Головне

Прем'єр-ліга. 18-й тур. Динамо - Шахтар 3:4. Ще один крок "гірників" до золота та "автодубль" Хачеріді

12.12.2016 21:10 24229 0
Прем'єр-ліга. 18-й тур. Динамо - Шахтар 3:4. Ще один крок "гірників" до золота та "автодубль" Хачеріді

Шахтар підходив до другого українського "класико" у сезоні у піднесеному настрої. Показавши стовідсотковий результат у груповому етапі Ліги Європи (до речі, "гірники" є єдиною командою у нинішньому розіграші цього єврокубка, яка не втрачала очок) та отримавши наступного суперника (яким стала Сельта), "помаранчево-чорні" готувалися до битви у Києві без кадрових втрат.

Без травмованих основних виконавців підходило і Динамо. Але настрій був не найкращим у столичних футболістів. Так, грюкнули дверима "біло-сині" у Лізі Чемпіонів добряче, але непотрапляння клубу у євровесну тиснуло як на головного тренера, так і на всіх футболістів. Особливо, враховуючи ті чутки, які ходять навколо звільнення Сергія Реброва. І матч із Шахтарем був дуже принциповим для коуча киян.

Зрозуміло, що Динамо у цьому матчі влаштувала б лише перемога. І "біло-сині" з перших же хвилин кинулися в атаку. І забили на 15-ій секунді. Гонсалес побачив ривок Мораеса та віддав тому на хід. Жуніор виграв у швидкості у Кучера та пробив точно під П'ятовим. Ось так несподівано швидко "динамівці" повели у рахунку.

Проте так само швидко Шахтар і відігрався - на третій хвилині. "Гірники" заробили штрафний удар на лівому фланзі атаки, Бернард подав, а Хачеріді та Рудько записали у свій пасив автогол. Воротар і захисник не порозумілися. Євген мав залишати м'яч Артуру, який у стрибку кулаками хотів вибити того подалі. Натомість, Хачеріді дещо зачепив "шкіряного" головою, і він від рук голкіпера влетів у сітку воріт.

 

Команди вирішили взяти паузу після такого шаленого старту. Загалом, у першому таймі м'ячем більше володіли гості. Господарі ж намагалися відповідати швидкими атаками після перехоплень. Звичайно, що гострота у киян йшла від Ярмоленка. Андрій не соромився та вперто ліз вперед, однак не складалося з точним останнім пасом.

Так тривало до 30-ої хвилини, коли Буяльський заробив штрафний прямо на лінії карного майданчика. "Гірники" спробували посперечатися з Анатолієм Жабченком, але той тільки показав картку Степаненку. А Рибалка чудово виконав цей стандарт, красиво поклавши м'яч у кут, який захищала стінка. П'ятов навіть не стрибав, провівши м'яч очима.

Шахтар цілком міг відігратися ще до перерви. Та Рудько впорався з потужним ударом Ракицького з-за меж штрафної, а згодом Марлос виконав ідеальний навіс на голову Феррейрі. От тільки удар в аргентинця не вийшов. Він пробував спіймати Рудька на протиході, але така задумка не вийшла, і голкіпер забрав м'яч по центру воріт. На тому команди пішли на перепочинок - Жабченко не компенсував жодної хвилини.

Вдруге підопічні Паулу Фонсеки відіграли на п'ятій хвилині другого тайму. "Гірники" скористалися перевагою в одного гравця (Буяльський у цей момент отримував допомогу за межами поля). Срна з правого флангу прострілив точно на Фреда. Бразилець увірвався у штрафний майданчик і коліном переправив м'яч у дальній кут. А ще через кілька хвилин гості могли і вийти вперед (знову була більшість, цього разу допомогу отримував Хачеріді), але Марлос із забійної позиції не влучив у ворота.

Та це лише відтермінувало третє взяття воріт Динамо. На 59-й хвилині Рибалка втратив м'яч у центрі поля, чим обрізав півкоманди. У підсумку вихід 5 в 4 завершив точним ударом у кут з 10-ти метрів Феррейра після красивого навісу Марлоса.

А через дві хвилини київську команду підвів Мораес. Він спочатку відмахнувся у боротьбі від Степаненка (у цей момент Гармаш із забійної позиції примудрився над воротами пробити!), за Тараса вступився Кучер, Жуніор відштовхув в обличчя ще й Олександра, далі отримав поштовх в лице і Срна. А коли до Мораеса підбіг Ракицький, то за бразильця стало лячно. Та футболістам вдалося заспокоїти Ярослава й відтягнути його подалі від суперника. Жуніор достроково завершив сезон, отримавши цілком справедливу червону картку.

 

Команди на кілька хвилин завелися, обмінявшись гострими контрвипадами. Та тренери досить швидко заспокоїли своїх підопічних, і оберти зменшилися, а Шахтар заволодів ініціативою. Щоправда, забивати мало Динамо. Бєсєдін зіграв до кінця в атаці, заблокував удар П'ятова (Андрій перебував за межами штрафної, довго готуючись вибити подалі), а от влучити з розвороту у порожні ворота з далекої відстані Артему не судилося.

Ребров кинув у бій (після Гармаша та Бєсєдіна) ще й Циганкова. "Динамівці" почали розкриватися, йти великими силами вперед, після чого вільні зони попереду отримали "гірники". Спочатку Бернард вийшов сам на сам з Рудьком, хотів перекинути його, але Артур "прочитав" це. Згодом Марлос, також вийшовши фактично віч-на-віч, голкіпера все ж перекинув. При цьому він перекинув і ворота.

І все ж Шахтар четвертий забив. Точніше - кияни знову самі собі забили. Другий автогол у свій пасив записав Хачеріді. Євген хотів перервати простріл Дентіньо, а вийшло, що м'яч від його руки пролетів повз Рудька. Але і це ще було не все! Бєсєдін після подачі кутового ударом головою, після помилки П'ятова на виході, знову повернув на табло мінімальне відставання.

Та на справжній футбольний подвиг у киян просто не вистачило часу - "гірники" вміло "вбили" час. Паулу Фонсека вперше у своїй тренерській кар'єрі обіграв Сергія Реброва та Динамо. Шахтар тепер має уже 13 очок переваги над своїм головним конкурентом! І це після 18-ти турів. Попереду - ще 4 матчі у першій частині чемпіонату та 10 у другій. І вже закрадається відчуття, що в Україні буде новий чемпіон з футболу.

Коментарі ()