Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Наполі

13.09.2016 13:37 1635 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Наполі

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з першим суперником київського Динамо у Лізі Чемпіонів-2016/17. Цим супротивником стане італійський клуб Наполі. Саме з другою командою Італії чемпіон України позмагається у нинішньому сезоні у груповому етапі найпрестижнішого єврокубка.

Наполі: Історія та назва

Наполі - італійський клуб з міста Неаполь, який базується на півдні Італії на березі Тірренського моря. "Società Sportiva Calcio Napoli" - саме так звучить повна назва клубу, яка за свою історію змінювалася декілька разів. Востаннє зміна у назві відбулася у 2006-му році за ініціативою нового президента клубу - Ауреліо Де Лаурентіса.

Неаполітанців в Італії зазвичай називають "Азуррі" що перекладається як "блакитні". Хоча є ще декілька цікавих прізвиськ. Одне з них - це "партенопійці". Найчастіше так називають і жителів Неаполя. У грецькій міфології Парфенопа - одна із сирен, яка намагалася погубити своєю піснею Одіссея та його супутників, що, однак, їй не вдалося. Засмучена тим, що її пісня виявилася непоміченою, сирена втопилася, а її тіло море винесло до берега Неаполя. За переказами, біля її могили і був побудований Неаполь, а його давня назва - Парфенопея. Також неаполітанців називають "маленькі віслюки".

Офіційною датою заснування клубу можна вважати 1 серпня 1926 року. У цей день керівники команди Інтернаплес, що утворилася чотирма роками раніше, шляхом об'єднання двох представників Неаполя - Наплеса й Інтернаціонале - перейменували своє дітище у Наполі.

Хоча футбол у Неаполі почав зароджуватись ще у 1904-му році, коли англійський моряк Вільям Потс і його компаньйон Гектор Байон і неаполітанці Сальсі, Катеріна та Конфорді заснували "Наплес Футбол енд Крікет Клаб". Президентом клубу став звичайний неаполітанський інженер – Амадео Сальсі. Свої матчі новостворений клуб грав, зазвичай, із заїзжими англійськими моряками та на кубок Ліптона (так, того самого Томаса Ліптона, який згодом створить свою знамениту чайну компанію), із сусідами з Палермо й іншими дрібними італійськими командами.

Перші десятиліття існування клубу не ознаменувалися гучними успіхами. Все, чим могли похвалитися неаполітанці, - бронзові медалі чемпіонату Італії, завойовані у 1933-му та 1934-му роках. У сезоні-1939/40 "азуррі" взагалі ледве не вилетіли у серію B, їх врятувала краща різниця забитих і пропущених голів. Вильоту у Серію В клубу все ж таки уникнути не вдалося, це сталось у сезоні-1941/42.

Однак у 1959-му році, після переїзду на стадіон Сан-Паоло, на якому, до речі, неаполітанці досі приймають домашні матчі, ситуація поступово змінилася у кращу сторону. І вже у 1962-му році команда з Неаполя виграла свій перший трофей.У фіналі Кубку Італії Наполі на чолі з Бруно Песасолою переграв команду СПАЛ з рахунком 2:1. До речі, Наполі є одним з двох клубів, який став володарем національного кубка, не будучи при цьому представником елітного дивізіону.

Друга половина 70-х принесла команді другий кубок Італії (1976). У чемпіонаті неаполітанці займали, як правило, місця у першій шістці. 80-ті для "партенопійців" почалися вдало - третє і четверте місце у перших двох сезонах, але до 1984 року клуб вже стояв на межі вильоту із Серії А.

Та найвизначніші часи для Наполі перепали на кінець 80-х, після того, як президент клубу Коррадо Ферлайно підписав знаменитого аргентинця Діего Марадону. Барселона отримала за гравця 12 мільйонів доларів, на той момент ця угода була рекордною. За час перебування феномена у Неаполі клуб здобув два Скудетто, Кубок Італії та перемогу у Кубку УЄФА.

 

Наполі: форма та стадіон

У сезоні-2016/17 домашній комплект форми не змінився і виглядає досить звично: блакитна майка з білим написом спонсора на червоному фоні, білі труси та блакитно-білі гетри. Виїзна форма зазнала змін порівняно з минулими сезонами. Так, біла майка має блакитну діагональну стрічку, блакитні труси та білі гетри. Третій комплект форми має повністю чорний колір.

Стадіон Сан-Пауло знаходится у Неаполі у районі Fuorigriotta та є основним комплексом для багатьох видів спорту. Стадіон був відкритий у 1959-му році та на той час вміщував 87 500 глядачів. Але після реконструкцій до Чемпіонату світу-90 місткість зменшилась на 10 тисяч. А наразі стадіон може прийняти 60 240 глядачів - це третій показник після Сан-Сіро та Стадіо Олімпіко.

Наполі: виступи у єврокубках

Свій перший знаковий єврокубковий трофей команда з Неаполя здобула, як зазначалось раніше, у роки перебування у команді Дієго Марадонни. У 1989-му році Наполі у фіналі Кубку УЄФА у двоматчевому протистоянні переграв німецький Штутгарт із загальним рахунком 5:4 (2:1 вдома та 3:3 на виїзді).

Зазначимо, що неаполітанці після "відродження" є постійними учасниками єврокубків, але шанс на трофей, на той час підопічні Рафаеля Бенітеса, мали лише у сезоні-2014/15, де у півфіналі Ліги Європи у двоматчевому протистоянні програли дніпровському Дніпру із загальним рахунком 1:2.

Сан-Пауло

Наполі: відносини з українськими командами

На міжнародній арені "партенопійці" зустрічалися двічі з дніпровським Дніпром. Вперше це сталось у 2011-му році, де команда з Неаполя потрапила в одну групу з "дніпрянами". У виїзному матчі Наполі програв з рахунком 1:3, а вже на Сан-Пауло взяв реванш з рахунком 4:2 завдяки покеру Едінсона Кавані.

І вже через три роки ці команди зустрілись знову, у півфіналі Ліги Європи. Домашній матч для Наполі закінчився з рахунком 1:1 і скандалом після зарахованого м’яча Селезньова з офсайду. А на виїзді "азуррі" програли з рахунком 0:1, хоча мали багато нагод для того щоб здобути путівку у фінал.

Наполі: тренер

З 2015-го року головним тренером Наполі є Мауріціо Саррі, напевно, один з найхаризматичніших італійських тренерів сьогодення. Це один з тих тренерів, у яких не задалася кар’єра футболіста. Погравши за декілька любительських команд, Мауріціо вирішив зав’язати з футболом і розпочав кар’єру банкіра. Та, займаючись банківською справою, Саррі паралельно вивчав тренерське ремесло, і на початку нульових очолив команду Сансовіно з п’ятого італійського дивізіону. І до 2012 року змінив десь біля десятка клубів з нижчих ліг Італії, поки не очолив Емполі. До речі, у Сансовіно у нього було прізвисько "Містер 33", бо він дуже багато часу приділяв стандартним положенням, і, як казали журналісти, у нього на кожний кутовий чи штрафний удар було приблизно 33 "домашніх заготовок".

Вже немолодий фахівець лише у сезоні-2014/15 дебютував у Серії А з Емполі, який вивів в еліту роком раніше. Граючи у видовищний і сучасний футбол та активно використовуючи молодих футболістів, Саррі привернув увагу італійських грандів - Мілана та Наполі. Мауріціо, не довго думаючи, обрав команду за яку вболівав з дитинства: таким чином Саррі опинився у Наполі.

Світлина sscnapoli.it

Наполі: склад і лідери

У Наполі, якщо постаратись, то можна зібрати два рівноцінних склади, тому ми зупинимося лише на ключових гравцях. Розпочнемо з тактичної схеми. Наполі грає за звичною для сучасного футболу тактикою 4-3-3, зі швидкими флангами та кремезним центральним нападником, яким до недавнього часу був Ігуаін.

На воротах, після невдалого вояжу у мюнхенську Баварію, повернувся Хосе Рейна та міцно посадив на лавку Рафаеля. У центрі захисту грають іспанець Альбіоль і ганський француз Кулібалі, який, скоріше всього, взимку таки покине команду. Нагадаємо що Челсі пропонував 58 мільйонів євро за цього захисника, та Наполі відмовив. Поки що. На зміну Кулібалі були придбані Максімович з Торіно та Тонеллі з Емполі. По флангам оборони розташовуються Гулям зліва та Хюсай справа.

У центрі поля тріо півзахисників: Жоржиньо й Аллан діють ближче до оборони а Марек Гамшик ближче до атаки. Та хто буде грати в основі, поки що не зрозуміло, адже у запасі є три новачки у центр поля: Зеліньськи, Діавара та Джакеріні. Хоча Джакеріні може зіграти і на інших позиціях.

На лівому фланзі атаки у тренера постійно буде приємний головний біль, кого ставити у старті. Там грають два висококласних гравця: Дріс Мертенс і Лоренцо Інсіньє, дуже схожі за манерою гри футболісти, обидва полюбляють зміщуватись з флангу у центр та закручувати м’яч у дальній кут. Справа в атаці забронював собі місце іспанець Кальєхон.

Роль центрального нападника після відходу Ігуаіна займає новачок Аркадіуш Мілік. До речі, поляк вже встиг відзначитись дуплетом у матчі проти Мілана. Конкуренцію йому складає Маноло Габб'ядіні.

Лідером команди, звичайно ж, є її капітан - Гамшик. Марек вже протягом десяти років захищає кольори неаполітанців, із юного нікому не відомого словака з чудернацькою зачіскою Гамшик виріс у зірку європейського футболу, яку мріють бачити у своєму складі чи не всі топ-клуби.

Світлина sscnapoli.it

Динамо - Наполі: прогнози букмекерів

Букмекерські контори у протистоянні Динамо та Наполі віддають перевагу італійській команді. На перемогу команди Саррі пропонується коефіцієнт 2.39, в той час як на перемогу Динамо дають 3.20. На нічию у цій парі дають 3.30.

Динамо - Наполі: прогноз від Чемпіона

Неаполітанці, після осічки на старті сезону з новачком Пескарою, здається, набирають хід, і без проблем в останніх матчах розібрались з Міланом і Палермо. В той час як Динамо навпаки: вже 2 матчі без перемог у чемпіонаті, не показуючи при цьому якісної гри як в обороні так і в атаці, до млявої гри ще додались проблеми зі складом. Тому перед матчем з Наполі оптимізму мало, і якщо дивитись правді в очі, то шансів зачіпитись бодай за очко у підопічних Реброва буде мало.

Коментарі ()