Українська правда

Кравець проти Барселони, Прийма - проти всіх. Огляд зарубіжної преси

Сергей Шемшученко — 1 листопада 2016, 16:02

Ми продовжуємо стежити за виступами українських футболістів, які грають у європейських чемпіонатах. Цього разу увагу вболівальників прикули, у першу чергу, наші гравці у першостях Іспанії й Італії.

Чемпіон і надалі не проходить повз виступи наших хлопців, і тримає руку на пульсі життя легіонерів, які представляють синьо-жовтий прапор.

Вашій увазі найпомітніші коментарі іноземних видань до гри українських виконавців.

У черговому ігровому колі чемпіонату Німеччини півзахисник Шальке з Гельзенкірхена Євген Коноплянка опинився на лаві запасних своєї команди попри те, що у попередньому матчі свого клубу, у межах Кубку Німеччини, забив у ворота суперника два голи.

У дербі з Боруссією з Дортмунда ми дочекалися Євгена на полі лише на 75-й хвилині, коли Коноплянка поміняв одного з двох нападників команди в особі Макса Мейєра, й знову вийшов на позицію якраз форварда. Усе, що встиг українець у хвилини, відведені йому на полі, - два дотики до м’яча у центрі поля. Можливо, такий результат зусиль як команди в цілому, так і Євгена зокрема, пов'язаний з тим, що в гості до принципового опонента "Кнаппен", вочевидь, приїхали для того, щоб, у першу чергу, не пропустити (матч завершився з рахунком 0:0).

Провідні німецькі видання, а це й регіональне ЗМІ Ruhr Nachrichten та авторитетний суспільно-політичний портал Bild, й зазвичай стриманий в оцінках Derwesten, й той же відомий на увесь світ Kicker, загострюють увагу, у першу чергу, на перипетіях матчу, не виділяючи когось окремо із числа футболістів, які перебували на полі. Про Коноплянку усі перелічені вище видання згадують в контексті того, що Євген своїм виходом на поле ситуацію не змінив ні в кращу, ні в гіршу сторону. Лише суто спортивний ресурс висловив припущення, що "...така гра Коноплянки та його партнерів, схоже, пов’язана з тим, що Вайнцирль поставив собі за мету втримати синицю в руках, а не спіймати журавля..."

Авторитетний статистичний портал WhoScored гру Коноплянки оцінив твердою 6-ю, і це - найгірший, разом з іншим гравцем, який вийшов на заміну, Бенджаменом Стамбулі, бал серед виконавців команди Шальке.

Справи нападника збірної України та клубу вищого дивізіону Іспанії Артема Кравця потроху йдуть вгору. У черговому матчі Прімери проти чинного чемпіона Іспанії Барселони форвард провів на полі 72 хвилини, а його команда програла на Ноу Камп з "почесним" рахунком 0:1.

За час, відведений йому на полі, Артем встиг один раз вдарити по воротам суперника, проте його дію заблокували захисники суперника. В цілому Кравець був корисний в сенсі роботи на команду, але зі своїми прямими обов’язками не впорався. Про це свідчать програні візаві дуелі - у шести з семи випадків Кравець опонентам поступався. Крім того, 74% передач, а це 15 пасів, наш нападник віддав назад.

Зусилля Артема були скупо оцінені усіма провідними виданнями країни, зокрема Mundo Deportivo, AS та Marca. Усі три ЗМІ про Кравця пишуть статично, в сенсі того, що констатують факт отримання нашим футболістом м’яча на тій чи іншій хвилині, а також відзначають, що він зробив великий об’єм роботи на команду.

Регіональне видання Granada en Juego гру нападника київського Динамо прокоментувало наступним чином, "виписавши" Артему не вельми гарну 5-ку як бал за старання на полі: "...намагався багато контролювати м'яч, поки його не покидали сили. Подекуди йому не вистачало ще одного кроку, щоби обійти суперника та завдати удару по воротам чи віддати передачу. Також часто опинявся поза грою, й не у сенсі потрапляння в офсайд..."

Згаданий вище WhoScored Кравця "нагородив" також невисокою оцінкою. За свої старання Артем отримав 6-ку, і це - найгірший бал серед партнерів по команді разом із двома іншими "насридами".

Поки інший українець В’ячеслав Чурко сидить на лаві запасних італійського Фрозіноне, його одноклубник, колишній захисник донецького Металурга Василь Прийма провів повний матч Серії В проти Чезени (перемога команди Прийми з рахунком 2:1). На 86-й хвилині Василь отримав жовту картку, і це його колективу аж ніяк не нашкодило.

Регіональний портал Tutto Frosinone про вклад Прийми у перемогу команди (завдяки якій цей клуб закріпився на четвертій позиції в таблиці про ранги) не забув. Журналісти цього видання відзначають, що в цілому "...Прийма провів хороший матч, проте в деяких епізодах був надто жорсткий з візаві й міг нашкодити команді, якби рефері трактував моменти по-іншому..."

Українські легіонери у Польщі, гравці клубу Ягеллонія, півзахисники Тарас Романчук і Дмитро Хомченовський, клубної "каші" у матчі з Краковією не зіпсували. Перемога команди наших хлопців з рахунком 3:1 стала можлива завдяки, в тому числі, нашим гравцям, які провели на полі 90 (Романчук) і 20 (Хомченовський, вийшов на заміну) хвилин відповідно. Перший узагалі був одним з найбільш активних гравців у складі свого клубу та був найкращим за таким показником, як кількість дотиків до м’яча.

Спеціалізований польський ресурс Sport про гру наших хлопців написав наступне: "...Романчук міг забивати після того, як ледь не використав передачу партнера після розіграшу кутового - м’яч не опинився у воротах Краковії тільки через чудову реакцію голкіпера суперників... ...Хомченовський наприкінці матчу бив з льоту, проте трохи не розрахував точність..."