Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Бешикташ

28.09.2016 10:50 1561 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Бешикташ

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів із суперниками українських клубів у єврокубках. На черзі - другий супротивник чемпіона України - Динамо - у груповому етапі Ліги чемпіонів сезону-2016/17 - турецький Бешикташ.

Бешикташ: історія та назва

Бешикташ - клуб з великою історією. Він був заснований у 1903 році під назвою Бешикташ Берекет, проте офіційний статус отримав лише 20 січня 1910 року і називався вже Бешиктай Оттоман. Додамо, що цей колектив став першим офіційно зареєстрованим футбольним клубом у Туреччині.

Варто відзначити, що ФК Бешикташ входить в одноіменне спортивне об'єднання. І лише цей клуб в Туреччині може похвалитися тим, що на його емблемі зображений прапор країни. І сталося це не просто так. В 1952 році Бешикташ виступав у статусі національної команди в поєдинку з Грецією, через що турецьке керівництво дозволило орлам розмістити прапор на емблемі.

Також цікаво, що спочатку кольори клубу були червоно-білими. Проте, після воєнних подій в 1912-13 роках, в ході яких загинули гравці клубу, було прийнято рішення змінити їх на чорно-білі в знак трауру. Керівники планували пізніше повернутися до червоних кольорів, але цього так і не сталося.

Бешикташ Арена

Бешикташ: форма та стадіон

Бешикташ проводить свої матчі на новенькому стадіоні Бешикташ Арена (рекламна назва - Водафон Арена), який замінив легендарний Іньоню, що був побудований ще в 1947 році. Офіційне відкриття арени відбулося у квітні 2016-го року. Додамо, що трибуни цього стадіону можуть прийняти 41 900 уболівальників. А Динамо стане першим клубом, який зіграє на ньому в Лізі чемпіонів.

Якщо говорити про форму клубу, то домашній комплект виконаний в традиційних білих кольорах з чорними тонкими вертикальними смугами і червоними вставками на рукавах. Гостьовий комплект виконаний в чорному кольорі з білими коміром і рукавами. А резервна форма команди - червона з чорними рукавами і білими смугами.

Бешикташ: виступи у єврокубках і на міжнародній арені

Бешикташ - один із найсильніших клубів Туреччини, тому постійно виступає в єврокубках, але останнім часом частіше команда грала у Лізі Європи. Додамо, що чорні орли 14 разів виграли чемпіонат Туреччини і 14 разів ставали віце-чемпіоном. Також в їх активі дев'ять перемог в Кубку Туреччини і вісім - в Суперкубку країни.

При цьому, останній раз турки грали в Лізі чемпіонів сім років тому. В сезоні 2009/10 чорні орли в груповому етапі набрали чотири пункти і завершили його на останньому місці. Однак, вони запам'ятались виїзною перемогою над Манчестер Юнайтед.

Додамо, що це вже шоста спроба турецького клубу пробитися до плей-офф Ліги чемпіонів.

Бешикташ: взаємовідносини з українськими командами

Київське Динамо і Бешикташ - давні знайомі. У єврокубкових змаганнях команди пересікалися чотири рази. Так, в сезоні 1986/87 в чвертьфіналі Кубка чемпіонів Динамо виграло у суперника на виїзді 5:0, а вдома перемогло 2:0. Додамо, що домашня поразка від киян - найбільший розгром, якого турки зазнали на своєму полі в єврокубках.

Наступного разу команди зустрілися в 1/16 фіналу Кубка УЄФА сезону 2002/2003. Тоді домашній матч турки виграли 3:1, а в Києві була зафіксована безгольова нічия. Уже в Лізі Європи в сезоні 2010/2011 жереб звів орлів і киян в 1/16 фіналу, і тоді на виїзді український клуб переміг 4:1, а на своєму полі знищив суперника - 4:0.

Ну і остання зустріч команд відбулася в груповому етапі Ліги Європи в сезоні 2011/2012. На своєму полі кияни виграли у суперника з мінімальним рахунком, а на виїзді програли з таким же результатом.

Шенол Гюнеш. Світлинв УЄФА

Бешикташ: тренер

З 2015-го року стамбульський клуб очолює місцевий фахівець Шенол Гюнеш. Свою тренерську кар'єру цей спеціаліст розпочав у 1987 році. За цей час він встиг попрацювати з такими турецькими командами, як Трабзонспор, Болуспор, Істанбулспор, Антальяспор, Сакарьяспор, Бурсаспор. Також з 2000 по 2004 рік Гюнеш тренував національну збірну Туреччини, а в 2006 - 2009 роках працював в Південній Кореї з ФК Сеул.

Якщо говорити про його тренерські досягнення, то з національною збірною на Чемпіонаті світу в 2002-му році він виграв бронзові медалі. А в 2003-му році став бронзовим призером Кубка конфедерацій.

В турецькому чемпіонаті з Трабзонспором Гюнеш тричі вигравав "срібло", ще по разу перемагав в Кубку Туреччини і Суперкубку країни. А в Південній Кореї за три роки роботи привів Сеул до срібла чемпіонату.

Додамо, що в 2002-му році Шенол Гюнеш був визнаний тренером року за версією УЄФА.

Бешикташ: лідери клубу

За воротарську позицію в клубі зараз іде боротьба між капітаном Толгою Зенгіном і новачком Фабрі, який провів у рамці воріт клубу останні поєдинки в чемпіонаті. Однак, швидше за все, тренерський штаб у грі з Динамо зробить ставку на Зенгіна.

Світлина fanatik.com.tr

В центрі оборони турків функції лідера і зачинателя атак виконує Джанер Еркін, також в цій зоні виступає Тошіч. Варто відзначити, що на правій броці в захисті грає німець Андреас Бек, який активно працює на атаку, на протилежній - екс-футболіст Барселони Адріано.

В опорній зоні у турків швидше за все на полі з'являться Інлер та Атіба Гатчінсон. На атаку в орлів активно працюють Куарежма, Шахан і Таліска, якому доведеться замінити травмованого лідера команди Огузхана Езьякупа.

Попереду, швидше за все буде грати потужний Венсан Абубакар, однак, в останній грі проти Галатасарая в нападі діяв Дженк Тосун, який відзначився забитим м'ячем. Загалом, на його рахунку п’ять м’ячів у п’яти поєдинках. А ось Абубакар ще не забивав.

Бешикташ - Динамо: прогнози букмекерів

Букмекери обережно визначають фаворитом цього протистояння турецький клуб. Так, перемога чорних орлів оцінюється коефіцієнтом 2.30, на нічию виставлений коефіцієнт 3.30, а перемога українців оцінюється також в 3.30.

Додамо, що аналітики не дуже вірять в те, що ця гра буде результативною. Так, тотал голів у матчів менше 2.5 оцінюється коефіцієнтом 1.67. А найбільше шансів на забитий гол у турків у Тосуна - 2.60, а в українців - у Ярмоленка - 2.90.

Прогноз від Чемпіона

Турки традиційно дуже сильно грають на своєму полі, а з урахуванням проблем нинішнього Динамо, нічийний результат для команди Реброва тут буде більш ніж позитивним. Наш прогноз - 1:1.

Коментарі ()