Головне

Пенальті не було, але Сельта успіх заслужила. Огляд іноземної преси

24.02.2017 15:35 4498 0
Пенальті не було, але Сельта успіх заслужила. Огляд іноземної преси

Після виїзної перемоги над іспанською Сельтою чинний віце-чемпіон України несподівано програв повторний матч у межах стадії 1/16-ої Ліги Європи.

Команда португальського тренера Пауло Фонсеки вельми слабко провела останні два десятки хвилин матчу у Харкові.

До слова, арена ОСК Металіст для Шахтаря виявилася, м’яко кажучи, не фартовою...

Таким чином, відучора ми втратили останнього представника в європейських клубних турнірах у поточному сезоні.

Чемпіон звертається до публікацій іспанських ЗМІ, які дали свою оцінку другій баталії українського та клубу з міста Віго.

Журналісти регіонального видання Faro de Vigo не стримували емоцій і подекуди силу й можливості свого клубу явно перебільшували, проте переможці, як відомо, собі дозволити можуть багато. Можливо, такий аналіз важко назвати змістовним, проте наступний погляд на події теж має право на життя.

"...Це був епічний тріумф!.. Цей результат облетить увесь футбольний світ - не тільки через те, що ми побачили сенсацію, але й завдяки змісту футболу, який показали обидві команди. Цього разу нашою жертвою став донецький Шахтар. З початку сезону цей клуб ще не програвав на своєму полі ні у національному чемпіонаті, ні у єврокубках. Крім того, на матч у Харкові команда Фонсеки виходила з перевагою в один м’яч, яку здобула тиждень тому на території Іспанії. Здавалося, все складається на користь господарів. Проте команда португальця Паулу Фонсеки вперлася в справжню скелю - мова про суперника, який повірив у неможливе й був відмінно мотивований, щоб здолати будь-які перешкоди, не звертаючи уваги на те, де й супроти кого треба грати. Не можна не обійти увагою роботу наставника команди Едуардо Беріццо. Вочевидь, він добре знає, що футбол - це пристрасть, а, подекуди, й безумство. Саме у такому ключі проходила гра на стадіоні Металіст..." - написало видання.

 

Провідне мадридське ЗМІ, а мова про всім відоме видання, яке давно "переживає" за столичний Реал, Marca, у своєму звіті про матч намагається сфокусуватися не тільки на емоційних аспектах цієї гучної перемоги. Як і колеги, кореспонденти цього видання "сипали" пафосними епітетами, проте "від землі не відривалися".

"...Сельта довго шукала свій шанс для взяття воріт, завдяки якому можна було би вирівняти рахунок у цій дуелі. І нехай команда з Іспанії знайшла його тільки після 90-ої хвилини, коли пройшов довгий пас на Гвідетті, але ж знайшла! Шведський форвард вміло звільнився з-під опіки й постав перед голкіпером Пятовим, який до цього моменту діяв безпомилково. Гвідетті спробував обіграти стража воріт, той стрибнув за м’ячем, тоді ж нападник вдало впав, а словенський арбітр побачив пенальті... Варто сказати, що неприродність падіння форварда не могла залишитися непоміченою... "Кельти" здобули в Україні епічну вікторію над потужним Шахтарем. Мужність, характер і нестримна жага до перемоги - тільки за рахунок таких якостей можна було успішно штурмувати фортецю Шахтаря. У Сельти й раніше були гучні перемоги в єврокубках, проте сучасні "кельти" Беріццо також заслужили подібний успіх. Беріццо та Яго Аспас - головні герої цього незабутнього вечора, які зробили все для втілення мрії в життя..." - зазначено в ЗМІ.

 

Журналісти La Voz de Galicia теж "не помітили" суті моменту з одинадцятиметровим штрафним ударом.

"...Нестримна, шалена гра з перших хвилин, коли атака відповідає на попередню атаку іншої сторони, суперники ні в чому не поступалися один одному. Чародійство рук українського голкіпера врятувало господарів від голу Аспаса вже на сьомій хвилині, проте й від Марлоса з Тайсоном загроза сочилася кожен раз, коли вони тільки-но торкалися м’яча... Ключовий момент матчу стався наприкінці гри. Після закидання з глибини Гвідетті підхопив м’яча й упав у штрафному майданчику Пятова. Суддя вказав на одинадцять метрів, і звично холоднокровний Аспас реалізував пенальті. Європейська казка Сельти продовжується. Це було справжнє свято для шанувальників футболу, адже результат дуелі був загадкою аж до останньої хвилини основного часу..." - зауважив ресурс.

 

Ще одне досить відоме й потужне ЗМІ, Мundo Deportivo, дало, на наш погляд, найбільш тверезу оцінку тому, що сталося.

"...Сельта буде єдиним представником Іспанії в 1/8 фіналу Ліги Європи. З численних повторів можна зробити висновок про те, що пенальті, з якого галісійці й зуміли порівнятися голами з суперником, не було. Втім, незважаючи на цей придуманий удар з "точки", Сельта заради успіху виконала титанічний об’єм робіт, і перемогу заслужила. Хоча добре грали обидві команди, й обидві заслужили вихід у наступну стадію... Коли вболівальники Шахтаря вже починали святкувати вихід в наступний етап змагань, арбітр поставив у ворота господарів пенальті, якого насправді не було. Ми бачили спірну ситуацію, проте вона аж ніяк не має применшувати фінальний тріумф Сельти. Гості протягом усього матчу прагнули до перемоги й заслужили цей успіх. Втім, прохід у наступний раунд Шахтаря теж був би справедливим..." - підсумувало видання.

Коментарі ()