Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Бенфіка

18.10.2016 15:50 2572 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Бенфіка

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником київського Динамо у Лізі Чемпіонів-2016/17. Цим супротивником стане Бенфіка.

Саме з 35-разовим чемпіоном Португалії найкраща команда України минулого сезону позмагається у нинішньому розіграші найпрестижнішого євротурніру у 3-му та 4-му турах групового етапу.

Бенфіка: історія та назва

Sport Lisboa e Benfica або просто Benfica чи SLB - багатопрофільний спортивний клуб, розташований у Лісабоні. Клуб існує з 1904 року та є одним із засновників національної футбольної першості країни, разом з двома іншими провідними командами Португалії - Порту та Спортингом. Перша гра для кклубу відбулася у 1905 році, але, незважаючи на наступні вагомі перемоги, клуб перебував у поганому фінансовому стані.

У 1908 році Grupo Sport Lisbo об'єднався з Sport Clube de Benfica. У жовтні команда здобула свою першу перемогу над Спортингом. Сезон-1909/10 увійшов в історію клубу як "золотий", оскільки команда виграла відразу три регіональних чемпіонати. Перший інтернаціональний трофей дістався Бенфіці у 1913-му, коли клуб став переможцем "Турніру трьох міст".

Наприкінці 20-х клуб переживав свою другу кризу через відхід кількох гравців. Наступне десятиліття принесло команді три довгоочікувані перемоги у національних чемпіонатах та Кубку. 40-ві та 50-ті роки були періодом запеклого протистояння двох клубів - Бенфіки та Спортинга, які по черзі ставали чемпіонами.

Бенфіка ніколи не залишала найвищий дивізіон португальського футболу. Серед трофеїв клубу - 35 перемог у національному чемпіонаті, 25 перемог у Кубку Португалії та 7 Кубку португальської ліги, 2 перемоги у Кубку Чемпіонів УЄФА, а також 1 титул переможця Латинського кубка (що був до Кубку Чемпіонів).

Бенфіка - це "орли" (as aguias). Птах зображений на емблемі клубу та є його символом і талісманом. Перед кожною грою над Ештадіу да Луж літає орел, якого звуть Віторія. За часів Ейсебіу колектив отримав прізвисько "успішні" (O Glorioso). Крім того, Бенфіка може знайти тезку у Манчестері. Лісабонський клуб теж називають "червоними дияволами" (Diablos Vermelhos).

 

Бенфіка: форма та стадіон

Нова домашня форма Бенфіки у сезоні-2016/17 має червоний колір з білими деталями. Гостьова форма має чорний колір з червоними деталями. На другу форму нанесені також чорні елементи у вигляді смуг.

Стадіон Бенфіки знаходиться в однойменному районі Лісабона. Офіційна назва стадіону - Ештадіу да Луж (Estádio da Luz). Назва перекладається з португальської як "Стадіон Світла". Назва "Да Луж" носить назву старого, демонтованого стадіону, який був названий на честь церкви світла Божої Матері (Igreja de Nossa Senhora da Luz).

Комплекс був побудований у 2003 році на місці старого стадіону, спорудженого у 1954 року. Фанати Бенфіки називають Ештадіу да Луж "A Catedral" (Храм футболу). Місткість стадіону - дещо більше 66 тисяч глядачів.

Арена приймала чемпіонат Європи з футболу у 2004 році У 2014 році тут відбувся фінал Ліги Чемпіонів УЄФА, коли Реал у мадридському дербі виявився сильнішим за Атлетико у додатковий час.

Бенфіка: виступи у єврокубках

Справжній успіх очікував Бенфіку у період з 1960-го по 1970-й роки. Цей час, як уже зазначалося, вважається "золотою ерою" клубу, яка принесла йому перемоги у 8-ми чемпіонатах, 3-х кубках Португалії та 2-х Кубках Чемпіонів УЄФА.

І звичайно ж, не можна не пригадати головного творця того успішного відрізку - Ейсебіу. У складі Бенфіки володар "Золотого м'яча"-1965 зіграв 715 матчів (включаючи товариські) і забив 727 голів. "Орли" переривають домінування мадридського Реала у Європі, перемагаючи у Кубку Чемпіонів-1961, де у фіналі була обіграна Барселона. А у 1962 році у фіналі Кубку Чемпіонів виявляється переможений і вже сам Реал (5:3, дубль Ейсебіу).

Згодом Бенфіка тричі доходила до фіналу Кубку Чемпіонів, де послідовно поступалася. До речі, у 1962 році Бела Гуттманн - тренер колективу - пішов з клубу через розбіжності з керівництвом клубу щодо виплатити йому додаткової винагороди. Залишаючи команду, Гуттманн сказав тоді слова прокляття, яке тримається і досі: "У наступні 100 років Бенфіка без мене ніколи не виграє Кубок європейських чемпіонів".

Потім команда повільно зникає з європейської футбольної арени, проте залишається одним з фаворитів національного масштабу. В епоху "срібної доби", що тривала до 1994 року, команда ставала лідером національної першості 12 разів. Період із середини 90-х до початку 2000-х вважається "темним" часом. І лише у 2005 році "орли" вперше за 11 років виграли чемпіонат, під керівництвом Джованні Трапаттоні.

У 2013-му та 2014-му Бенфіка двічі поспіль дійшла до фіналу Ліги Європи. Але "прокляття Гуттманна" виявилося сильнішим, і команда програла спочатку Челсі, а потім Севільї.

 

Бенфіка: взаємовідносини з українськими командами

Бенфіка - чи не єдина команда у Європі, яка зустрічалася відразу з п'ятьма колективами з України. Таке траплялося вкрай рідко, якщо взагалі мав місце подібний випадок.

У сезоні-2008/09 "орли" зустрілися з Металістом. І перемогу тоді харків'янам на виїзді приніс точний удар Олександра Рикуна. Зауважимо, що українська команда тоді виграла боротьбу у групі, а Бенфіка фінішувала останньою з одним очком. Нагадаємо, що у ті роки у Кубку УЄФА було по п'ять команд у кожній групі, між собою кожна з кожною проводила по одній зустрічі, після чого визначалися власники путівок у плей-офф.

А роком раніше Бенфіка у груповому етапі Ліги Чемпіонів грала з донецьким Шахтарем. У першому поєдинку вдома портгуальці програли (0:1, Жадсон), але на виїзді взяли реванш. Дубль Кардосо вивів Бенфіку у Кубок УЄФА, а "гірники" завершили єврокубкових похід, програвши у цьому матчі 1:2 (гол у Шахтаря - Лукареллі).

У серпні 2009 року жереб звів Бенфіку з полтавською Ворсклою у 4-му раунді відбірного етапу Ліги Європи. Після домашньої перемоги 4:0, питань, хто пройде далі, не виникало. До честі "зелено-білих", вдома вони виграли 2:1, але цього було замало. До речі, один гол на рахунку нинішнього головного тренера Ворскли Василя Сачка, інший забив Дмитро Єсін.

Також вийшла Бенфіка переможцем і з двобою з дніпровським Дніпро в 1/4 фіналу Кубку Чемпіонів сезону-1989/90. У березні 1990-го "дніпряни" програли на виїзді 0:1, а вдома на Метеорі і того більше - були розгромлені 0:3, завершивши виступи у турнірі. А "орли" тоді дійшли до фіналу, де поступилися Мілану.

Ну, і нарешті протистояння з київським Динамо, яке датоване сезоном-1991/92. У листопаді у першому турі групового турніру Ліги Чемпіонів на Республіканському "біло-сині" виграли. Вирішальний гол забив Олег Саленко. Водночас, у Лісабоні у квітні 1992-го "орли" "винесли" гостей зі столиці України з рахунком 5:0. Але обидві не зуміли пробитися далі у "турнірці".

Бенфіка: тренер

Нинішнім наставником Бенфіки є Руй Карлос Піньо да Віторія. 46-річний фахівець не виграв нічого суттєвого як гравець. У 2003 році він перейшов на тренерську роботу, протягом двох років тренерувавши юнацьку команду якраз Бенфіки.

У 2006 році Руй очолив клуб третього дивізіону Фатіма, вивівши його до другого дивізіону чемпіонату Португалії. Через чотири роки фахівець доріс до клубу вищого дивізіону. А саме - Пасуш де Феррейра, з яким зумів дійти до фіналу Кубку португальської ліги.

У 2011 році наставник став головним тренером клубу Віторії Гімарайнш, з яким у 2013 році зумів завоювати перший серйозний трофей у тренерській кар'єрі - кубок Португалії.

11 червня 2015 року Бенфіка переманила Руя саме з Гімарайнша. І вже у першому ж сезоні він зумів виграти чемпіонат Португалії, а також Суперкубок цієї країни.

 

Бенфіка: склад і лідери

Щодо позиції воротаря, то у Бенфіки ситуація дуже схожа на те, що має місце у Динамо. Є один віковий гравець, ветеран команди - 36-річний Жуліо Сезар. А є інший - молодий - Едерсон. Руй Віторія час від часу змінює їх у рамці, в залежності від того, як голкіпери грають і почуваються. Тому вгадати, хто вийде на НСК Олімпійський, достатньо важко.

У захисті, навпаки, все напрочуд зрозуміло. Зліва - направо: Лекс Грімальдо (20 років), Віктор Лінфелеф (21), Лісандро Лопес (26) і Нелсон Семеду (22). Саме ця молода четвірка грала у двох попередніх матчах Ліги Чемпіонів. Саме їхня поява очікується й у поєдинку з Динамо. Хіба що когось підкосить травма, і тому наставнику потрібно буде видумувати щось нове.

Щодо точних втрат "орлів", то не гратиме Андре Орта, який, зауважимо, є основним виконавцем команди на старті нового сезону. Без нього Рую Віторії доведеться розраховувати на серба Любомира Фейсу, перуанця Андре Каррільо, аргентинця Едуардо Сальвіо та свого співвітчизника Піцці.

Навряд чи тренер лісабонців вийде на поле з двома нападниками. Тому можемо припустити, що місце на вістрі займе Константінос Мітроглу, а йому з глибини активно допомагатиме Гонсалу Гедеш, котрий уже відзначався у цій Лізі Чемпіонів. Останній може зіграти й у центрі півзахисту. Тоді його місце займе 22-річний аргентинець Франко Серві (який також має 1 гол на своєму рахунку у нинішній ЛЧ), а вищезгаданий Каррільо розпочне матч з лави запасних.

Динамо - Бенфіка: букмекери

У букмекерів склалася така думка, що у київському поєдинку невелику перевагу має чемпіон України. На перемогу Динамо букмекери з контори William Hill приймають ставки з коефіцієнтом 2,5, а на перемогу лісабонців - 3,0. Нічия у цьому матчі оцінюється коефіцієнтом 3,25.

При цьому контори найвірогіднішими рахунками зустрічі вбачають нічию 1:1 або перемогу якоїсь з команд 1:0. Та і загалом, вони впевнені, що більше двох м'ячів команди навряд чи заб'ють.

Окрім того, букмекери не вірять, що підопічні Сергія Реброва вийдуть у плей-офф. Такі шанси розцінюються як 4 до 1. У Бенфіки - 2.1 до 1, а у Бешикташа - 2.37.

Прогноз від Чемпіона

Звичайно, протистояння Динамо та Бенфіки може стати вирішальним у боротьбі за друге місце. Наполі свої очки у поєдинках із Бешикташем повинен брати. Тому, якщо лісабонцям або киянам вдасться здобути 4 пункти з 6-ти можливих, то це буде серйозна заявка на путівку у плей-офф.

Чемпіон ризикне поставити на мінімальну перемогу Динамо на НСК Олімпійський. Водночас, сподіватися "біло-синім" на успішний підсумок на Ештадіу да Луж майже не доводиться.

Коментарі ()