Головне

Ліга Європи?.. Ліга Севільї! Огляд зарубіжної преси

19.05.2016 21:32 781 0
Ліга Європи?.. Ліга Севільї! Огляд зарубіжної преси

Напередодні було зіграно один з двох єврокубкових фіналів, у якому тріумфувала команда українського півзахисника Євгена Коноплянки. І нехай наш співвітчизник на полі так і не з’явився, провівши матч на лаві запасних, проте хавбек збірної України так само, як і його партнери по команді, підняв престижний кубок над головою. Чемпіон не лишається осторонь одного з двох головних матчів клубного сезону, й "читає" іноземну пресу для шановного читача.

Іспанська Marca не шкодує пафосу й похвали на адресу свого представника на міжнародній арені. "…Кубок Ліги Європи залишається такою ж візитною карткою "Нервйоненсе", справжньою вітриною клубу з домом на "Рамон Санчес Пісхуан", як Хиральда (башта на чотири кути, пам’ятка, символ Севільї – Чемпіон). Це справжній футбольний пам'ятник, уособлення андалузької столиці. Клуб, який очолює Хосе Кастро знає краще інших, як у швидкий спосіб насолодитися не просто футболом, а тріумфом у ньому. Разом з тим, цей керівник розуміє, що його дітище усе ще перебуває в тіні клубів з великими фінансовими можливостями. Севілья – величний клуб, який задав нову планку успішності у світі футболу. Севілья почуває себе в Лізі Європи краще за інших, а Емері стає усе більш успішним тренером, який, таке враження, інколи не має собі рівних. Цей наставник продовжує рости й може пишатися своїми гравцями. У п'ятий раз Севілья стає столицею Європи…"

Світлина AP

Не відстає від колег й інше видання з батьківщини Дон Кіхота AS. "…Севілья пентакампеон. В кінці кожного гімну, який звучав перед початком матчу Ліги Європи, команда тримала на меті одне – втілення своєї мрії й того, як здавалося багатьом, неможливого завдання... Згадайте ваші думки після голу Старріджа. Чи ви згуртувалися в розумінні того, що це не кінець?.. Варто віддати належне англійцям та їх тренеру, який повернув легендарний Ліверпуль на забуту висоту. Від команди Юргена Клоппа йшов "дух Скаузерів", а той ореол, що оточує емоційного герра Клоппа, цього разу відчув на собі увесь Базель. Севілья є п’ятиразовим переможцем змагання, і тепер це точно не сон. Серед "матеріальних" благ від такого досягнення звичайно ж те, що такий результат дозволяє кваліфікуватися в груповий раунд Ліги чемпіонів. Тепер бажання Севільї не знають кордонів. І нехай виступити вдало в Лізі чемпіонів куди важче, ніж вкотре перемогти в Лізі Європи, тепер перед командою Емері височіють нові вершини…"

Британське видання Fourfourtwo віддає належне іспанському тріумфатору й проводить мінімальні історичні паралелі. "…Севілья виграла свій третій поспіль турнір Ліги Європи завдяки перемозі над Ліверпулем, й "розміри" цієї звитяги величезні. Як оцінити масштаб досягнення Севільї в Лізі Європи? В цьому турнірі не може бути блиску і гламуру Ліги Чемпіонів, але незважаючи на це, ми стали свідками дивовижного подвигу в футболі, а цього грі №1 сьогодні не вистачає. У Базелі в середу в Ліверпуля не було шансів. Про це говорить не лише рахунок 3:1, а й відмінні рішення Унаї Емері. Саме вибір цього тренера на користь кількох тактичних заготовок дозволив команді виграти турнір третій рік поспіль. "Хет-трик" в єврокубках не є чимось новим. Реал виграв перші п'ять Кубків чемпвонів, перш ніж Аякс і Баварія потім "відповіли" своїми "хет-триками" в період між 1971-м і 1976-м роками. Але це було тоді, а ми є свідками свіжої історії. В Аяксі були Кройф і Неєскенс. Баварія могла протиставити суперникам Мюллера, Беккенбауера і Хенесса. Економічні реалії сьогоднішнього дня для Севільї означають, що тільки фігура Емері може допомогти втримати цей клуб серед кращих команд Старого Світу…"

Світлина AP

Кореспонденти Goal висловлюють незадоволення з приводу гри своєї команди. "…"Червоні" показали класний футбол в першому таймі, але так і не оговталися після того, як Кевін Гамейро забив на початку другої половини матчу. Тоді Ліверпуль почав програвати радше не в футболі, а у вірі у власні  сили. Юрген Клопп наполягав, що фінал Ліги Європи не може стати додатковим тиском на Ліверпуль, але на ділі сталося не так, як гадалося. Протягом 45 хвилин на "Сент Якоб Парк" його гравці, здавалося, вчепилися в результат, і вирішили, що це буде ще одна славна ніч, яка пізніше одягне на себе червоний колір. Гол Даніеля Старріджа на 35-й хвилині подарував представнику Прем'єр-ліги надію. Якби команда Клоппа використала усі свої шанси після першої половини матчу, то Ліверпуль, мабуть, вигравав би з різницею в три м'ячі. У підсумку замість цього футболка Емре Джана була просочена сльозами, коли на табло горів рахунок 3:1 на користь Севільї. Філіппе Коутіньйо ледве міг тримати голову не опущеною, а Коло Туре довелося втішити партнерів по команді, які тонули в глибині зневіри. Одинадцять років тому Ліверпуль зіграв 15 хвилин, які шокували світ. Мова про матч з Міланом у Стамбулі. Тоді клуб здобув свій п'ятий Кубок європейських чемпіонів. Севільї знадобилося усього 17 секунд, щоб скасувати "Червоні" дні в Базелі й записати на свій рахунок симпатичний "хет-трик" у Лізі Європи…"

Безпристрасна італійська La Gazzetta dello Sport пише про причини поразки англійського клубу наступним чином. "…Величезний крах. У другому таймі фіналу Ліги Європи Севілья вбила надії Юргена Клоппа на перший трофей з Ліверпулем. Граючи зі своєю звичайною енергією в першому тайму, підопічні Клоппа провели заслужений гол і пішли на перерву, ведучи в рахунку. Проте усе це розвалилося в наступні 45 хвилин. Минуло всього 17 секунд, й іспанська команда легко зрівняла рахунок. "Мерсисайдці" так і не оговталися. Вони втратили темп і структуру своєї гри. Даніель Старрідж забив, проте пізніше просто перестав навіть намагатися нав’язувати супернику будь-яку боротьбу. У другій половині матчу гравці Севільї були просто нестримні, а результативний удар Коке тільки підкреслив велич цього клубу… Втім, не варто забувати, що це ще не команда Клоппа як така – німець працює з тим, що йому дісталося в спадок від Брендана Роджерса. Проте, на прикладі гри команді в обороні в цьому поєдинку точно стало зрозуміло, чому "Червоні" підписали контракт із Жоелем Матіпом…"

Коментарі ()