Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Хайдук

28.07.2016 09:40 1554 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Хайдук

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник Олександрії по 3-му раунді кваліфікації Ліги Європи - хорватський Хайдук.

Хайдук: історія та назва

Хайдук (хорв. Hrvatski nogometni klub Hajduk Split) — професіональний хорватський футбольний клуб з міста Спліта. Це другий за титулованістю клуб Хорватії, який поступається тільки загребському Динамо. Клуб заснований 13 лютого 1911 року групою студентів зі Спліта, які навчалися у Празі (обидва міста на той час належали до Австро-Угорщини). Клуб був одним з найтитулованіших за часів Югославії. Як вже наголошувалося раніше, Хайдук зберіг цю роль і в новітній історії Хорватії.

На Балканах гайдуками називали озброєних повстанців, які боролися проти турецького ярма. "Гайдуками" з портового міста Спліта також часто називають "майстрами з моря" або просто "білими" - за кольором форми.

Об'єднання уболівальників хорватського клубу носить назву Torcida. Угруповання з'явилося на світ в 1950 р, перед вирішальним матчем у боротьбі за чемпіонство з белградським клубом Црвена Звезда. Той поєдинок закінчився тріумфом для господарів поля - переможний гол був забитий на 89-й хвилині. Вболівальники Хайдука зазвичай займають північний сектор стадіону (Curva Nord).

Хайдук: форма та стадіон

Хайдук виступає на збудованому в 1979-ому році багатофункціональному стадіоні "Полюд", що вміщує 35 тисяч глядачів. Спочатку стадіон був побудований для проведення середземноморських ігор 1979 року і вміщував 55 тисяч осіб, а червону стрічку на честь відкриття арени перерізав відомий політичний діяч - Йосіп Броз Тіто.

У 1990 році стадіон в полюддя приймав європейську першість з легкої атлетики. Рекорд відвідуваності стадіону становить 62 тисячі осіб, встановлене це досягнення в 1982 році на футбольному матчі між Хайдуком і Динамо із Загреба, в той час ці команди вели запеклу боротьбу за звання чемпіона країни. Місцеві жителі називають стадіон "Poljudska ljepotica", що перекладається як "Краса Полюда".

Полюд є найбільшим стадіоном в Хорватії після загребського Максиміра. У 2010 році на стадіоні пройшов Континентальний кубок ІААФ.

Домашня форма Хайдук Спліт 2016-2017 має білий колір з елементами золотого, труси синього кольору з елементами "золота". Гостьова форма нагадує комплект Барселони (сиьо-гранатові футболки, але білі труси).

 

Хайдук: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Хайдук частий гість міжнародних турнірів під егідою УЄФА. Клуб зі Спліта виступає в Лізі Європи в дев'ятий раз поспіль. За цей час команда одного разу пробилася до групового етапу турніру, двічі зупинялася в заключному раунді кваліфікації, чотири рази - на третьому відборі і ще раз - на другому.  За всю історію Хайдук тричі виходив у чвертьфінал Кубка європейських чемпіонів/ Ліги Чемпіонів (1975/76, 1979/80, 1994/95)

Один раз команда вийшла у піфінал Кубка УЄФА, де поступилася Тоттенхему. Сталося це сезоні 1983/84. У далекому 1972-му році команда з Спліта вийшла у півфінал Кубка володарів кубків. Цей Єврокубковий сезон команда почала з 2-го кваліфікаційного раунду, де змогла перемогти румунський КСМС (2:2, 2:1).

Хайдук: взаємовідносини з українськими командами

Хайдуку нещодавно доводилося протистояти українському клубу. У 2014 році Хайдук перетинався з Дніпром в четвертому раунді кваліфікації ЛЄ. Тоді Дніпро на НСК Олімпійський здобув перемогу з рахунком 2:1, а на виїзді зіграв у нічию 0:0. Варто згадати і сезон 1985/86. Тоді Хайдук також грав з Дніпром в 1/8 фіналку Кубка УЄФА. Тоді ще югославський клуб здобув дві перемоги 1:0 та 2:0 і вийшов у чвертьфінал, де у серії пенальті програв бельгійському Варегему.

Торсіду футболістам Олександрії вже слід чекати в Хорватії

Хайдук: тренер

Головним тренером Хайдука з початку сезону є словенський фахівець Марьян Пушнік. Тренер працює з командою менше двух місяців. Перший серйозний тренерський досвід фахівець отримав влітку 2000-го, коли очолив словенський Целє. 

Біля керма цієї команди тренер провів чотири роки, але якихось значних успіхів не домігся. Також тренував місцеву Олімпію, втім, попри непогані результати команди на старті сезону пішов у відставку. Також працював з такими командами, як Марібор, Рудар Веленьє. Також встиг попрацювати в Австрії, де тренував місцеву Аустрію Клагенфурт. Також пробував себе в  Ірані та Японії.  Можна сказати, що для українського вболівальника тренер маловідомий.

Хайдук: склад та лідери клубу

Основним голкіпером і першим номером команди є Ловре Калінич, якого непроти бачити у себе бельгійський Андерлехт. Другим номером є молодий та перспективний Данте Стіпіца, який захищав ворота команди у перших матча першості Хорватії. Втім. нещодавно з'явилася інформація, що Стіпіца отримав травму стопи, тому на воротах, швидше за все, буде саме Калінич, який так і не зіграв жодного матчу на Євро-2016.

Польові гравці представлені переважно молоддю. В опорній зоні з Олександрією повинен був зіграти Джефферсон, однак 23-річний гравець отримав пошкодження, тому перший матч проти колектива Шарана він пропустить. Вилетів з травмою ще один лідер команди Фран Тудор. Цей молодий футболіст діє на позиції вінгера, є також основним гравцем команди. Зазначимо, що він є дальнім родичем Ігора Тудора. Пропустить матч і угорський нападник Марко Футач, також через травму не зіграє гравець молодіжної збірної Хорватії Фране Войкович.

Тудор своїй команді не допоможе. Світлина hajduk.hr

З захистом у хорватського клубу все гаразд. Тут також діють молоді футболісти, і обійшлося без травм. Тут звісно варто нагадати про Максима Білого, який у минулому сезоні 25 раз виходив у стартовому складі хорватського клубу. Зоран Ніжич, Хісен Мемолла і Марко Чосич  - ще три захисники, які поїхали на матч проти Олександрії.

Півзахист команди через відсутність Джефферсона та Тудора сильно не втратить. Тут однією з головних дійових особ також є крайній півзахисник Йосип Юранович.  Цей 20-річний гравець володіє чудовим пасом та швидкістю, що дає йому змогу швидко виходити з оборони в атаку і навпаки. На протилежному фланзі може зіграти ще один перспективний футболіст Нікола Влашич. Під нападниками, швидше за все, буде діяти Звонімір Кожуль - це талановитий плеймейкер, який також може зіграти на фланзі.

У нападі через травму Футача може зіграти і українець Артем Радченко. Втім, місце у старті Пушнік скоріш за все довірить Саїду Ахмеду, який встиг пограти в Португалії та Італії, або нігерійцю Франку Охандза, який непогано розпочав новий сезон, відзначившись у двох матчах проти Ясси.

Олександрія - Хайдук: букмекери

Букмекери вірять у те, що дебютант єврокубків Олександрія зуміє обіграти Хайдук на своєму полі. Коефіцієнт на перемогу української команди - 2,30, тоді як на перемогу гостей - 3,10. Трохи більш імовірним вважається варіант, за якого Хайдук відвезе з Олександрії нічию - 3,00.

Прогноз від Чемпіона

Наша редакція погоджується з букмекерами. Олександрія має непогані шанси обіграти Хайдук у себе вдома. Тут відразу можна виділити два фактори - виліт через травми кількох лідерів хорватського клубу, а також аншлаг на стадіоні Ніка, а всі ми знаємо, як там вміють вболівати за свою улюблену команду. Тому, вдома підопічні Шарана можуть виграти з рахунком 1:0, 2:1. А от матч на виїзді - це вже зовсім інша історія.

Коментарі ()