Головне

Кадар як з неба дар?.. Представлення новачка киян

25.02.2017 00:45 2511 0
Кадар як з неба дар?.. Представлення новачка киян

Після підписання контракту з першим новачком, сербом Александаром Пантичем, якого ми шановним читачам уже представили, діючий кращий клуб України підсилив склад ще одним придбанням. Ряди "біло-синіх" поповнив футболіст збірної Угорщини й уже колишній захисник польського Леха, який має досвід виступів на стадії плей-офф чемпіонату Європи. Чемпіон не проходить повз потужний інформаційний привід, і ділиться своїми думками з приводу приїзду до табору киян другого зимового новобранця.

Угорський півзахисник Тамаш Кадар став київським "динамівцем", підписавши з "біло-синіми" угоду терміном на три роки – до закінчення 2020-го. Нема сумніву й у тому, що трансфер Кадара – підтвердження раніше лише здогаду про те, що оборона була (є?..) найслабшою ланкою Динамо, щонайменше на думку тренерського штабу киян. Як не варто сумніватися й у тому, що Кадар прийшов для того щоб грати, а не бути "першим напохваті".

Перехід угорця є непересічною подією для українського футболу хоча б через таку банальну причину, як… гроші. Справа в тому, що вперше за тривалий час не тільки київське Динамо, а й будь-який український клуб заплатив гроші за перехід свого новачка, а не підписав контракт із вільним агентом (внутрішні, переходи в українській першості на кшталт трансферу аргентинського українця Густаво Бланко Лещука з Карпат у Шахтар в цьому разі – інша тема)! До слова, різні джерела дають різну інформацію. Якщо більшість польських ЗМІ називають суму в 2.5 мільйони євро, то їхні угорські та кілька західноєвропейських видань схиляються до цифри, еквівалентної 1.75 аналогічної валюти.

Втім, головне, як відомо, то не форма, а зміст.  

Ти хто, хлопче?

Тамаш Кадар народився 14 березня 1990-го року в угорському місті Веспрем. Цікаво, що життєвий шлях хлопця, який захоплювався спортом, міг скластися інакше. Тривалий час Кадар займався гандболом, що, враховуючи його габарити (нині зріст Тамаша – 188 сантиметрів), дивним аж ніяк не є. Втім, футбол, на щастя, "переміг", і вельми швидко перспективного захисника, який міг зіграти на позиції як центрального бека, так і лівого оборонця, запримітили відомі клуби Західної Європи. Вже у 18 років Кадар опиняється в Ньюкаслі, який заплатив за перехід бека 1.35 мільйони євро.

Втім, кар’єра на Туманному Альбіоні не склалася через численні травми та високу конкуренцію. За чотири роки перебування в складі Ньюкасла та Хаддерсфілда, куди Тамаша віддавали в оренду, Кадар провів усього 15 матчів, і усі – в рамках другої за рангом ліги Англії.

Справи пішли на лад, починаючи з періоду в голландській Роді. Далі були угорський Диошдьйор та польський Лех. В усіх цих командах Кадар був гравцем стартового складу, а в складі флагмана польського футболу останнього десятиріччя Тамаш став одним з найпомітніших захисників у східноєвропейському футболі.

Варто сказати й те, що ще з часу гри за "сорок" в Англії Кадар став викликатися у національну збірну Угорщини, за яку зіграв уже 37 матчів. Забити за свою країну Тамаш поки не зміг.    

 

Як і де грає

Після того, як керівництво Динамо не домовилося про новий контракт із Євгеном Макаренком, в таборі Києва назріла щонайменше кількісна необхідність підписання нового виконавця на позицію лівого бека. Очевидно, що з точки зору вміння цього хлопця діяти як захисником на лівому фланзі, так і в центрі оборони, Кадар для Києва є цінним придбанням, яке дозволить отримати нові варіанти ведення гри в залежності від суперника, якому Динамо протистоятиме.

Серед якостей, які притаманні Кадару, варто відзначити вміння обирати позицію та грати на другому поверсі, це витривалий та атлетичний гравець, який гарний в усьому, що стосується виконання своїх безпосередніх обов’язків по захисту своїх воріт.

Цікаво, що сам Тамаш, після свого переходу в інтерв’ю ЗМІ відзначив, що більше полюбляє грати саме в центрі, проте готовий діяти на будь-якій позиції, де його бачить тренерський штаб. Є в Кадара й досвід гри в центрі поля на позиції опорного півзахисника, де він одного разу виступав за Лех.    

Pro et Contra переходу

Рівень Кадара, його універсалізм та те, що цей футболіст, імовірно, зможе вписатися в ігрові побудови Динамо одразу, без "розкачки", безсумнівно, говорять на користь цього переходу.  

Вельми важливо, що ще до переходу Тамаш не раз підкреслював, що має палке бажання грати за Динамо й не може дочекатися моменту, коли вийде на поле в футболці найбільш титулованого клубу Східної Європи. Такий знак – більш ніж гарний, адже відомо, що, м’яко кажучи, не кожен легіонер їде в Україну за покликом серця.

Втім, присмак гіркоти можна відчути в іншому. Кадар – доволі травматичний виконавець. Різного роду пошкодження не раз на тривалий час залишали його поза грою ще на початку його насиченої кар’єри, й цей факт не позначитися на грі цього хлопця з віком не може. Крім того, в пасиві цього виконавця аж п’ять вилучень! І нехай чотири з них він отримав в одному, сезоні 2013/14, у складі Диошдьйору, й із того часу червоного кольору перед собою не бачив, попередження він хапає з незавидною стабільністю й регулярно. Показово, що за минулу першість Екстракласи він отримав вісім жовтих карток, а на ЄВРО-2016, де співвітчизники Ференца Пушкаша зіграли чотири матчі (Кадар – три), він встиг заробити два "гірчичники". Крім того, Тамаша не назвеш сучасним фланговим захисником, який однаково сильний, як у обороні, так і в атаці, адже його вміння виконати простріл чи навіс у штрафний майданчик суперника або вчасно підключитися в атаку, м’яко кажучи, викликають сумніви. 

Коментарі ()