Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Спортинг Брага

27.09.2016 16:00 1751 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Спортинг Брага

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - другий супротивник віце-чемпіона України - донецького Шахтаря - у груповому етапі Ліги Європи сезону-2016/17. Суперником "гірників" цього тижня буде добре відома португальська Брага.

І хоча Чемпіон недавно писав про цей клуб (напередодні чвертьфіналу Ліги Європи-2015/16), та все ж у команді відбулося чимало змін, у порівнянні з квітнем цього року.

  

Брага: історія та назва

Спортинг (порт. Sporting Clube de Braga) - португальський професіональний футбольний клуб з міста Браги, розташованого на півночі країни. Команда заснована 19 січня 1921 року. Брага стала однією з найуспішніших у Португалії команд, що не входять у "велику трійку" (Порту, Бенфіка, Спортинг Лісабон). Крім успіхів на внутрішній арені, Брага брала участь у єврокубках, де у 2008 році виграла останній розіграш Кубку Інтертото.

Зауважимо, що спочатку офіційними кольорами клубу були білий і зелений, але у 1935 році стався поворот, коли угорець Йожеф Сабо, який очолював "архієпископів" тоді, поїхав до Лондона та завітав на поєдинок Арсенала. Тезка екс-тренера збірної України та київського Динамо був вражений грою "канонірів". І після повернення у Португалію він вирішив змінити клубні кольори - на червоний і білий.

Відтоді Брагу іноді називали "Арсеналістас Міньотус" (порт. Os Arsenalistas), за що вона й отримала прізвисько "каноніри" (або "зброярі"). Також клуб називають Os Arcebispos, що перекладається як "архієпископи". З 1975 року грає постійно у вищому дивізіоні чемпіонату Португалії.

Брага: форма та стадіон

Домашнім стадіоном Браги є арена Брага Мунісіпал, яка була побудована у 2003 році. У 2004-му стадіон був однією з арен чемпіонату Європи з футболу, приймав два матчі групової стадії турніру: Болгарія - Данія (0:2) та Нідерланди - Латвія (3:0). Був збудований спеціально до чемпіонату Європи 2004 року.

По бюджету це - один з найдорожчих португальських стадіонів. Він коштував португальським платникам податків понад 83 млн євро, з причини унікальності своєї архітектури - стадіон розташований у ніші, вирубаній у гірській скелі. Цей 30-тисячний стадіон має лише дві трибуни, дах яких з'єднанано паралельними сталевими канатами.

Основні кольори форми команди - червоно-білі (червоні футболки з білими рукавами, білі шорти та червоні гетри). Саме такий комплект форми є для команди домашнім. Виїзна форма має переважно білий колір з червоними деталями.

Домашній стадіон Браги - Брага Мунісіпал

Брага: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

В останні роки клуб неодноразово займав четверте місце у найвищому дивізіоні країни, що давало йому право виступати у Кубку УЄФА. У розіграші-2008/09 цього трофею клуб дійшов до 1/8 фіналу, де з мінімальним рахунком поступився французькому Парі Сен-Жермен.

А от сезон-2010/11 року в історію клубу увійшов як найуспішніший на міжнародній арені. Вибивши у кваліфікаційному раунді шотландський Селтік та іспанську Севілью, Брага вперше у своїй історії пробилася до групового турніру Ліги Чемпіонів. У підгрупі, де грали також Арсенал, Шахтар і Партизан, команда зайняла третє місце, потрапивши в 1/16 фіналу Ліги Європи.

У Лізі Європи Брага дійшла до фіналу, вибивши з турніру польський Лех, Ліверпуль, київське Динамо та лісабонську Бенфіку. Але у фіналі "каноніри" мінімально поступилися Порту (0:1).

Клуб виграв на євроарені лише один трофей. У 2008 році команда стала переможцем останнього розіграшу Кубку Інтертото. У першості Португалії клуб у далекому 1967 році виграв Кубок Португалії, у сезоні-2009/10 став срібним призером чемпіонату Португалії, а у 2011/12 зайняв третю сходинку, ставши бронзовим призером.

У поточному сезоні клуб напряму потрапив у груповий етап Ліги Європи, зайнявши за підсумками сезону першості Португалії-2015/16 четверту сходинку.

Брага: взаємовідносини з українськими командами

Шахтар і Брага чотири рази зустрічалися між собою. У Лізі Чемпіонів-2010/11 "гірники" виграли обидві зустрічі (3:0 і 2:0). І ще зовсім свіжі у пам'яті перемоги "помаранчево-чорних" над португальським колективом у квітні 2016 року. Тоді Шахтар виграв на виїзді 2:1, після чого декласував "канонірів" на власному полі (4:0) і вийшов у півфінал ЛЄ, де програв Севільї.

Окрім Шахтаря, Брага зустрічалася з київським Динамо. Це також було у сезоні-2010/11, на стадії чвертьфіналу Ліги Європи. Тоді обидва матчі завершилися внічию, але за рахунок голу на чужому полі далі пройшли саме "винуватці" цієї статті.

Світлина scbraga.pt

Брага: тренер

Новим тренером Браги влітку 2016 року був призначений 56-річний Жозе Пезейру. Він замінив на цій посаді нинішнього наставника донецького Шахтаря Паулу Фонсеку.

Цей фахівець не хапав зірок із неба за свою тренерську кар'єру. Найвизначніший успіх прийшов до Пезейру у сезоні-2004/05, коли він вивів лісабонський Спортинг у фінал Кубку УЄФА. Але виграти титул йому та його підопічним завадив московський ЦСКА.

Починав Жозе з любителів, потім був Насьонал, який він вивів у вищий дивізіон чемпіонату Португалії. Далі Карлуш Кейруш запросив його попрацювати своїм помічником у мадридському Реалі, проте обидвоє надовго там не затрималися. Опісля Пезейру подався у Саудівську Аравію, де на чолі Аль-Хіляля виграв чемпіонат цієї країни. Через кілька років його призначили тренером національної збірної Саудівської Аравії, але він був звільнений після невиходу на ЧС-2010.

Додамо, що це другий прихід Пезейру у Брагу. Він тренував "зброярів" у 2012-2013 роках. І тоді, у 2013-му, він виграв з командою Кубок португальської ліги, здолавши у фіналі Порту 1:0. Що цікаво, саме Порту був останнім місцем роботи Жозе (друга частина сезону-2015/16). Там він затримався "аж" на півроку, після чого був звільнений через незадовільні результати (команда фінішувала третьою у чемпіонаті).

Зауважимо, що Жозе Пезейру є одним з небагатьох друзів самого Жозе Моурінью у світі футболу. "The Special One" так і сказав одного разу: "Звичайно ж, серед тренерів є ті, з ким я дуже добре спілкуюся, і можу назвати другом. І Жозе Пезейру це якраз той самий випадок".

Брага: лідери клубу

Основною тактичною схемою, яку полюбляє Пезейру, як пишуть ЗМІ, є 4-4-2. Але при цьому змінити ігровий малюнок команди для нього не є проблемою. Залежить від того, які гравці знаходяться у його розпорядженні. У Спортингу він грав за схемою 4-3-1-2, де попереду діяли два чистих форварда. У Бразі зразка сезону-2012/13 Жозе майже завжди грав за схемою 4-3-3.

Хоча у нинішньому сезоні у матчах проти сильних команд Пезейру використовує тактику, схожу на 4-5-1 або 4-2-3-1. Навряд зміниться розстановка й у поєдинку із Шахтарем. У захисті все максимально зрозуміло: у центрі діють Андре Пінту та серб Лазар Росич, зліва грає Марсело Гойяно, а справа - Вандерсон Байяно (обидва - бразильці).

Щодо воротарів, то на матчі чемпіонату наставник стабільно ставить Карлуша Марафону, а от єдину зустріч у Лізі Європи (проти Гента, 1:1) провів Матеус. Очевидно, що саме останній захищатиме ворота Браги у Львові.

Чорногорець Нікола Вукчевич і бразилець Мауро цементують півзахист. А ближче до атаки Пезейру використовує Педру Сантуша, Рікарду Орта та Вілсона Едуарду. При цьому отримують свої шанси на замінах ветеран Алан, який у свої 36 років вибігати всі 90 хвилин на одному темпі вже не може, а також балканці Нікола Стоїлькович і Марко Бакич.

Попереду тренер довіряє Ахмеду Хассану з Єгипту. При цьому нападник забив у цьому сезоні лише один м'яч. Водночас, у Педру Сантуша та Вілсона Едуарду вже по три, що ще раз доказує, що Брага активно та вдало переходить на 4-3-3 при контратаках, й останні двоє активно підключаються флангами у потрібний момент.

Світлина scbraga.pt

Шахтар - Брага: прогнози букмекерів

Букмекери, звичайно ж, фаворитом групи H вважають Шахтар. Тому нічого дивного, що перемогу "гірників" над Брагою оцінюють приблизно в 1.7 до 1, немає. Підопічні Паулу Фонсеки повинні вигравати цей поєдинок. Не будемо забувати, що наставник донецького клубу знає Брагу зсередини, адже до переїзду в Україну працював саме у цьому клубі.

Нічия на Арені-Львів розцінюється як 4 до 1, а перемога португальської команди - приблизно як 4.8.

Прогноз від Чемпіона

Чемпіон також вбачає у майбутньому протистоянні перемогу Шахтаря. З різницею у два (а то і більше) м'ячі. Щодо виїзної дуелі, то там, напевне, "гірникам" нічого вже не буде потрібно, і Фонсека випробує напіврезервний склад. Це має зіграти на руку Бразі. Якщо вони не оформлять путівку у плей-офф до того часу, то повинні будуть зробити це саме у зустрчі із Шахтарем.

Прогноз на те, хто вийде у плей-офф від цієї групи: 1. Шахтар, 2. Брага.

Коментарі ()