Головне

В'ячеслав Заховайло: Для українців європейський ринок практично закритий

07.06.2017 19:22 2849 0
В'ячеслав Заховайло: Для українців європейський ринок практично закритий

Київське Динамо продовжить курс на омолодження, Андрій Ярмоленко залишиться в клубі, а про Євгена Коноплянку через півроку ніхто і не згадуватиме.

Про це і не тільки читайте в інтерв’ю із В'ячеславомЗаховайло.

– В'ячеславе,у зв’язку із призначенням Олександра Хацкевича наставником варто очікувати влітку від Динамо активної трансферної роботи?

–  Динамо триматиме курс на омолодження. Крім того, футболісти із оренди повернуться. Той же Беланда, Кравець. Вони можуть підсилити команду. Варто сподіватися, що молодь підросте і покаже себе. Тож, потрібно набратися терпіння. Моментальних результатів не варто очікувати.

– Тож, наступний сезон для Динамо буде ще важчим, ніж попередній?

– Судячи зі всього, так. Побачимо, як складатиметься сезон для киян, чи вдасться потрапити в груповий етап Ліги чемпіонів, яким буде чемпіонат. Не думаю, що будуть суттєві зміни в тактичній побудові гри Динамо, що Хацкевич ламатиме гру під себе.

Звісно, у нього будуть свої певні напрацювання. Але не суттєві. Побачимо… Я вважаю, що усе буде нормально – терпимо, але буде важко.

Суттєвих змін у тактичній побудові гри Динамо очікувати не варто? Олександр Хацкевич та Сергій Ребров

– Це правда, що рішення про відставку Сергія Реброва було прийнято ще місяць тому?

– Я би про це не хотів говорити. Коли вирішується питання із тренером, прораховуються усі варіанти. І я не виключаю, що в ситуації із Ребровим, рішення приймалося заздалегідь. А може і ні… На це питання може відповісти Ігор Суркіс, а я не президент клубу і усього не знаю.

– У Динамо звично призначили тренером колишнього гравця своєї команди. Взагалі, за роки Незалежності було лише кілька винятків. Наскільки виправданою є така практика?

– Давайте порахуємо. Скільки Ребров приніс титулів для Динамо за останні три роки? П’ять… Назвіть мені тренера, який до Реброва добивався таких результатів. Важко це зробити. І найголовніше, чому керівництво "Динамо" довіряє колишнім футболістам команди.

Ще при Лобановському було обрано напрямок і зараз його в клубі намагаються дотримуватися. Я не про конспекти, це дурниця. Я про те, що гра Динамо передбачає велику інтенсивність, великі швидкості, максимальну самовіддачу. Кияни ніколи не вирізнялися майстерністю, козир Динамо – інтенсивність гри. І завдяки удачі в атаці кияни могли попсувати нерви великим клубам.

Коли приходить новий тренер, він намагається запровадити свої ідеї. А їх впровадження коштує грошей, це ж потрібно купувати своїх футболістів. Зараз, Динамо вибрало шлях роботи зі своїми футболістами.

– Як гадаєте, в цій ситуації Динамо може продати Ярмоленка?

– Із Ярмоленко уже усі надоїли. Він комусь потрібен? Якби був потрібен, то уже пішов би. А так, одні балачки. Він потрібен лише київському Динамо. А усім іншим це так, лише б поговорити. Закликаю усі ЗМІ припинити говорити про Ярмоленка. Це просто нікому не цікаво.

Андрій Ярмоленко

– Тоді давайте про наступний сезон. Судячи з ваших слів, варто очікувати інтриги у боротьбі за друге місце в чемпіонаті, але не за перше…

– Давайте спершу подивимося як проведе літо Шахтар, хто піде з команди. Не варто уже зараз вішати золоті медалі на "гірників". Динамо, однозначно, без бою не здасться. Так, зараз Шахтар виглядає боєздатнішою командою, ніж "Динамо". Але це тільки зараз. Можливо, у донеччан зміниться мотивація. Коли люди довгий час перебувають в одному клубі, вони звикають один до одного, виникають проблеми.

В таких ситуаціях треба або тренера міняти, або гравців. Про це на початку року говорив той же Сергій Ребров. Тож, давайте не загадувати. Хочу вірити в те, що Динамо боротиметься за перше місце до останнього.

– Що взагалі варто очікувати цікавого в українському футболі у період трансферного періоду?

– Для українських футболістів європейський ринок практично закритий. Хвиля українців у Європі зробила погану рекламу для України. Вони показали слабеньку гру, ніхто не заграв. Пригадайте, ще два роки тому преса була щедрою на компліменти українцям. Але уже тоді я говорив, що вони нічого не варті. Так воно і сталося. Тому, не очікую нічого цікавого на трансферному ринку українського футболу.

– Тобто, переоцінили наших футболістів?

– Думаю, зараз ні у кого не має жодних сумнівів стосовно цього. Тих грошей, які вони раніше отримувати, українські футболісти не варті.

Євген Коноплянка

– Тож, проблема не в менталітеті, не в проблемах адаптації, а в рівні гравців?

– Усе в комплексі… В адаптації, знанні мови і, що дуже важливо, у майстерності. Це різні речі: футбол грати і футбол бігати. Наші футболісти, на жаль, футбол бігають. Цінуються гравці, які можуть на полі щось вирішити. У нас таких не має. 

А Ярмоленко потрібен Динамо. Він показує певний рівень. Але я сумніваюся, що якийсь топ-клуб його придбати. Якийсь середняк так, може це спробувати зробити. Але при цьому Ярмоленко по грошах втратить, тої зарплати, яку він має в Динамо, йому ніхто у Європі не платитиме.

Зрештою, Динамо у Лізі чемпіонів може заробити пристойні гроші. І якщо продати Ярмоленка, потрібно когось взамін придбати. З цим є проблеми.

– В Україні економічна криза. В цій ситуації є велика різниця між зарплатами в тому ж Динамо і середняку європейського топ-чемпіонату?

– По-різному. Наскільки мені відомо, в Динамо зарплати переглянули. Але ті гроші, які топові футболісти отримують у київському клубі, в Європі ніхто не платитиме. Тому-що вони топ-гравці в Україні, але не у Європі. Про перехід таких гравців клуби ще можуть домовитися, але умови особистого контракту буде важко погодити.

Оскільки футболісти в Українідуже розбалувані. Молоді гравці можуть переходити у європейські клуби, їм буде простіше, ніж розкрученим. Подивимося. Рух є, а усе інше життя покаже.

Коментарі ()