Головне

Ліга Європи. Фінал. Аякс - Манчестер Юнайтед 0:2. Четвертий єврокубок для Моурінью

24.05.2017 23:41 12717 0
Ліга Європи. Фінал. Аякс - Манчестер Юнайтед 0:2. Четвертий єврокубок для Моурінью

Якби Моурінью не виграв цю Лігу Європи, його б не зрозуміли. "Особливий" в останні місяці тільки і говорив, що Манчестер Юнайтед потрібна перемога саме у цьому єврокубку. Тренер пожертував чемпіонатом, у якому команда у підсумку фінішувала на шостому місці. Точно було відомо, що у наступному сезоні МЮ гратиме у Лізі Європи, але перемога у фіналі над Аяксом могла вивести команду напряму у груповий етап Ліги Чемпіонів.

Для Аякса цей сезон - уже казка. Амстердамський клуб 21 рік не бував у фіналах єврокубків (тоді у фіналі ЛЧ-1995/96 виграв Ювентус), тому гравцям цієї команди дуже хотілося оновити історію. Як зауважив офіційний сайт УЄФА, на момент, коли Аякс виграв у 1992 році свій останній Кубок УЄФА (нині - Ліга Європи), з нинішнього стартового складу були народжені лише Лассе Шене та Йоел Велтман. Можете собі тільки уявити, скільки рекордів могли оновити амстердамці.

Не можемо обійти і того, що у цьому фіналі у Стокгольмі зобов'язаний був грати Златан Ібрагімович. Проте доля вирішила інакше, і нападник зазнав ушкодження та вилетів мінімум на півроку. Немає сумнівів, що Френдс-Арена, переважну більшість якої, напевне, заповнили шведи, вболівала б за Манчестер Юнайтед, якби Златан був на полі. А так уродженець Мальме спостерігав за подіями з трибун.

 Світлина взята з УЄФА

Забігаючи наперед, можна з упевненістю сказати, що Жозе Моурінью повністю переграв свого візаві та весь Аякс. Це був тактично розрахований до деталей фінал у виконанні "Особливого". Не варто, напевне, порівнювати цей Манчестер Юнайтед з Інтером Моурінью, але це щось дуже схоже. У фіналі ЛЧ-2009/10 не було шансів проти Моурінью у Баварії, цього разу - у Аякса.

Розпочалася зустріч досить незвично, як для Моурінью. Манчестер кинувся вперед на стартових хвилинах. Проте тривало це недовго, після чого манкуніанці відійшли у захист. Подекуди - надзвичайно глибокий захист. Декому могло здатися, що це Аякс переграє МЮ, але не португальському тренеру англійського клубу. Він спокійно спостерігав за перебігом подій на полі. І так само спокійно, без емоцій, відреагував на гол Погба.

 Світлина GettyImage

Після забитого м'яча Манчестер на куражі дещо поатакував, після чого знову відійшов у захист, час від часу вибухаючи на контратаках. Щодо Аякса, то за весь перший тайм був лише один у ствір воріт, коли Ромеро забрав намертво спробу Бертрана з гострого кута. На цьому і все. В амстердамців було тільки декілька потенційно небезпечних прострілів чи навісів, не кажучи вже про удари.

Футболісти перепочили, і вже на третій хвилині другого тайму гру можна було завершувати. Мхітарян через себе, стоячи спиною до воріт, пробив правою ногою над воротарем, зробивши рахунок 2:0. І тут же промайнула думка, що на цьому інтрига померла, бо Манчестер Моурінью у такому матчі два м'ячі точно не пропустить. Цей МЮ "Особливого" взагалі рідко пропускав два м'ячі у цьому сезоні.

 Світлина взята з УЄФА

Так у підсумку і вийшло. Петер Бос намагався змінити картину замінами, знявши непомітного Дольберга. Але і Нерес, який вийшов на заміну, нічого створити сьогодні не зміг. Аякс, будемо відверті, грав у цьому матчі без центрального форварда. Захист МЮ просто "з'їв" як Дольберга, так і Нереса. Намагався індивідуально щось створити Траоре, та обіграти весь захист одному нереально.

Аякс поліпшив статистику ударів у ствір воріт лише на останніх хвилинах. Проте цими спробами "сини Бога" навіть не примусили попотіти Серхіо Ромеро, який, як і обіцяв Моурінью, вийшов зі стартових хвилин у фінальному матчі. Водночас, Лінгард міг доводити рахунок до розгромного, але не встиг пробити, вийшовши віч-на-віч з воротарем. У цьому епізоді дуже добре у підкаті зіграв Санчес. Давінсон взагалі провів дуже сильний матч, але партнери його не підтримали.

 Світлина GettyImage

Жозе Моурінью виграв свій четвертий єврокубок. Це поставило його в один ряд з Алексом Фергюсоном, Нерео Рокко та Бобом Пейслі. Тепер у 54-річного португальця тільки одна ціль - Джованні Трапаттоні, у якого п'ять перемог на європейській клубній арені. І ось тоді Жозе зможе справді довести свою "особливість". А Манчестер Юнайтед у не надто вдалому сезоні, як деякі кажуть, здобув два трофея, оформивши путівку у Лігу Чемпіонів.

Чи шкода Аякс? Напевне, так. Та тільки дещо. Бо всі чудово розуміли, що цій романтичній молоді буде надзвичайно важко протистояти Манчестер Юнайтед. Це був не Ліон, який має солідні проблеми у захисті. У "Червоних дияволів" позаду все зацементовано. Цікаво б було подивитися на цей Аякс через рік-два. Але у такому складі він навряд чи залишиться. Уже у нинішнє міжсезоння кілька гравців змінять прописку.

Коментарі ()