Головне

Ротань: У Європі професійне ставлення до самого себе - на першому місці

17.07.2017 14:32 5223 0
Ротань: У Європі професійне ставлення до самого себе - на першому місці

Наприкінці минулого тижня капітан збірної України Руслан Ротань підписав річний контракт з чеською Славією.

35-річний хавбек пройшов 10-денний перегляд у чеському клубі та зумів вразити тренерський штаб Славії.

Зауважимо, що Славія за підсумками сезону стала чемпіоном Чехії та буде виступати у Лізі Чемпіонів, починаючи з 3-го кваліфікаційного раунду.

Більшу частину своєї кар'єри Ротань захищав кольори Дніпра. Крім "дніпрян", з 2005-го по 2008-й рік він виступав у складі Динамо.

У сезоні, що завершився, півзахисник провів 19 матчів в українській Прем'єр-лізі, забивши 5 голів і зробивши 1 результативну передачу.

- Руслане, у Празі ти вже давно, але угода уклав тільки на днях. Чому так довго тягнули?

- Для мене самого це залишилося загадкою. Начебто про все домовилися, але крапку в усій цій історії поставили тільки зараз. Втім, тепер, коли настала повна визначеність з моїм майбутнім, стало спокійніше.

- Як виник варіант із Славією?

- Мені його запропонував футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло. Подзвонив, сказав, що є такий інтерес. Запитав, чи є у мене бажання пограти у єврокубках. Я відповів позитивно, адже для будь-якого футболіста найголовніше - спортивна мотивація, а Славія вже незабаром стартує у Лізі Чемпіонів.

- Ти міг опинитися у луганській Зорі?

- Так, я міг перейти туди на правах оренди, але вибрав Славію.

- Дніпро отримає за тебе якусь компенсацію?

- Усіх деталей не знаю, але думаю, що ні. Мене відпустили безкоштовно.

- Мріяв у молодості пограти за кордоном?

- Всі ми про це мріяли. Звичайно, я не думав, що опинюся там у 35 років, але таке футбольне життя. Мені здавалося, що я вже нікуди не поїду, але хто ж знав, що Дніпро потрапить у таку ситуацію...

- Чи готовий розповісти всю правду про те, як убивали легендарний клуб?

- Поки ні. Та й який сенс? Всі і так все розуміють.

- Команда не вмерла - і то добре, правильно?

- Поміняти вивіску - це не проблема, а ось зберегти переможні традиції... Шкода людей, які кували для клубу славу.

 - Ми часто вживаємо вираз "європейський підхід". У Чехії ти його відразу відчув?

- Так, тут все по-іншому. Можна сказати, що всю свою кар'єру я відіграв, по суті, в одній команді, тому для мене це незвично.

- Що саме?

- Чогось такого вже надприродного я, звичайно, не помітив, але сам менталітет, традиції тут інші. Професійне ставлення до самого себе - на першому місці. Тобі повністю довіряють, але ти знаєш правила гри та чітко їх дотримуєшся.

 

- Тренувальна база у Славії є?

- Як такої - немає. Команда збирається на стадіоні, де створені всі умови для роботи та відновлення: роздягальня, тренажерний зал, басейн, медичне обслуговування. Поля для тренувань - за стадіоном. Все на високому рівні. Прямо на стадіоні знаходиться готель. Все, як і у всіх європейських клубів.

- Ти у цьому готелі поки живеш?

- Так, але найближчим часом займуся пошуком житла, щоб забрати сюди сім'ю.

- У Славії тобі довелося пройти якийсь перегляд. Тебе це не бентежило?

- Ні. Мені сказали, що треба пройти медичний тест, а тренер хоче зі мною познайомитися. Я поставився до цього з розумінням - може, когось бентежив мій вік. Так що переглядом це назвати складно.

- Як виглядала тестова перевірка?

- На мене наділи спеціальну маску, і я біг по доріжці на тренажері.

- Складно?

- Непросто, але, здається, впорався. Починаєш біг, поступово нарощуєш темп. До тих пір, поки датчики не покажуть, що у тебе зашкалює пульс. Після 17-ти хвилин лікар сказав: "Досить". Хоча я міг бігти ще.

- У команді тебе прийняли відразу?

- Так, колектив тут дуже хороший, веселий, зі своїми традиціями. Чеська мова відсотків на 40 перегукується з української мовою, так що у спілкуванні особливих проблем немає. Мені пощастило, що якраз разом зі мною у Славію прийшов Ян Лаштувка. А ще тут виступають півзахисник з Туркменістану Руслан Мінгазов, а також португалець Данні. З ними можна поговорити російською.

- Тебе якось посвячували у команду?

- У неділю, після контрольного матчу з Ніццою, у нас була командна вечеря. Довелося заспівати (посміхається).

- Що співав?

- "Воїни світла".

- Нещодавно відбулося жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги Чемпіонів. Як у Славії сприйняли її результати?

- Цілком нормально. Стоїть завдання потрапити у груповий турнір, тому треба проходити суперника, будь то БАТЕ або Алашкерт. Вірменський колектив для мене поки темна конячка, а білоруську команду все ми добре знаємо. Подивимося, хто з них стане нашим противником.

- До збірної України з Ліги Чемпіонів точно можна буде потрапити. Згоден?

- Сподіваюся на це...

zbirna.com

Коментарі ()