Українська правда

Коноплянка має стати новим лідером. Реакція німецької преси на перехід Євгена у Шальке

Сергей Шемшученко — 2 вересня 2016, 15:05

Схоже, що у сезоні-2016/17 чемпіонат німецької Бундесліги буде найбільш популярним зарубіжним чемпіонатом серед українських вболівальників.

А все тому, що у вищому дивізіоні цієї країни тепер виступатимуть аж п’ятеро футболістів з українським паспортом.

Напередодні виходу цього матеріалу табір клубу Шальке з міста Гельзенкірхен поповнив хавбек збірної України Євген Коноплянка.

Чемпіон не полінувався й заглянув у публікації німецьких ЗМІ, які з цього приводу не мовчали. Що з цього вийшло – до Вашої уваги.

Флагман німецької спортивної журналістики Kicker прогнозовано пише про те, що Євгена придбано на зміну вундеркінду Сане. Крім того, видання підкреслює важливість Коноплянки для збірної України.

"...Оскільки закриття трансферного вікна насувалося аж надто швидко, список покупок Шальке звужувався. Тепер керівництво клубу може поставити необхідну галочку в списку придбань: бажання кандидата Євгена Коноплянки грати за Гельзенкірхен співпало з необхідністю підсилювати команду. Переможець Ліги Європи переїжджає в Німеччину на правах оренди", - зазначає видання.

"Цікаво, що реакція фан-шопу клубу була трохи поспішною. Увечері Шальке підтвердив оренду з подальшим правом викупу. Очевидно, вакансія в складі звільнилася після продажу Лероя Сане Манчестер Сіті. Саме на фланзі атаки Коноплянка почуває себе найбільш комфортно. 26-річний Коноплянка зіграв у 56-ти матчах у футболці збірної України. На чемпіонаті Європи у Франції він зіграв у всіх трьох матчах його команди (середній бал від Kicker - 3,33) та був одним з оплотів колективу. Навіть за невдалого рахунку 0:2 в матчі з Німеччиною в першому турі Коноплянка виглядав зібраним гравцем..." - додає ЗМІ.

А от кореспонденти іншого популярного спортивного ЗМІ Німеччини, Sportbild, проводять дивні паралелі між Коноплянкою та його колишнім, а вже й нинішнім, одноклубником.

"...Шальке бився на трансферному ринку за гравця збірної України Євгена Коноплянку й домігся свого. Тепер "королівські сині" (мабуть, так називають Шальке в Німеччині, - прим. Чемпіона) мають право на купівлю 26-річного хавбека. За інформацією газети Diario de Sevilla, щоб придбати Євгена, треба буде витратити більш ніж два десятки мільйонів євро. Варто зазначити, що цього літа з Севільї до Шальке вже перейшов такий гравець, як Коке, який грає на правому фланзі захисту. Це було доволі дивне рішення, крім того, в процесі підготовки до сезону Коке пошкодив хрестоподібні зв'язки правого коліна. Операція не потрібна, проте цей факт не вельми приємний. Поки що тренерський штаб на нього не розраховує..."

Однак найбільше уваги темі трансферу Євгена приділила регіональна Ruhr Nachrichten. І це не дивно, адже Гельзенкірхен знаходиться в у Рурському регіоні, в федеральній землі Північного Рейну-Вестфалії. Згадане вище видання присвятило Коноплянці дві статті. От що написав про перехід Євгена Тімо Маллон:

"...У пошуках заміни для Лероя Сане Шальке вийшов на трансферний ринок. Придбання Коноплянки логічне й зрозуміле. Однак повна трансферна вартість гравця може бути виплачена тільки в наступному році, якщо того захоче Шальке. Як і у випадку з зобов'язаннями по Абдулу Рахману Баба (придбаного в Челсі) та Набілю Бенталебу (Тоттенхем), Євгена Коноплянку взяли на "прокат" на один рік з правом викупу.

Як повідомляє провідне французьке спортивне видання Équipe, Шальке може викупити 26-річного українця за 16 мільйонів євро ("інсайд" в німецьких колег вкрай невдалий - ця інформація вже була спростована, - прим Чемпіона). Від Коноплянки Шальке очікує такої ж гри, яку демонстрував Лерой Сане в минулому сезоні, в цьому гравцеві бачать лідера. Цей вінгер володіє відмінною стартовою швидкістю й може утворити чудову зв’язку з Брилем Емболо в новому Шальке. Досвідчений гравець збірної України грає переважно на лівому фланзі атаки. Там його основним конкурентом буде Ерік-Максим Чупо-Мотінг..."

Колега Маллона, який пише так само для Ruhr Nachrichten, а мова про Франка Лежинськи, вірить у хороші перспективи Коноплянки в новому клубі.

"...Відвідувачі тренувань Шальке з цікавістю спостерігали за заняттями команди у вівторок вдень, але новий гравець "Кнаппен" ще не отримав шансу проявити себе в такому процесі. Євген Коноплянка належить Севільї, й це добре, адже це – висококласна команда. Клуб з Андалузії зіграв 0:0 у минулі вихідні в грі чемпіонату проти Вільярреалу, й Коноплянка в заявці команди не був. На початку тижня Коноплянка підтвердив українським журналістам, що хоче покинути Севілью. За чуткам, в послугах швидкого вінгера були зацікавлені Лестер та Марсель. Севілья Коноплянці заміну вже знайшла - на його місце придбано Саміра Насрі з Манчестер Сіті.

Мабуть, Євгену буде приємно зустріти в Гельзенкірхені колишнього товариша по команді Коке, який став новачком клубу Бундесліги так само цього літа. Півзахисник збірної України прийшов до Шальке на правах оренди. Проте зважаючи на можливості та досвід цього виконавця, його перехід до Шальке на постійній основі не за горами", - написав журналіст.