Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Істанбул Башакшехір

17.08.2016 22:52 2559 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Істанбул Башакшехір

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - суперник Шахтаря у плей-офф Ліги Європи - Істанбул Башакшехір.

Істанбул Башакшехір: історія та назва

Істанбул Башакшехір - турецький клуб, який базується у місті Стамбул. Заснований був досить таки недавно, 15-го червня 1990-го року, завдяки злиттю декількох місцевих команд в одну. Назва команди походить від назви міста, у якому вона базується - Стамбул. Повна назва клубу виглядає так: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, що переводиться, як Спортивний клуб міської мерії Стамбула - скорочено Істанбул ББ.

Та у 2014-му, після повернення в еліту, керівництво вирішило дещо змінити, тому клуб отримав нову назву - Істанбул Башакшехір. Історія у клубу досить скупа, за 26 років існування Істанбул не здобув жодного трофею, і досить довго кочував по нижчим дивізіонам чемпіонату Туреччини. І лише у 2007-му році, зайнявши друге місце у першій лізі, вперше потрапив у вищий дивізіон.

Найбільшим досягнення клубу можна вважати вихід у фінал Кубку Туреччини у сезоні-2010/11, де підопічні Авчі програли Бешикташу у серії післяматчевих пенальті. У 2012 році клуб зі Стамбула, після того, як головний тренер команди змінив клуб на збірну Туреччини, як то кажуть "поплив", і несподівано звалився у нижчий дивізіон, однак пробув він там недовго, і вже наступного сезону повернувся в еліту. У першому ж сезоні після повернення несподівано зайняв четверте місце, одразу ж за грандами турецького футболу. А у минулому сезоні повторив своє досягнення, тим самим підтвердивши свої амбіції.

Істанбул Башакшехір: форма та стадіон

Основним кольором Істанбула є помаранчевий. Домашній комплект форм виглядає так: помаранчеві майки з синіми написами номерів, сині труси, та помаранчеві гетри. Виїзна форма повність протилежна домашній, де майки та гетри синього кольору, а труси помаранчевого.

Стадіон, на якому приймають домашні матчі "містяни", має назву імені знаменитого турецького тренера - Фатіха Теріма. Легендарний тренер жодним чином не відноситься до клубу. А так як клуб дуже молодий, і за цей час у команді не було визначних зіркових гравців чи тренерів, власники клубу вирішили дати назву нової арені саме на честь цього знаменитого фахівця.

Арену почали будувати у 2011 році, а закінчили у 2014-му. Ціна побудови склала 178 мільйонів турецьких лір, а це приблизно 60 мільйонів доларів. Стадіон вміщає 17319 чоловік.

Істанбул Башакшехір: виступи у єврокубках

Значних досягнень у єврокубках команда не має, так як лише двічі у своїй історії мала нагоду позмагатись за євротрофей. У минулому році, Істанбул вилетів у 3-му раунді кваліфікації ліги Європи від нідерландського АЗ Алкмара, двічі поступившись з рахунком 0:2 й 1:2 відповідно.

У цьому ж сезоні "містяни" зі скрипом пройшли третій кваліфікаційний раунд, лише завдяки правилу виїзного голу здолали Рієку: 0:0 вдома та 2:2 на виїзді.

Істанбул Башакшехір: відносини з українськими командами

Істанбул ще не зустрічався з українськими командами, тому залишимо цю колонку на майбутнє.

 

Істанбул Башакшехір: тренер

Головним тренером з 2014-го року працює колишній тренер збірної Туреччини - Абдула Авчі. В Авчі досить непогана була кар’єра гравця. Грав він на позиції нападника та наколотив за 249 матчів 99 голів, виступаючи за різні турецькі клуби. Свою тренерську кар’єру розпочинав у 2002-му з дублюючих команд Істанбулспора та Галатасарая, після чого його запросили у юнацьку збірну Туреччини U-17. Де він і проявив себе як тренер, переміг з юніорами на чемпіонаті Європи та зайняв четверте місце на Чемпіонаті світу. 

Істанбул Башакшехір Авчі вперше очолив у 2006-му році, одразу вивівши своїх підопічних у вищу лігу. У 2011-му році, після потрапляння зі своєю команду у фінал Кубку Туреччини, отримав запрошення очолити головну збірну своєї країни. Та зі збірною Туреччини в Авчі не склалося, і після відбору до Чемпіонату світу у Бразилії він подав у відставку та вдруге очолив "містян".

Істанбул Башакшехір: склад і лідери

Розпочнемо з тактичної схеми. Турки грають за сучасною схемою 4-3-3 в атаці, яка трансформується у 4-5-1 в захисті. Основну обойму складають досвідчені гравці, середній вік команди приблизно складає 28 років. Ворота захищає досвідчений вихованець Фенербахче Волкан Бабаджан, який з 2014-го року почав викликатись у національну збірну та зіграв вже за неї 15 матчів.

У центрі захисту частіше усього грає турецько-румунська пара Айхан - Єпуряну. Підопічним Фонсеки потрібно буде уважно діяти при стандартах, адже ця парочка за два сезони забила 11 голів. Справа у захисті грає Учар. Що цікаво, у свої 29 років гравець не відзначився жодним голом. А зліва проти "гірників", швидше за все, зіграє новачок Албайрак.

В опорній зоні розташовуються вихованець клубу Такдемір і головна зірка, за сумісництвом і капітан команди Емре Белезоглу. Любителі Серії А 2000-х мають пам‘ятати цього мініатюрного та бойовитого турка у складі міланського Інтера. Над ними розташовується колишній гравець Браги бразилець Моссоро, який у цьому сезоні буде конкурувати з новачком Холменом.

Лідером команди є правий вінгер боснієць Віща, головними козирями якого є вибухова швидкість, бачення поля та непоганий удар з правої ноги. Також Віща може виконати і штрафний удар. Зазначимо, що у минулому сезоні боснієць наколотив 17 м’ячів і віддав 4 гольові передачі.

Зліва у півзахисті розташовується досвідчений бразилець Дока Мадурейра. Зазначимо, що у команді він з 2011-го року, і за цей час забив 39 голів. Непогана результативність як для вінгера. На позиції єдиного нападника грає гігант з Туреччини - Мехмет Батдал, зріст якого складає 195 сантиметрів. До речі, чемпіон Туреччини у складі Галатасарая. Центральним захисникам Шахтаря потрібно буде бути уважними при стандартах та при подачах з флангів.

 

Істанбул Башакшехір: букмекери

Букмекери у цій парі віддають перевагу "гірникам". У виїзному матчі на перемогу Шахтаря дають коефіцієнт 1.95, в той час, як на команду з Туреччини лише 4.10. На прохід донеччан коефіцієнт ще впевненіший - 1.24 проти 4.05 .

Істанбул Башакшехір: прогноз від Чемпіона

Ознайомившись з командою Істанбул Башакшехір, стає зрозуміло, що просто "гірникам" точно не буде І те, що букмекери віддають перевагу донеччанам, нічого не означає. У команді суперника є всі дані, щоб конкурувати з європейськими середняками. І як ми бачимо, команда зараз на ходу, два роки поспіль займає четверте місце чемпіонату Туреччини.

Водночас, у "гірників" спостерігається спад, як ігровий, у зв’язку зі зміною тренера, так і психологічний - після вильоту з Ліги Чемпіонів від Янг Бойз. Та все ж фаворитом у цьому протистоянні є Шахтар, і завдяки своєму досвіду "гірники" забов’язані проходити турецький клуб і виходити у груповий раунд ліги Європи.

Коментарі ()