Українська правда

За Зінченком – майбутнє світового футболу

Сергей Шемшученко — 13 жовтня 2016, 14:16

...Так вважає щонайменше один відомий на всю Європу засіб масової інформації. Півзахисник збірної України продовжує перебувати серед сонму найбільш цікавих футбольній громадськості молодих гравців.

Цього разу хавбек нідерландського ПСВ опинився у фокусі уваги одного з найбільш авторитетних футбольних ЗМІ світу, британського ресурсу FourFourTwo.

Чемпіон не проходить повз потужний інформаційний привід і пропонує своїм читачам переклад частини статті відомого видання.

Кореспондент видання, заснованого у 1994-му році, Майкл Йохін, фокусує увагу читачів на 19-ти найбільш помітних молодих футболістах, на яких "неможливо не звертати увагу протягом наступного року".

Журналіст британського сайту опрацював немалий пласт найрізноманітнішого матеріалу - пан Майкл сконцентрував свої зусилля навколо виконавців не тільки з клубів Старого Світу, а й з американського континенту. Зазначимо, що основна ідея даної статті - спроба передбачити появу "зірок" на футбольному небосхилі, які, на думку автора, "засвітяться" в особах представлених у тексті гравців й із переліку "перспективних" перейдуть у ранг визнаних молодих майстрів вже найближчим часом.

На превеликий жаль, футболістів із чемпіонату України в імпровізованому хіт-параді Йохіна немає, проте неспадаючий градус уваги до Зінченка - щонайменше хороший знак для гри №1 на просторах країни Івана Франка та Степана Бандери.

Поряд з Олександром ми відібрали найбільш помітних, на наш погляд, гравців, які й утворили "кістяк" представленого на суд шановних читачів матеріалу. Крім того, Чемпіон зробив акцент на тих футболістах, які виступають в одній першості із Зінченком - мова про вищу лігу чемпіонату Нідерландів, Ередивізі. Один з них - одноклубник українця.

Фелікс Пасслак (клуб - Боруссія Дортмунд, вік - 18 років)

Наразі ступінь популярності Пасслака вимірюється тим, що цей хлопець штовхнув Франка Рібері у матчі на Суперкубок Німеччини, але у Пасслака амбітні плани - Фелікс збирається зробити так, щоб заголовки про нього стосувалися куди більш приємних досягнень у футболі.

Пасслаку притаманна така важлива характеристика як надзвичайний універсалізм. Він вже грав на місці правого бека, лівого захисника й у півзахисті. Томас Тухель розраховує на технічно обдарованого та швидкого юнака протягом поточного сезону. Пасслак - справжній лідер, Фелікс носив капітанську пов'язку у молодіжних командах БД і юнацьких збірних Німеччини.

Фелікс Пасслак

Мартін Едегор (Реал Мадрид, 17)

Едегор став безпосереднім учасником гучного трансферу з клубу Стремсгодсет у Реал у віці 16-ти років. Але зараз стає зрозуміло, що цей перехід, можливо, стався занадто рано для норвезького вундеркінда.

Мартін - неймовірно талановитий, але все ще дуже "сирий", і це було надзвичайно важко для нього - прогресувати, не маючи стабільної ігрової практики в одному з кращих клубів світу. Едегор вже пройшов через важкі часи у команді Кастілья, яка є фарм-клубом мадридського Реала, і для нього рух вперед може бути визначений за допомогою зміни команди. Саме такий крок, можливо, буде вирішальним для того, щоб спрямувати свою кар'єру у потрібне русло. Адже йому ще тільки 17.

Мартін Едегор

Олександр Зінченко (ПСВ, орендований у Манчестер Сіті, 19)

Зінченко заслужив присутність свого прізвища у багатьох заголовках після фактичної втечі з донецького Шахтаря у 17-річному віці, й український гранд і понині обурений його поведінкою. В останні місяці молодий півзахисник змусив говорити про себе у позитивному світлі. Його виступ у складі Уфи був настільки успішним, що привернув увагу Манчестер Сіті. Представники англійського клубу вирішили підписати контракт з юним даруванням після закінчення Євро-2016 у Франції, і тепер він повинен довести свою спроможність в оренді у нідерландському ПСВ.

Зінченко не може похвалитися переконливими габаритами, але дуже швидко метикує. Нідерландський футбол цілком може припасти цьому хлопцю до душі.

Олександр Зінченко

Тео Ернандес (Алавес, орендований у мадридського Атлетико, 19)

Молодший брат Лукаса Ернандеса, Тео сподівається зіграти разом з ним у складі мадридського Атлетико у майбутньому. На початку поточного сезону він був орендований командою, яка нещодавно отримала "підвищення" у класі. У грі за Алавес Тео отримує перший досвід на найвищому рівні. Цей бек рухається вперед і доводить, що в нього величезний потенціал.

У 19 років Ернандес застовпив за собою місце у стартовому складі на позиції лівого захисника, і його гра була особливо вражаючою у матчі на Ноу Камп, коли команда-новачок переграла Барселону з рахунком 2:1. Каталонці знали про талант цього хлопця, і влітку намагалися його підписати, проте Тео вирішив продовжити свій контракт з Атлетико.

Тео Ернандес (зліва)

Маттійс де Лігт (Аякс, 17)

Забивши у ворота клубу Віллем II у дебютному матчі у Кубку Нідерландів у вересні, 17-річний хлопець став другим наймолодшим бомбардиром в історії Аякса після Кларенса Зеєдорфа.

Де Лігту ще належить дебютувати у чемпіонаті Ередивізії, але амстердамці сподіваються, що він буде розвивати свій талант захисника. Вже зараз Маттійс виділяється лідерськими якостями, фізичною силою, вмінням вести боротьбу у повітрі та спокоєм під тиском суперника. Де Лігт - футболіст, який однаково успішно грає двома ногами, а це досить рідкісне вміння серед сучасних стоперів.

Маттійс де Лігт

Абдельхак Нурі (Аякс, 19)

Якщо порівнювати Нурі з Роналдіньо в аналогічному віці, хитрий голландський півзахисник марокканського походження виглядає просто видатним футболістом, зважаючи на його досягнення у збірних різних вікових категорій.

Однак, незважаючи на очевидний талант Абдельхака, він ще не зміг закріпитися у першій команді Аяксу, а у 19 років це може бути тривожним дзвіночком. Дивитися на Нурі одна радість, коли той обводить захисників на швидкості, але він не досить сильний фізично. Вболівальники Аяксу сподіваються, що у поточному сезоні він зможе здійснити прорив.

Абдельхак Нурі

Стівен Бергвейн (ПСВ, 18)

Дебют Бергвейна у Лізі Чемпіонів припав на грудень 2015-го року, і його вихід на поле був просто-таки сенсаційним. Вінгер вийшов на п'ять хвилин наприкінці матчу, щоб зіграти проти московського ЦСКА, і зміг віддати результативну передачу на Деві Проппера першим же дотиком до м'яча.

Стівен народився в Амстердамі й перейшов з Академії Аякса в Ейндховен у віці 13-ти років. Бергвейн швидко перетворився на одного з найцікавіших і найбільш обдарованих молодих гравців Ередивізі. Порівняння з Ар’єном Роббеном не можуть не подобатися молодому виконавцю, і йому є що доводити.

Стівен Бергвейн