Головне

Нечіткі обриси нового обличчя Динамо: що і з ким далі?..

07.06.2016 12:43 20844 0
Нечіткі обриси нового обличчя Динамо: що і з ким далі?..

За останній час команда Сергія Реброва і клуб Ігоря Суркіса підкинули у вітчизняне інформаційне поле одразу кілька потужних інформаційних приводів.

Чемпіон не проходить повз ситуацію, яка склалася у Динамо після закінчення сезону-2015/16, і ділиться своїми враженнями від трансферної "риболовлі" столичного клубу й інших подій у таборі "біло-синіх".

Перше та головне: незважаючи на відсутність необхідності грати у кваліфікації Ліги Чемпіонів, чемпіон зробив підсилення (щонайменше, номінальне) складу ще до початку нового сезону. Яке це підсилення і яким є рівень підписаних гравців - питання інше. Проте ситуацій, за яких потенційні новачки приєднуються до лав команди вже по ходу тренувального збору, у таборі найбільш титулованого клубу Східної Європи намагаються уникати, й не можна не сказати, що це - правильний підхід.

Будь-яка команда після сезону будь-якого ступеня успіху потребує того чи іншого, але неодмінного "перезавантаження" в сенсі кадрового оновлення складу. У київського Динамо футбольний рік, що минув, склався скорше вдало, ніж не дуже: на противагу перманентним невдачам у матчах проти Шахтаря та поразки від Олександрії у Кубку, на іншій "шальці" - вихід в плей-офф Ліги Чемпіонів і виграш чемпіонату країни. Втім, придбання тепер вже колишніх гравців полтавської Ворскли та віце-чемпіона України Артема Громова та Олександра Гладкого виглядають щонайменше неоднозначними.

Олександр Гладкий. Світлина fcdynamo.kiev.ua

Вибір на користь колишнього нападника Шахтаря став таким же несподіваним, як і, на перший погляд, нелогічним. Сезон, що минув, Олександр записати собі в актив аж ніяк не може. У 31-му матчі нападник забив 9 голів і віддав 2 гольові передачі (аналогічну кількість голів записав на свій рахунок найкращий бомбардир Динамо серед нападників Мораес). "Вінцем" зусиль Гладкого став факт відмови тренерського штабу збірної України від послуг виконавця на період Євро-2016 у Франції.

Трансфер Олександра означає як те, що вболівальникам ДК, з високою вірогідністю, не варто розраховувати на прихід до Києва сильного нападника-легіонера, який міг би "закрити" "вакансію" на вістрі атаки, так і те, що з кимось із трійки центрфорвардів команди, які нині перебувають на контракті в "біло-синіх", у Динамо попрощаються.

Варто нагадати, що на трьох Жуніор Мораес, Лукаш Теодорчик та Артем Кравець забили "аж" 18 голів у сезоні - менше, ніж один номінальний півзахисник Андрій Ярмоленко, на рахунку якого 19 результативних ударів. Перехід Гладкого, за зізнанням Сергія Реброва, ініціював сам головний тренер чемпіона країни, і це говорить на користь цього трансферу. Проте, чи такого рівня підсилення чекали шанувальники клубу, і чи вистачить такого кадрового наповнення для того, щоби, щонайменше, повторити результати сезону 2015/16?..

Якщо придбання Олександра Гладкого варто розглядати як "загрозу" майбутньому, у першу чергу, Артема Кравця, то трансфер Артема Громова символізує собою ще більші "маяки" для шанувальників клубу. Вочевидь, усім нам потроху треба готуватися до того, що наступний сезон Андрій Ярмоленко розпочне в іншому клубі та лізі іншої країни. Про те, де краще "опинитися" Андрію, поговоримо при нагоді, а зараз зазначимо, що Громов є тим гравцем, який в змозі зіграти як на обох флангах півзахисту, так і, за необхідності, ще й на позиції центрального атакуючого хавбека.

Артем Громов. Світлина fcdynamo.kiev.ua

Однак, знову ж таки не можна не задатися щонайменше двома питаннями. Чи не означає прихід Громова "хрест" на надіях Сергія Мякушка та Владислава Калітвінцева стати стабільними гравцями основної "обойми" команди? А головне, чи той це вектор селекції, який дозволить команді не стояти на місці чи регресувати, а йти вперед впевненою ходою?..

Окрім кадрових змін, вибір на користь, у різний час, гравців збірної України, вірогідно, відкриває "підводні камені" ситуації в Динамо. Вочевидь, Динамо продовжує робити ставку на українських виконавців, які мають складати "кістяк" команди. Однак, чи не означає такий підхід неготовність, чи то пак, відсутність можливості комплектуватися дорогими (з точки зору трансферної вартості гравців) і якісними легіонерами?

Ніхто не забуває про, м’яко кажучи, неприємні обставини, в яких живе не тільки український футбол, а й уся країна, проте той же Дерліс Гонсалес переходив у Київ та ДК вже за неоголошеної війни та тотального збідніння клубів УПЛ за фінансовим забезпеченням та ігровим рівнем. Врешті, чи не означає це ще один "красномовний" жест у бік "динамівської" молоді на відповідних позиціях у середній лінії та атаці?.. Й чи не є ця сама молодь у такому випадку банально такою, яка не відповідає рівню великих прагнень клубу?..

Рауль Ріанчо. Світлина fcdynamo.kiev.ua

Нарешті, не можна пройти й повз слова тренера клубу, правої руки Реброва Рауля Ріанчо - людини, яка була одним з головних "ковалів" успіху клубу в останні роки й заслужила великої вдячності шанувальників "біло-синіх", а тепер однією ногою стоїть за межами клубу й Києва. Іспанський спеціаліст значно "оживив" запліснявілий від відсутності гарячих сенсаційних промов майданчик українського футболу, розказавши подробиці внутрішньої клубної "кухні".

Залишається незрозумілим, чи розділяє погляди соратника на ситуацію Ребров, і чи зробив належні висновки зі сказаного Суркіс-молодший?.. Вочевидь, у новому сезоні з Динамо нудно не буде щонайменше з означених вище причин…

Коментарі ()