Головне

Паулу Фонсека: еволюція чи революція в Шахтарі?..

01.06.2016 19:36 4744 0
Паулу Фонсека: еволюція чи революція в Шахтарі?..

Донецький Шахтар презентував громадськості нового тренера, який замінив на посаді "начальника" запасних знакову й одіозну для клубу фігуру, Мірчу Луческу. Новоспечений володар Кубка Португалії вже заступив на нове місце роботи.

Чемпіон публікує увазі шановних читачів свої думки з приводу особи Паулу Фонсеки й перспектив подальшого розвитку віце-чемпіона України.    

Протягом своєї тривалої кар’єри гравця Па́улу Алеша́ндре Родріґеш Фонсе́ка пограв у складі семи клубів і жоден з них герою цієї міні-розповіді не припав до душі настільки, щоби високий центральний захисник захотів увійти в одну й ту ж річку двічі. За межі Португалії уродженець Мозамбіку теж не виїжджав – усе своє активне футбольне життя Фонсека провів у клубах країни Ейсебіо. 13 голів у більш ніж 250-ти матчах – таким є доробок Фонсеки-футболіста, який результативним беком аж ніяк не був, особливими чеснотами а-ля гарматний постріл з тієї чи іншої ноги похвастати не міг, проте підтримати атаку своєї команди був у змозі (чого вимагає й від своїх гравців нині).

Зірковим виконавцем Паулу назвати теж не можна. Найвищим досягненням Фонсеки став виграш бронзових нагород другої ліги Португалії з Ештрелою з Амадори. Красномовний факт: за 14 років виступів у великому футболі Фонсека виклику у збірну Португалії так і не дочекався.

Паулу Фонсека. Світлина ФК Шахтар

Фонсека-тренер – історія вже зовсім інша. Проявивши себе як вельми надійний, хай і захисник рівня не Фабіо Каннаваро чи Марселя Десаї, Пауло почав вибудовувати принципи свого бачення футболу на основі, в першу чергу, надійної гри в захисті. Саме завдяки вдалій грі його команд в цьому компоненті, молодий, як на тренера, 43-річний спеціаліст, вже може похвастати деякими досягненнями на стезі роботи наставника. Фонсека привів скромний Авеш на третє місце в другій лізі Португалії, так само третьої позиції, проте вже в еліті, досяг із Пасушем (з "живими" Порту, Бенфікою та Спортингом це, друзі, важко за будь-яких обставин!), з першим "великим" у своїй кар’єрі тренера клубом, Порту, став володарем Суперкубка Португалії, а з Брагою виграв згаданий Кубок цієї ж країни.      

Для вболівальників київського Динамо прихід Фонсеки важливий не в набагато меншій мірі, ніж для шанувальників Шахтаря. З урахуванням неухильного дотримування неофіційної політики домінування провокацій та підбурення представників заклятого друга в купі з агресивним менеджментом по просуванню бренду ШД будь-якою ціною прихід такого важливого "учасника" інформаційної кампанії, яка неодмінно супроводжує матчі двох наших грандів (питання лише, ЯК проводиться ця кампанія), є подією непересічною для обох "ворогуючих" таборів.

Фонсека може стати символом ери нових відносин між клубами й уболівальниками, якщо обере відмінну від попередника модель поведінки. Перші заяви наставника наштовхують на позитивну хвилю. Пан Пауло відрекомендувався як "…людина, яка ніколи ніяких виправдань ні в чому не шукаю. Якщо команда програє, то усю вину беру на себе. Коли я підписував контракт із Шахтарем, чудово розумів, у якій ситуації перебуває клуб. Це ніколи не буде моєю відмовкою…". Проте яким же буде майбутнє володаря Кубку УЄФА 2009-го року в сенсі справ суто футбольних?

Однією зі складових змін у Шахтарі Фонсека назвав майбутню різницю "його" захисту з діями оборони при Луческу. Наголошення на такому сценарії невипадкове – на відміну від Мірчі, який, як відомо, був нападником, Пауло є колишнім захисником, й розібрати недоліки в грі нинішніх підопічних, чи то це Олександр Кучер, чи ж бразилець Ісмаїлі він зможе набагато краще.

Ахметов та Фонсека. Світлина ФК Шахтар

Вочевидь, з урахуванням того, що Фонсека схвально говорив про молодих виконавців Шахтаря, а також його "оборонного" минулого й подекуди не вельми надійної гри беків ШД, кадрових змін і залучення легіонерів не можна виключати, в першу чергу, в лінії захисту.

Тема молоді Шахтаря не може не лунати в повен "голос" ще й тому, що в сезоні 2015/16 "Гірники" впевнено стали на рейки саме такої, стратегії  ставки на своїх виконавців та українських футболістів, які, на відміну від попередніх років, почали грати домінуючу роль в складі команди. Разом з тим, не варто забувати, що в Бразі Фонсека робив акцент на використанні саме бразильських виконавців (з 17-ти легіонерів "Архієпископів" 11 гравців мають паспорт цієї, країни Рівалдо, Роналдо й Пеле).

На нашу думку, можна зробити доволі впевнений висновок: шляхом карколомних змін "Гірники" не підуть, а курс на "балансування" між використанням бразильців та українців змінено не буде.    

Президент і власник Шахтаря Рінат Ахметов зробив заяву про те, що клуб не збирається міняти вектор розвитку клубу й розмови про те, що "помаранчево-чорні" поводять себе на ринку інакше, не так як раніше, коли тішили публіку гучними придбаннями, безпідставні. Вочевидь, слова усе ще найбагатшої людини нашої країни варто розуміти в контексті того, що в разі необхідності клуб-представник Донецька на придбання гравців витратитися згоден. То ж появу в ШД недешевих легіонерів з Південної Америки, або й із чемпіонату Португалії цього літа, виключати аж ніяк не можна.

Коментарі ()