Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Манчестер Юнайтед

28.09.2016 15:12 1860 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Манчестер Юнайтед

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником луганської Зорі у Лізі Європи-2016/17. Цим супротивником стане Манчестер Юнайтед.

Саме з 20-разовим чемпіоном Англії четверта команда України минулого сезону позмагається у нинішньому розіграші євротурніру у 2-му та 6-му турах групового етапу.

Манчестер Юнайтед: історія та назва

МЮ (Manchester United Football Club) з міста у муніципальному районі Траффорда - Стретфорда (графство Великий Манчестер). Спочатку клуб був названий Ньютон Гіл, а заснований у 1878 році робочими залізниці Манчестера. Спочатку клубна форма мала зелений і золотий кольори. Спочатку команда виступала на чужому стадіоні, але через неможливість платити за оренду стадіон був закритий судом.

Від закриття клуб врятував директор пивного заводу Манчестера - Джон Генрі Дейвіс, який вклав у клуб великі гроші. З цього моменту помінялися кольори клубу на звичні нам у сьогоденні. У 1902 році клуб отримав свою нинішню назву. У сезоні-1907/08 МЮ виграв своє перше чемпіонство, у 1908 році - перший Суперкубок, а у 1909-му свій перший Кубок Англії.

Наступні роки, аж до 1948-го (тоді виграли Кубок Англії), команда не вигравала жодних трофеїв. Надалі під керівництвом сера Метта Басбі МЮ виграв ще 5 чемпіонських титулів, 5 Суперкубків країни, Кубок європейських чемпіонів, про що буде нижче.

Ренесанс МЮ відбувся, коли сер Алекс Фергюсон очолив клуб у листопаді 1986 року. Відтоді команда виграла багато великих трофеїв, зокрема, 13 разів чемпіонат Англії, 5 разів Кубок Англії, 10 разів Суперкубок країни, 4 рази Кубок англійської ліги.

За статистикою англійських футбольних турнірів Манчестер Юнайтед є найуспішнішим клубом. МЮ вважається клубом з найвищою відвідуваністю домашніх матчів. Власниками клубу наразі є сім'я Глейзерів.

 

Манчестер Юнайтед: форма та стадіон

Ще з початку минулого століття основними кольорами Манчестер Юнайтед є червоний, білий і чорний. Саме у наступній кольоровій гамі і виглядає основна форма манкуніанців: червоні футболки, білі труси та чорні гетри.

Нова гостьова форма клубу у сезоні- 2016/17 буде синього кольору з червоними елементами. Форма буде забарвлена спеціальним чином, щоб створити ефект тієї фактури форми, у якій МЮ грав проти Бенфіки у 1968 році. Труси нової форми дещо темніші за футболки та гетри. А третя форма матиме футболки білого кольору у поєднанні з сірими деталями.

Легендарний Олд Траффорд був побудований у 1909 році за космічну для того часу суму у 60 тисяч фунтів. Стадіон був спроектований відомим шотландським дизайнером Арчібальдом Лейном, який також розробив трибуни стадіонів Гемпден Парк, Айброкс і Вайт Гарт Лейн. Тодішня чаша могла вмістити на трибунах понад 70 тисяч глядачів.

Під час Другої світової війни стадіон сильно постраждав і деякий час Юнайтед грав на Мейн Роуд - поле місцевих суперників з Манчестер Сіті. Але війна закінчилася, і стадіон відбудували. Олд Траффорд був першим стадіоном, де поставили огорожі навколо поля, щоб уникнути можливих перешкод з боку натовпу.

Після доведення до всіх потрібних норм, стадіон дещо втратив у місткості, тому клуб час від часу оновлює трибуни, що вмістити все більше глядачів. Наразі Олд Траффорд може прийняти 75 643 уболівальників. Керівництво МЮ хоче ще збільшити арену у найближчому майбутньому, але є певні перешкоди.

На Олд Траффорд проводилися матчі Чемпіонату світу 1966 року та чемпіонату Європи 1996 року, а також фінал Ліги Чемпіонів 2003 року. Крім використання у футбольних цілях, стадіон приймав Великий фінал Суперліги з регбі та фінал Кубку світу 2000 року.

Олд Траффорд. Світлина Reuters

Манчестер Юнайтед: виступи у єврокубках

МЮ вперше з'явився у єврокубках у сезоні-1956/57 - дебютом у Кубку європейських чемпіонів. І дійшла команда до півфіналу, де поступилася мадридському Реалу, який і став тоді переможцем турніру. Наступного року "Червоні дияволи" знову зупинилися за крок від фіналу, програвши цього разу Мілану. Був ще півфінал Кубку ярмарок у 1965 році (тоді у переграванні сильнішим виявився угорський Ференцварош).

Манчестер був без титулу на євроарені до 1968 року, коли нарешті виграв Кубок європейських чемпіонів. У півфіналі був вибитий Реал, а у фіналі розгромлена Бенфіка. Дублем тоді відзначився легендарний Боббі Чарльтон. А от у Міжконтинентальному кубку "червоні" поступилися аргентинському Естудіантесу.

Після цього була "перерва", поки команда не почала, так би мовити, оживати на початку 80-х років минулого століття. Були виходи у півфінал Кубку володарів кубків у 1984 році й у чвертьфінал Кубку УЄФА у 1985-му. І нарешті, у сезоні-1990/91 МЮ тріумфував у розіграші Кубку володарів кубків, обігравши у фіналі Барселону. А через півроку команда завоювала свій єдиний Суперкубок УЄФА, здолавши Црвену Звезду.

З початку 90-х Юнайтед із року в рік виступає у Лізі Чемпіонів. У новому форматі вони виграли цей турнір у 1999 році (один з найвідоміших матчів в історії, коли МЮ двічі забив у компенсований час і вирвав перемогу у Баварії!). Далі був програш Лаціо у матчі за Суперкубок УЄФА (0:1), а також завойований Міжконтинентальний кубок (1:0 проти бразильського Палмейраса).

Надалі команда з перемінним успіхом виступає у Лізі Чемпіонів, вилітаючи переважно у плей-офф. Поки у 2008 році у Москві по пенальті манкуніанці не здолали в англійському дербі Челсі та не здобули свій останній титул на європейській арені. Останній на європейській, адже Суперкубок вони віддали пітерському Зеніту (1:2), а Клубний чемпіонат світу виграли на території Японії.

Останнім часом, починаючи з сезону-2010/11 (тоді у фіналі ЛЧ "червоні" програли Барселоні 1:3), Манчестер невдало виступає на євроарені. Команда лише одного разу дійшла до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів (сезон-2013/14). В інших випадках "Червоні дияволи" не могли вийти з групи, або ж вилітали у Лізі Європи на стадії 1/8 фіналу. А у сезоні-2014/15 Юнайтед взагалі не потрапили у єврокубки.

Манчестер Юнайтед: взаємовідносини з українськими командами

Як не дивно, за свою велику історію "Червоні дияволи" лише тричі волею жереба пересікалися з українськими командами - двічі з київським Динамо та ще одного разу з донецьким Шахтарем.

У сезоні-2000/01 у першому груповому етапі Ліги Чемпіонів у Києві на НСК Олімпійський Динамо та МЮ голів не забили. Водночас на Олд Траффорд англійський клуб мінімально переміг завдяки м'ячу Тедді Шерінгема. Юнайтед тоді пішов далі, а кияни фінішували останніми у групі, завершивши виступи на міжнародній арені.

Наступне побачення "динамівців" і "червоних" відбулося у Лізі Чемпіонів-2007/08. То був найпровальніший виступ "біло-блакитних" у групі ЛЧ - шість поразок. У тому числі і від Манчестера - 2:4 вдома та 0:4 на виїзді.

Донецький Шахтар також не дуже вдало протистояв "The Reds". На Донбас-Арені у другому турі "гірники" вирвали нічию на останніх хвилинах (1:1), а от на виїзді українська команда знову програла - 0:1. Тоді Шахтар не вийшов у плей-офф Ліги Чемпіонів-2013/14, а вилетів у Лігу Європи.

І ось тепер черга луганської Зорі зустрітися з великим клубом з Манчестера.

Жозе Моурінью. Світлина Reuters

Манчестер Юнайтед: тренер

Манчестер Юнайтед з 27 червня 2016-го року очолює португальський фахівець Жозе Моурінью. Як раніше вже наголошував мій колега, Жозе ніколи не грав у футбол на професіональному рівні, тільки в аматорській лізі за Віторію із Сетубала. Вже із 16-ти років Моурінью почав вивчати ази тренерської діяльності. Після навчання у Шотландії він прийняв молодіжну команду Бенфіки, пропрацювавши там чотири сезони.

У 1994 році Боббі Робсон запросив Моурінью у Порту. Потім (у 1997-му) цей тандем перебрався у Барселону. Надалі їхні шляхи розійшлися - Робсона звільнили, а Жозе залишився працювати та вчитися у Луї ван Гала. Нарешті, у 2000 році португальський фахівець стає головним тренером. Він очолив Бенфіку, але непорозуміння з президентом клубу не дали йому там довго пропрацювати. Трампліном до успіхів у Порту стало четверте місце у чемпіонаті Португалії зі скромною Лейрією. А далі була перемога з "драконами" у Лізі Чемпіонів, переїзди у Челсі, Інтернаціонале, Реал і ще раз Челсі.

У сезоні 2013/2014 Моурінью встановив рекорд за кількістю виходів у півфінал Ліги чемпіонів, "Особливий" зробив це в восьмий раз, побивши старе досягнення Алекса Фергюсона, якому вдавалося сім разів доходити до 1/2 фіналу престижного турніру. 1 березня 2015 року Челсі виграв перший трофей після повернення Моурінью, перегравши у фіналі Кубка ліги Тоттенгем Хотспур (2:0).

У тому ж сезоні Челсі в п'ятий раз в історії (і втретє під керівництвом Моурінью) виграв чемпіонат Англії. Однак наступний сезон складався для "синіх" вкрай невдало: команда програла 9 з 16 матчів і розташувалася в нижній частині турнірної таблиці. 17 грудня 2015 роки після 16-го туру, за підсумками якого команда зайняла 16-е місце в турнірній таблиці, Моурінью був звільнений з посади головного тренера.

Нагороди Моурінью: володар кубка Чемпіонів (двічі), володар кубка УЄФА, чемпіон Англії (тричі), Італії (двічі), Португалії (двічі), Іспанії (один раз), володар кубків і суперкубків Португалії, Італії, Іспанії й Англії (всі - по разу), триразовий володар кубка англійської ліги.

Манчестер Юнайтед: склад і лідери

Цілком ймовірно, що в МЮ зробили ставку на чемпіонат Англії, а Лігу Європи гратимуть фактично другим складом. Проте, рівень складу Моурінью дозволяє розраховувати на успіх як усередині країни, так і в єврокубках. У літнє трансферне вікно "червоні дияволи" провели потужну трансферну кампанію. Так, ряди англійського гранду поповнили такі зіркові виконавці як Златан Ібрагімович, Поль Погба, Генріх Мхітарян та Ерік Баї. Як вже відомо, не зіграє з Зорею зірковий Златан, швидше за все, дасть перепочити Моурінью і Полю Погба.

Ось ці хлопці (Ібрагімович - Погба) на щастя для Зорі не зіграють. Світлина Reuters

А от Мхітарян зможе зіграти, гравець національної Вірменії отримує не так багато практики в АПЛ. До слова, в АПЛ Моурінью грає за схемою 4-2-3-1. На вістрі атаки грає Ібрагімович, на флангах розташовуються Марсьяль та Хуан Мата. Під Іброю діє переважно Вейн Руні, а в опорній зоні Погба і Феллайні. Захист виглядає таким чином: Шоу, Баї, Смоллінг та Валенсія, але це в чемпіонаті Англії.

З Зорею ж Моурінью дасть пограти гравцям, які мають значно менше практики. Орієнтовно замість Ібри у нападі з'явиться молодий Решфорд. Марсьяля на лівому фланзі змінить Депай, який у минулому сезоні при Ван Галі грав значно більше. На правому фланзі на нашу думку буде діяти Мата. В опорній зоні замість Феллайні та Погба можуть зіграти перспективні Лінгард та екс-"гірник" Генріх Мхітарян. Мхітарян також може зіграти під нападником, але тут не виключаємо появу Вейна Руні. Якщо "диспетчером" буде саме вірменський футболіст, то в опорну зону відправиться хтось з досвідченого дуету Еррера - Керрік.

У захисті таких сильних змін не повинно бути. Можна прогнозувати появу у центрі Дейлі Блінда. На фланзі замість Шоу може з'явитися Рохо. Має нагоду зіграти на правому фланзі захисту і молодий 18-річний Фосу-Менса. У воротах повинен залишитися Де Хеа, адже Ромеро у цьому сезоні зіграв лише один матч у Кубку Ліги... Як бачимо, навіть попри потужну ротацію склад МЮ залишається бойовим, тому луганському клубу буде вкрай важко. Хоча, непогану гру у першому турі показав Феєнорд, який довів, що такий МЮ можливо виграти.

Зоря - Манчестер Юнайтед: букмекери

На думку букмекерів, у даному поєдинку український клуб є явним аутсайдером. Так, на перемогу Манчестер Юнайтед одна відома букмекерська контора приймає ставки з коефіцієнтом 1,12. Перемога Зорі оцінюється в 21,0. Імовірність нічийного результату оцінюється в 7,75.

Прогноз від Чемпіона

Ну, тут можна погодитися з букмекерами, втім, як я вже наголошував вище, Феєнорд зміг, а чим Зоря гірша? Склад МЮ основним назвати важко, тому можна постаратися зіграти бодай внічию. Моурінью перед матчем говорив, що нічого не знає про Зорю, та й знати особливо не бажає - це явна недооцінка, яка може зіграти на руку луганському клубу. Але не відкидаємо той факт, що Зоря буде грати на виїзді. Втім, ризикнемо поставити на нічийний результат.

Коментарі ()