Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Фенербахче

15.09.2016 10:01 1383 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Фенербахче

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі суперник Зорі по групі А Ліги Європи - турецький Фенербахче.

Фенербахче: історія та назва

Фенербахче (тур. Fenerbahçe Spor Kulübü) — турецький футбольний клуб, що базується в районі Кадикей (також відомий як район Фенербахче) в Стамбулі, Туреччина. Назва спортивного клубу випливає із знаменитого маяка, розташованих в цьому районі (тур. Fener — маяк, тур. bahce — сад).
Офіційно клуб був заснований в 1907 році, але його коріння сягають до 1899 року.

В кінці 19-ого століття будь-які спортивні та культурні товариства були під забороною на території Османської імперії. Султан Османської імперії боявся будь-яких об'єднань за інтересами, так як вважав їх серйозною загрозою монархії. У той час футбол тільки-тільки почав з'являтися в країні, куди його привезли іноземці.

У 1899 жителі району Кадикей створили першу футбольну команду Блек Стокінгс (англ. Black stockings), але вона була тут же розформована владою. Після першої невдалої спроби, ті ж ентузіасти в 1902 року сформували нову футбольну команду ФК Кадикей, але і ця команда довго не проіснувала.
Лише третя спроба була успішною. В 1907 році на світ з'явився Фенербахче в районі Кадикей в Стамбулі.

Діяльність товариства Фенербахче перебувала у нелегальному становищі до реформи 1908, коли, за новим законом, всі футбольні клуби були офіційно зареєстровані на законних підставах. В 1959 році Турецька федерація футболу заснувала Національну лігу, яка отримала назву Суперліга. Фенербахче виграв перший турнір, перемігши Галатасарай 4:1 на виїзді.

У наступному році, Фенербахче вперше в своїй історії брав участь у Кубку європейських чемпіонів. В кваліфікаційному раунді "канарки" здолали угорський Чепель (1:1, 3:2). Але вже в Першому раунді команда після нічийних результатів (2:1, 1:2), в переграванні була розгромлена французькою Ніццею 1:5.

Фенербахче: форма та стадіон

Фенербахче, який також часто називають за прізвиськом "Жовті Канарки" (тур. Sar Kanaryalar, є одним з найпопулярніших клубів в Туреччині і виступає в Турецькій Суперлізі на стадіоні Шюкрю Сараджоглу (Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu). Є одним з двох п'ятизіркових стадіонів (за класифікацією УЄФА) у Туреччині. Вміщує 50,5 тис. глядачів, у тому числі 45 тис. сидячих місць.

Сучасну назву стадіон отримав на честь колишнього президента клубу Фенербахче Шюкрю Сараджоглу (1930—1940 роки). 20 травня 2009 на Шюкрю Сараджоглу відбувся останній в історії фінал Кубка УЄФА, де перемогу святкував донецький Шахтар.

Нова домашня форма Фенербахче 2016-2017 має традиційний дизайн і синьо-жовте забарвлення. Гостьова форма клубу має білий колір з темно-синім коміром та манжетами, які пофарбовані в жовтий і темно-синій кольори.

 

Фенербахче: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Як вже писалося вище, у 1960 році Фенербахче вперше в своїй історії брав участь у Кубку європейських чемпіонів. У новітній історії клуб може похизуватися чвертьфіналом Ліги Чемпіонів сезону 2007/08 року.  Фенербахче був виключений з Ліги чемпіонів 2011/12, оскільки був доведений факт деяких договірних матчів з його участю На наступний рік клуб почав виступ у Лізі чемпіонів 2012/13, але не пробився в груповий етап (за сумою двох матчів програв московському Спартаку), і дійшов до півфіналу Ліги Європи, де поступився майбутньому фіналісту турніру — потругальській Бенфіці.

Влітку 2013 року УЄФА знову відсторонив Фенербахче від участі в єврокубках на термін два роки з можливістю продовження на рік. Через це, не зважаючи на перемогу в чемпіонаті сезону 2013/14, клуб залишився без євротурніру. У минулому сезоні клуб почав висутпи з 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи, де не мав проблем з грецьким Атромітосом. З групи команда вишла з 2-го місця - в 1/16 фіналу був битий російський Локомотив (2:0, 1:1), втім. в 1/8 команда програла португальській Бразі (1:0, 1:3).

У поточному сезоні Фенербахче починав свій шляхв третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, проте не зумів подолати відбір, поступившись Монако. За можливість потрапити вже у груповий етап Ліги Європи турецький клуб впевнено обіграв Грассхоппер (3:0, 2:0)

Фенербахче: взаємовідносини з українськими командами

Досить часто між собою перетинаються українські і турецькі клуби в єврокубках. Фенербахче доволі часто перетинався з українськими клубами у турнірах під егідою УЄФА. У 3-му кваліфікаційному раунді ЛЧ сезону 2006/07 команда грала з київським Динамо. Тоді український клуб переміг вдома 3:1, та зіграв унічию 2:2 на виїзді. У сезоні 2008 /09 команди вже грали в одній групі ЛЧ. Тоді Динамо також виграло вдома 1:0, а на виїзді зіграло внічию 0:0.

Також з Фенербахче зустрічався і донецький Шахтар. Це було у минулому сезоні - тоді донецький клуб здобув впевнену перемогу у Львові 3:0, а на виїзді зіграв внічию 0:0, залишиви у підсумку турецького гранда за бортом групового етапу Ліги Чемпіонів. З Зорею турецький клуб в єврокубках не перетинався.

Фенербахче: тренер

Головним тренером Фенербахче з серпня 2016-го року є досвідчений нідерландський фахівець Дік Адвокат, який змінив на цій посаді Вітора Перейру. Заради роботи з "канарками" досвідчений тренер покинув місце в тренерському штабі збірної Нідерландів. Адвокат один з найдосвідченіших фахівців Європи, який продовжує активну тренерську роботу.

За довгі роки він встиг потренувати Феєнорд, Рейнджерс, Боруссію М, Зеніт, ПСВ, АЗ, Сандерленд, а також збірні Росії, Сербії, Нідерландів, Бельгії, Південній Кореї і ОАЕ. Найгучнішим успіхом тренера можна вважати перемогу у фіналі Кубка УЄФА та Суперкубку УЄФА (сезон 2007/08), коли він тренував Зеніт.

Дік Адвокат. Світлина Reuters

Фенербахче: склад та лідери клубу

Турецькі клуби, особливо стамбульські гранди, в останні роки звикли до того, що витрачають пристойні суми на цілком пристойних гравців. Склад Фенербахче спокійно можна назвати зірковим. Останнім придбання клубу був досвідчений захисник збірної Словаччини Мартін Шкртел, у свою чергу в Валенсію відправився португалець Нані, але клуб на цьому тільки заробив.

У розпорядженні Авоката є три воротарі, але грати буде один - капітан команди, досвідчений, 34-річний Волкан Демірел, який є один з лідерів команди.
У захисті "канарок" грає ще один досвідчений гравець - данець Сімон Кьяєр, тут же згадаємо новачка Мартіна Шкртела. Компанію у захисті їм складують натуралізований росіянин Роман Нойштедтер. Правий фланг залізно за відомим нідерландцем Грегорі ван дер Вілем.

Півзахист турецького клубу також складений з гучних прізвищ. У центральній зоні парою основних гравців виглядають гравці збірної Туреччини - 30-річний віце-капітан Мехмет Топал і 21-річний талант Озан Туфан. На флангах можуть зіграти також досвідчений словак Мірослав Стох та Мусса Соу, який вже виступав за Фенербахче раніше. Обидва перебувють в хорошій формі.

Під нападником головний акцент Адвковат зробить на 25-річного Алпера Потука, який є гравцем національної збірної Туреччини. Цей хловпець також може зіграти і на фланзі. Схожий за стием гри і інший 25-річний турок Саліх Учан.  Так, з відходом Нані півзахист клубу здається не таким вже й зірковим, втім, це лише на перший погляд. До речі, зможе зіграти проти Зорі ще один новачок - екс-гравець київського Динамо Джермейн Ленс, якого Адковат забрав з собою з Сандерленда. Я думаю можна не говорити про якості цього вінгера.

Мехмет Топал. Світлина Reuters

На вістрі атаки турецький гранд має у своєму розпорядженні трьох гравців. Це всім відомий Робін ван Персі, кращий бомбардир чемпіонату туреччини 2014/15 Еммануель Еменіке, який повернувся з Вест Хема (грав на правах оренди), а також бразилець Фернандао. Швишде за все, у старті вийди саме Еменіке, а Фернендао та ван Персі більше гравці "резерву".

Зоря - Фенербахче: букмекери

Звісно, що букмекери вважають Фенербахче фаворитом в матчі 1-го туру групового етапу Ліги Європи проти Зорі. Так, на перемогу Фенербахче відома букмекерська контора приймає ставки з коефіцієнтом 1,7. Перемога Зорі оцінюється в 4,75. Імовірність нічийного результату оцінюється в 3,7.

Прогноз від Чемпіона

Перш за все, для Зорі виступ на такому рівні та з такими іменитими суперниками буде колосальним досвідом. Швидше за все, команда Вернидуба з групи не вийде, але комусь життя "зіпсує" так точно. Згадаємо Феєнорд, якого Зоря ледь не винесла у відборі Ліги Європи. Чому б не взяти реванш? З МЮ та Ферербахче все набагто складніше. Втім, якщо "домашній" матч луганський клуб зведе бодай внічию, то можна буде говорити про подальші перспективи.

Коментарі ()