгійський Андерлехт та португальську Брагу й "спіткнулася" об Севілью.

Кращий матч: Шахтар – Брага 4:0
Найгірший матч: Реал – Шахтар 4:0
Оцінка виступу (тут і далі – від 1 до 5, де 1 – найгірший бал, а 5 - найкращий): 5

Світлина ФК Шахтар

Динамо (18 очок, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів)

Чемпіон України пробився в груповий раунд Ліги чемпіонів як краща команда країни й так само може сказати, що провів чудовий сезон. Динамо здолало груповий раунд ЛЧ, що, не варто приховувати правду, було немалим досягненням – в протистояннях із англійським Челсі, Порту з Португалії та ізраїльським Маккабі більшість аналітиків "динамівцям" відводила третю позицію й виліт у Лігу Європи.

Такий високий рівень Києву підкорився вперше за 17 років! На відміну від того ж Шахтаря, який свою останню дуель на стадії плей-офф Ліги чемпіонів топ-клубу програв з загальним рахунком 0:7, "біло-сині" в матчах з Манчестер Сіті виглядали достойно. Втім – не більше. Варто визнати очевидне: до плей-офф ЛЧ команда Сергія Реброва виявилася неготовою, а очевидний максимум цього колективу – саме вихід з групи найбільш престижного європейського клубного турніру. З урахуванням вірогідних кадрових втрат вже влітку повторення такого результату в наступному сезоні наразі виглядає казковою розповіддю.

Кращий матч: Порту – Динамо 0:2
Найгірший матч: Динамо – Манчестер Сіті 1:3
Оцінка виступу: 5

Дніпро (5 очок, груповий раунд Ліги Європи)

Команду Мирона Маркевича можна називати головним розчаруванням нашої єврокубкової кампанії. Пробившись у груповий раунд Ліги Європи без "просіювання" через сито кваліфікації, команда Маркевича не змогла зайняти одне з двох перших місць у квартеті. В осінній частині виступів команди в колективі "домінувала" не найкраща атмосфера через невизначеність у справі майбутнього клубу.

Не вельми приємні перспективи нікуди не поділися й нині. Однак як показала друга частина сезону, навіть при суттєвих кадрових втратах і фінансових негараздах "Дніпряни" можуть демонструвати значно кращий футбол, а головне – результати. Надія на участь Дніпра в Лізі Європи "призову" наступного сезону лишається (для цього треба "лише" віддати борги), але…

Кращий матч: Русенборг – Дніпро 0:1
Найгірший матч: Сент-Етьєн – Дніпро 3:0
Оцінка виступу: 2.5

Зоря (2 очки, плей-офф до групового раунду Ліги Європи)

З точки зору спортивних "досягнень" луганці значно перевершили й представника Дніпропетровська. Впевнені перемоги над бельгійським Шарлеруа посіяли зерна оптимізму: з урахуванням вдалого (з точки зору надбання необхідних "уроків історії") досвіду протистоянь із голландським Фейєноордом, матчі з польською Легією розглядалися винятково з точки зору перспективи потрапляння у груповий раунд Ліги Європи.

Зоря вважалася фаворитом пари, проте дуель безславно програла, поступившись в обох матчах. Варто сказати, що цей клуб продовжує дивувати в хорошому сенсі на внутрішній арені, а тому усі ми сподіваємося, що в новому сезоні "чорно-білі" врешті підкорять планку групового етапу єврокубка – це завдання команді Юрія Вернидуба до снаги.

Кращий матч: Шарлеруа – Зоря 0:2
Найгірший матч: Зоря – Легія 0:1
Оцінка виступу: 1

Ворскла (1 очко, 3-й етап кваліфікації до групового раунду Ліги Європи)

…Після 120-ї хвилини протистояння в матчі-відповіді Ворскли зі словацькою Жиліною в уболівальника, який переживав за Полтаву, був величезний шок. Ще якихось півхвилини назад команда Василя Сачка вела в рахунку в три м’ячі й проходила в раунд плей-офф. Проте проваливши гру в Словаччині з суперником, який відповідає рівню скоріше нашої Першої ліги, врешті не змогла схилити шальки терезів на свою користь вдома. І знову – банальна нехватка досвіду й концентрації на високому рівні… Як і в випадку із Зорею, від Полтави майбутнього літа Україна може й має очікувати значно кращого результату зусиль в другому за престижністю європейському клубному змаганні.

Кращий матч: -
Найгірший матч: Жиліна – Ворскла 2:0
Оцінка виступу: 1