Головне

Підсумки сезону УПЛ. Відкриття чемпіонату

24.05.2016 13:09 2598 0
Підсумки сезону УПЛ. Відкриття чемпіонату

Після того, як у вищій лізі чемпіонату України було зіграно останній тур, час підбивати підсумки виступів окремих команд і футболістів.

Чемпіон традиційно пропонує свій погляд на тих, хто протягом 25-го чемпіонату України з футболу приємно здивував.

Підбиваючи підсумки першої частини сезону, ми відзначили всіх тих, хто, на наш погляд, заслуговував уваги футбольної громадськості.

І от – нова "партія" тих, хто зробив перипетії гри №1 в Україні у другій частині сезону неповторними та яскравими. Чекаємо зауважень і пропозицій від шановних читачів.

Володимир Шаран

Повернення Олександрії у вищу лігу українського футболу розцінювалося як подія, безумовно, позитивна. УПЛ отримала боєздатну команду з основою у вигляді клубу, який виконує всі зобов’язання перед гравцями й із упевненістю дивиться у майбутнє. Проте очікувати, що представник Кіровоградщини не просто втрутиться у боротьбу за місця у європейських клубних змаганнях, а й виграє їх, майже (хіба що генії-провидці!) ніхто аж ніяк не міг!

І нехай у підсумку "алекси" здобули путівку у Лігу Європи завдяки де-юре відстороненню колективу з міста Дніпро від єврокубків, назвати такий успіх випадковим аж ніяк не можна. "Зодчим" такого, найвищого досягнення в історії клубу, став Володимир Шаран, який на шляху до тріумфу ще й обіграв чинного чемпіона країни у Кубку!..

Артем Сухоцький. Світлина fco.com.ua

Артем Гордієнко

Наставник луганської Зорі Юрій Вернидуб продовжує доводити, що відкривати нові таланти для вітчизняного футболу можна у будь-яких, навіть найтяжчих умовах розвитку гри №1 в Україні. До другої частини сезону друг Івана Петряка Артем Гордієнко був "звичайним" центральним півзахисником одного з провідних клубів країни, який зірок з неба не хапав. Проте надійна та самовіддана гра на "рідній" позиції зробила Гордієнка одним з кращих гравців весняного періоду проведення змагань в УПЛ. Стрімко та впевнено 25-річний Артем перетворився на одного з ключових гравців "чорно-білих", загалом зігравши 30 матчів, забивши чотири голи та віддавши три гольові передачі.

Олексій Гуцуляк

Український футбол продовжує переживати гостру нестачу кваліфікованих забивних нападників, які можуть стати якщо не новими Ребровими та Шевченками, то бодай Воробеями чи Бєліками. У поточному сезоні якнайкраще себе проявив молодий Дмитро Хльобас, який провів у ворота суперників Говерли та Ворскли дев’ять голів.

Гуцуляк - чергова надія тренерів збірних України усіх вікових категорій. Наразі 18-річний хлопець провів на полі 15 матчів, у кожному з яких з’являвся на полі, як правило, на 10-20 хвилин. Дебютні голи вихованця Карпат у ворота Сталі та Говерли мають надати хлопцю впевненості для подальших звершень.

Іван Петряк. Світлина zarya-lugansk.com

Андрій Запорожан

На перший погляд, зрозуміти, як це 33-річний гравець з величезним досвідом виступів у чемпіонатах України раптом став "відкриттям", досить важко. Проте саме у такому "солідному" віці капітан команди Володимира Шарана показав найкращий футбол у своїй кар’єрі. Запорожан не тільки цементував центр поля як головний "тафгай" команди, а й став тим гравцем, який відзначився у воротах суперників аж п’ять разів - вельми гідний показник для опорного хавбека, який виступає далеко не у найрезультативнішій команді ліги! Варто сказати, що Запорожан зіграв у 25-ти матчах чемпіонату, і лише у трьох з них провів на полі менше усіх 90-та хвилин.

Іван Петряк

Іван став чи не головним відкриттям іще першого кола змагань, коли отримав статус головної надії українського футболу серед польових гравців, а подекуди й прізвисько "новий Коноплянка". І нехай статистичні показники Петряка по закінченні сезону не вражають кількістю забитих м’ячів і гольових передач (хавбек "брав" ворота суперників двічі та віддав таку ж кількість результативних пасів), Іван виділяється серед інших молодих гравців ліги високим рівнем індивідуальної майстерності та відмінною стартовою й дистанційною швидкістю. Саме Петряк буде головною альтернативою Андрію Ярмоленку та Євгену Коноплянці на континентальному форумі.

Мірча Луческу та Катерина Монзуль. Світлина shakhtar.com

Катерина Монзуль

Якщо ви здивовані появою у нашому імпровізованому хіт-параді не просто судді, а представника футбольної Феміди-жінки, вам належить знати про Катерину Монзуль тільки одне: найкращий арбітр світу. Так-так, уродженка Харкова удостоїлася такого високого індивідуального титулу за версією авторитетних представників міжнародної федерації футбольної історії й статистики (IFFHS) у 2015-му році. Саме пані Катерина стала арбітром фінального матчу чемпіонату світу з футболу у Канаді між збірними США та Японії, а пізніше подала приклад подекуди зразкової роботи на матчах чемпіонату України.

Артем Сухоцький

Позиція флангового захисника, як і нападника-"стовпа", в українському футболі є проблемною, а наявність кваліфікованих виконавців на місця оборонців по обидва "боки" викликає сумніви не перший рік. Проте гра таких футболістів, як Володимир Костевич чи Олександр Караваєв (як ми говорили в одному з попередніх матеріалів, цей гравець здатен зіграти як у середній лінії, так і в півзахисті) навіює приємні думки про гарну перспективу. До таких гравців варто віднести й Сухоцького, який провів класний сезон, виступаючи за Олександрію та Зорю.

Коментарі ()