Українська правда

КДК та Комітет арбітрів б'ються за повноваження у ФФУ

Сергей Шемшученко — 16 травня 2016, 13:19

Конфлікт між Контрольно-дисциплінарним комітетом і Комітетом арбітрів Федерації футболу України різко посилився в останні дні. Каталізатором стала ситуація навколо судді Андрія Можаровського та гри Шахтар - Динамо.

Після бурхливого незадоволення футбольної спільноти з приводу вердикту по бійці між "гірниками" та "динамівцями", у КДК змушені виправдовуватися. Там заявляють: рішення про 3 матчі для Ярмоленка та Кучера було прийнято на основі рапорту Можаровського, де він трактував поведінку Яромленка не як "умисний удар суперника після зупинки гри", а як "агресивну поведінку".

Посилаються на те, що згідно з правилами, що регламентують роботу дисциплінарного комітету сьогодні, рішення приймаються на основі протоколу арбітра.

У КДК дуже незадоволені тим, що ні Можаровський, ні його асистенти впритул не бачили епізод і хаотично реагували на хаотичну бійку. Викликає сумніви і складання рапорту арбітром, що тривало 5 днів з моменту проведення матчу. У КДК впевнені - на арбітра чинився тиск зацікавленою стороною.

За інформацією з Будинку футболу, на наступний сезон Андрій Павелко ініціює зміни та введення європейської системи, де члени дисциплінарних органів мають розширені повноваження і спираються не тільки на рапорт арбітра, але і на власну оцінку того чи іншого епізоду, і відповідно - застосовують ту чи іншу санкцію.

Неадекватна оцінка Можаровським резонансної бійки стала останньою краплею, але проблеми у суддівському корпусі не припиняються давно.

Голова комітету Лучано Лучі в останньому інтерв'ю заявив, що українських суддів на Євро-2016 не буде через відсутність професійного зростання. При цьому майже у всіх резонансних ситуаціях, керівництво завжди ставало на "сліпий захист" суддів, виправдовуючи відверто помилкові рішення.

Разом з тим, суддівський корпус вже більше шести років очолює П'єрлуїджі Колліна, який має всі повноваження та недоторканність завдяки своєму авторитету.

"Відсутність професійного зростання" обходиться Федерації у мільйон євро на рік лише на зарплатню Колліні.

Нещодавно з'явилася інформація, що Юрій Вакс та Анатолій Жабченко мають російські паспорти, що є порушенням одразу трьох статей Конституції. Самі арбітри визнали провину, але камені знову полетіли у бік комітету арбітрів. У журналістському розслідуванні було доведено, що у комітеті знали про це з 2015 року - і жодної реакції.

Незрозумілою залишається і реакція Шахтаря на дії судді Можаровського. Незважаючи на обурення рішенням КДК і на звинувачення у бік керівництва ФФУ, апеляція клубом так і не подана.

Можливо, юристи клубу врахували, що при перегляді епізоду покарання можуть збільшити і для Кучера. Можуть бути дискваліфіковані і ще кілька гравців Шахтаря, адже бійка носила масовий характер, і "відзначився" не лише захисник. У результаті повторного розбору відеозапису під санкції можуть потрапити чи не повні склади команд разом із запасними гравцями.

Нагадаємо, Жабченко, у якого є російський паспорт, обслуговуватиме фінальну частину Чемпіонату Європи U-19.