Головне

Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Сельта

16.02.2017 09:48 1784 0
Суперники українських клубів у єврокубках. Знайомтесь, Сельта

Чемпіон пропонує своїм читачам ознайомитися з наступним суперником донецького Шахтаря у Лізі Європи-2016/17. Цим супротивником стане іспанська Сельта.

Сельта: Історія та назва

Футбольний клуб Сельта був заснований 28 березня 1923 року у місті Віґо. Спочатку у цьому місті базувалися дві команди: Фортуна та Спортинг, але ці клуби поодинці не змогли добитися хоч якихось успіхів в іспанському футболі. Тому, завдяки спортивному журналісту Мануелю Де Кастро, котрий протягом декількох років готував ці два клуби до злиття, у місті Віґо з’явилася нова команда під назвою "Сельта".

Щодо назви, то було декілька варіантів: Реал Уніон, Реал Атлантік, Реал Олімпіко, Бреоган і Галісія. Але все ж таки був обраний новий варіант, який напряму був зв’язаний з історією Галісії, де основне населення на той час складали Кельти. Таким чином, новий футбольний клуб отримав назву "Королівський клуб Сельта з Віґо", що іспанською звучить як Real Club Celta de Vigo. Прізвиська у Сельти досить звичайні, в Іспанії їх називають "Кельти" чи "Небесні" (від кольорів клубу).

Після свого заснування "кельти" в основному грали у першому іспанському дивізіоні, лише інколи вилітаючи у другий. Перше вагоме досягнення відбулося у 1948 році, коли Сельта вийшла у фінал Кубку Іспанїї та поступилася Севільї з рахунком 1:4. Через 46 років "галісійці" повторили своє досягнення, вийшли у фінал Кубку, де програли у серії післяматчевих пенальті Сарагосі.

Сельта: форма та стадіон

Спочатку Сельта виступала у червоних футболках і чорних трусах. Але згодом керівництво вирішило змінити форму на кольори прапора регіону Галісія, який вони і представляють. Так у "галісійців" і з’явилася форма небесно-блакитного кольору.

Отже, основний комплект виглядає так: блакитна футболка, білі труси, та блакитні гетри. Виїзний варіант дещо схожий з останнім комплектом збірної України та виглядає так: темно-синя футболка з жовтими вставками на плечах, сині труси з жовтими стрічками по боках і сині гетри.

У галісійців є ще і третій варіант форми, зроблений спеціально під Лігу Європи - темно-сіра футболка, сірі труси та гетри.

Свої домашні матчі Сельта проводить на стадіоні Балаїдос, який вміщує 31800 глядачів, і на даний момент є 17-м за місткістю футбольним стадіоном в Іспанії. Стадіон був відкритий 30 грудня 1928 року та міг вмістити 22 тисячі глядачів. Та у 2003-му, після того, як клуб вперше кваліфікувався у Лігу Чемпіонів, довелося збільшувати кількість місць через те, що в УЄФА забракували дану арену.

Сельта: виступи у єврокубках

За свою Історію Сельта 8 разів потрапляла у Кубок УЄФА й одного разу у Лігу Чемпіонів. Перший єврокубковий матч галісійці провели у сезоні-1971/72, коли вилетіли у першому раунді від Абердіна із загальним рахунком 0:3.

Та найвизначніші досягнення на євроарені "блакитні" здобули з 1997-го по 2003-й роки. У ті роки Сельта тричі доходила до четвертьфіналу Кубку УЄФА, де поступалася таким командам як Ланс, Марсель і Барселона. У той час ритм у команді задавали російські легіонери Карпін і Мостовой.

А у сезоні-2003/04 збулася мрія уболівальників і керівників клубу - команда добилася права зіграти у Лізі Чемпіонів. Проте виступ у найпрестижнішому клубному європейському турнірі став для Сельти тієї епохи лебединою піснею: паралельно з іграми в ЛЧ у команди абсолютно не клеїлися справи у національній першості. Й у підсумку навесні 2004-го команда вибула у другий за силою дивізіон чемпіонату Іспанії. При цьому у Лізі Чемпіонів "блактині" здолали груповий етап і вибули з турніру в 1/8 фіналу, програвши по сумі двох матчів лондонському Арсеналу з рахунком 2:5.

Єдиний євротрофей, який підкорився іспанським "кельтам", був кубок Інтертото у 2000-му році. У фінальному матчі Сельта у двоматчевому протистоянні, здолала пітерський Зеніт із загальним рахунком 4:3.

 

Сельта: взаємовідносини з українськими командами

З українськими командами Сельта зустрічалася лише одного разу, і цією командою був саме Шахтар.

У сезоні-2000/01 "гірники" схрестили шпаги з "кельтами" в 1/16 Кубку УЄФА, і за підсумками двох матчів поступились з рахунком 0:1. Вирішальний гол був на рахунку бразильця Катаньї.

Сельта: тренер

Мануель Едуардо Беріссо народився у Крус-Альті, провінція Кордоба (Аргентина). Почав грати у футбол у 1988 році за Ньюеллс Олд Бойз. З клубом він двічі вигравав чемпіонат Аргентини, після чого, у 1993 році, відправився у мексиканський Атлас. У 1996 році Беріссо повернувся на батьківщину, підписавши контракт з Рівер Плейтом, з яким виграв ще три чемпіонства та суперкубок Лібертадорес. Також він пограв ще у таких клубах як: Сельта, Марсель, а закінчив кар’єру у Кадісі.

Як розповідав сам Едуардо, про тренерську кар’єру він почав задумуватися ще у ролі гравця, вів конспекти тренувань протягом десяти років. Перші тренерські кроки розпочав з роботи асистента головного тренера у збірній Чилі. В той час Чилі тренував одіозний Марсело Б‘єлса. Згодом був головним тренером в Естудіантесі та чилійському О’Хіггінсі, з яким виграв чемпіонат Чилі вперше за 58 років.

З 2014 року Беріссо є головним тренером Сельти, змінивши на цій посаді Луїса Енріке, який у свою чергу пішов на підвищення у Барселону.

Сельта: склад і лідери команди

Тактична схема Сельти виглядає досить звично для іспанського чемпіонату, це - 4-3-3, або ж 4-2-3-1, схеми варіюються у залежності від того, команда атакує чи захищається. Точний склад спрогнозувати буде важко, адже Беріссо досить часто вдається до ротації складу, тому будемо вибирати найстабільніший склад команди.

У воротах, скоріше за все, вийде Серхіо Альварес, хоча на початку сезону непогано проявляв себе молодий Бланко. Справа у захисті діє один з лідерів команди - Уго Мальо, який в змозі закрити всю праву бровку, як то кажуть, від прапорця до прапорця. У центрі грають Кабрал та універсал Ронкалья. Останній свого часу був одним з кращих захисників-бомбардирів у Серії А, у складі Фіорентини. Зліва у захисті діє Хоні Кастро.

В опорній зоні роблять погоду серб Радоя та данець Даніель Васс. Під нападником діє Педро Ернандес. Абсолютно будь-яку позицію у півзахисті може закрити досвідчений чілієць Марсело Діас.

Тріо нападників складають Тео Бонгонда зліва, юний Сісто справа, а на вістрі діє зірковий Яго Аспас. Підсилити гру у нападі готові завжди перпективний Гвідетті, "кришталевий" Россі та чілієць Орельяна.

Роль головної зірки команди, після відходу Ноліто, взяв на себе Яго Аспас, який так і не зміг проявити себе на Туманному альбіоні у складі Ліверпуля. У нинішньому сезоні Яго вже наколотив у ворота суперників 11 м’ячів і віддав 3 гольові передачі, що є найкращим показником у команді. Головним козирем у діях Аспаса є вибухова швидкість, вміння відкриватися у вільні зони та досить непогана реалізація своїх моментів.

 

Прогнози букмекерів

Букмекерські контори у парі Шахтар - Сельта віддають перевагу "гірникам". Так, на прохід Шахтаря коефіцієнт 1.50, а на вихід у наступний етап Сельти букмекери дають коефіцієнт 2.55. Хоча на перший матч, який відбудеться у Віґо, коефіцієнти на перемогу абсолютно однакові - по 2.70, і на нічию 3.25.

Прогноз від Чемпіона

Те, що Шахтарю буде непросто, стало зрозуміло відразу після жеребкування. Головний плюс на користь Сельти - це те, що чемпіонат Іспанії у самому розпалі, і гравці галісійців перебувають у чудовій формі. Про це свідчить останній матч проти Атлетико, де лише на останніх хвилинах "матрацники" спромоглися зрівняти рахунок, а потім і вирвати перемогу.

Водночас, "гірники" вже два місяці не грали в офіційних матчах, і те, у яких кондиціях гравці підійдуть до матчу, знає лише Паулу Фонсека. Визначальним у цьому протистоянні бачиться перший матч цих у команд у Віґо. Саме там Шахтар має зіграти у свою улюблену гру проти сильних суперників - гру на контратаках. І якщо на виїзді вдасться здобути позитивний результат, то вдома Шахтар навряд чи втратить свою перевагу.

Коментарі ()