Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Локомотива

27.07.2016 22:20 2369 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Локомотива

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з першим суперником полтавської Ворскли у Лізі Європи-2016/17. Цим супротивником стане хорватський клуб Локомотива. Саме з четвертою командою Хорватії п'ята команда України позмагається у нинішньому сезоні у 3-му кваліфікаційному раунді другого за престижністю єврокубка.

Локомотива: історія та назва

Локомотива (хорватською Nogometni klub Lokomotiva Zagreb) був заснований 1-го травня 1914 року. Тоді клуб, який зірок неба не хапав, називався Вікторія (Željezničarski športski klub Victoria). Через п'ять років назва була змінена на Желєзнічар (Športski klub Željezničar), під якою клуб грав до початку Другої Світової війни.

Hrvatski željezničarski športski klub HŽŠK або просто ХЖШК - така назва клубу була до кінця війни, після чого знову повернулися до Локомотиви (Fizkulturno društvo Lokomotiva). Але ненадовго. Згодом була назва Fizkulturno društvo Crvena Lokomotiva. Лише на один сезон. І от, починаючи з 1947 року, Локомотива має ту ж назву, що і сьогодні.

Як зазначається, найбільш успішним етапом історії клубу треба вважати післявоєнні роки, коли команда протягом восьми сезонів грала у вищій лізі Югославії, де досягала третього місця у 1952 році. У 1957-му Локомотива покинула елітний дивізіон, і до розпаду СФРЮ на найвищому рівні не виступала.

"Локомотиви" або "Lokosi", як називають клуб, з 2006 року є фарм-клубом загребського Динамо. Саме після такої співпраці, вирощуючи молодих зірочок для основного клубу країни, Локомотива пробилася у вищий дивізіон чемпіонату Хорватії. Найкращим в історії клубу був сезон-2012/13, коли команда стала срібним призером першості, а також вийшла у фінал Кубку країни.

 Усі світлини nklokomotiva.hr

Локомотива: форма та стадіон

Основними кольорами Локомотиви є синій і білий. Основним комплектом форми є синьо-білі у вертикальні полоси футболки, сині труси та сині гетри.

При цьому команда активно використовує і запасний комплект, який має зелені футболки, чорні труси та чорні герти. Саме у цьому комплекті Локомотива грала свій останній поєдинок у Лізі Європи у цьому сезоні.

Якщо вірити джерелам, то домашнім стадіоном Локомотиви є Максимір. Але ділити його зі збірною Хорватії та загребським Динамо достатньо важко, тому попередні домашні зустрічі у цій Лізі Європи команда проводила на стадіоні Краньчевічева, який до 1921 року був найбільшою ареною Загреба. Збірні Югославії та Хорватії частенько приймали міжнародних гостей саме на цій арені до 1947 року.

Але Ворсклу "Lokosi" прийматимуть саме на Максимірі.

Локомотива: виступи у єврокубках

У нинішньому сезоні Локомотива втретє з'являється у розіграшах Ліги Європи. І вихід у третій кваліфікаційний раунд - це вже досягнення для скромного колективу. Адже у сезоні-2013/14 "Lokosi", які стартували з другого раунду, програли мінському Динамо (білоруси пройшли далі лише за рахунок більшої кількості забитих м'ячів на виїзді - 2:1 і 2:3).

У минулому розіграші ЛЄ хорватська команда починала зі стартового бар'єру, де виявилася сильнішою за вельський клуб Ейрбас ЮК Бротон (3:1 на виїзді у першій грі, 2:2 потім удома). На наступному етапі жереб обрав "локомотивам" у суперники сильний ПАОК. Проте вони не знітилися і вдома переграли греків з рахунком 2:1. Щоправда, на виїзді була розгромна поразка 0:6, і хорвати завершили боротьбу у турнірі.

У цьогорічному розіграші майбутній суперник Ворскли у першому раунді спокійно пройшов андоррський клуб УЕ Санта-Колома (3:1 і 4:1)У другому ж раунді не встояв фінський клуб РоПС (1:1 і 3:0 вдома).

Локомотива: взаємовідносини з українськими командами

У цьому пункті писати немає про що, адже Локомотива ніколи не грала проти українських команд на міжнародній арені.

 

Локомотива: тренер

Локомотива змінила головного тренера буквально перед матчами з Ворсклою. Новим наставником став 55-річний Томіслав Івкович.  Цей фахівець уже працював з командою - з 2011-го по 2015-й роки. Змінив Івкович на цій посаді Маріу Токіцу, який був виконуючим обов'язки головного тренера.

Зазначимо, що з 2004-го до 2006-го року Івкович був тренером воротарів у збірній Хорватії. Самостійно Томіслав розпочав кар'єру у клубі Меджимур'є, після чого і перейшов у Локомотиву. Ну, і не будемо знову ж розповідати, що саме під його керівництвом "біло-сині" добилися найвизначніших результатів в історії незалежної Хорватії.

Додамо, що у складі національної збірної Югославії воротар Івкович узяв участь у Євро-84, завоював бронзову медаль літніх Олімпійських ігор 1984 року та досяг 1/4 фіналу Чемпіонату світу 1990 року.

Локомотива: склад і лідери

5 з 11-ти голів Локомотиви у нинішньому розіграші Ліги Європи забив етнічний боснієць Мірко Марич. Футболіст навіть грав за юнацькі збірні цієї країни, але потім отримав хорватське громадянство. Як повідомлялося, Локомотива як фарм-клуб Динамо (Загреб) робить ставку саме на хорватських виконавців. Й у підсумку Марич уже отримував виклики у молодіжну збірну Хорватії.

Марич футбольну кар'єру розпочав у 2012 року в основній команді Широкі Брієг, що з Боснії та Герцеговини, але скаути швиденько перехопили його та змінили гравцю громадянство.

Окрім того, Чемпіон хотів би звернути увагу на захисника Херді Прегу. Гравець, який народився у Загребі, у 20 років заявив, що йому не сильно хочеться виступати за Хорватію. І після контакту з молодіжною збірною Албанії він перейшов під кольори цієї держави. Прега, до речі, вже двічі відзначився у цьогорічній Лізі Європи.

А якщо брати загалом, то капітаном цієї Локомотиви є 20-річний Іван Фіолич. Взагалі, у команді лише кілька виконавців, які є старшими 23-х років.

Томіслав Івкович

Ворскла - Локомотива: букмекери

У першому матчі, що пройде у столиці Хорватії, букмекери віддають перевагу господарям. Хоча і незначну - 2.5 проти 2.8 (нічия приймається як 3 до 1).

А от фаворитом цього двоматчевого протистояння загалом вважається полтавський клуб. Однак знову ж таки - ця перевага не є значною: приблизно 54% на 46%.

Прогноз від Чемпіона

Ворскла під керівництвом Василя Сачка вже відчула, дуже гірко відчула, що таке єврокубки. Нагадаємо, у минулому сезоні полтавців вибила словацька Жиліна, яка забила вирішальний гол у додатковий час фактично на останній секунді другого поєдинку.

Є передчуття, що "зелено-білі" більше не повторять подібного фіаско на даній стадії турніру. Чемпіон схиляється до того, що на виїзді Ворскла здобуде результативну нічию, або ж програє з мінімальним розривом, забивши при цьому хоча б один м'яч. А от вдома на рідному стадіоні команда Сачка повинна здобути перемогу з потрібною перевагою та пройти далі.

Коментарі ()