Головне

Марія Стадник: Громадянином Азербайджану я стала вимушено

26.09.2008 18:23 758 0
Колишня українська борчиня Марія Стадник, родом зі Львова, в інтерв'ю "Львівській газеті" розповіла чому змінила громадянство і збірну:

"Останнім часом в Азербайджані побудували багато спортивних комплексів, причому зводять не якісь звичайні споруди, а дуже гарні, сучасні. У цьому компоненті вони значно випередили Україну. Річ у тому, що президент країни Ільхам Алієв водночас обіймає посаду голови Національного олімпійського комітету, тож там роблять усе на благо спорту.

Так сталося, що інших пропозицій змінити збірну, крім азербайджанської, не розглядала, хоча такі були. Просто керівництво Федерації вільної боротьби Азербайджану запропонувало хороші умови, вони мене повністю влаштували.

У мене були проблеми через допінгову дискваліфікацію. Так ось, вони посприяли, щоб термін цієї дискваліфікації скоротили. Також мені гарантували участь у тих змаганнях, які вважатиму потрібними для себе, гарантували місце у збірній. Цих аргументів вистачило, щоб я зважалися перейти до складу збірної Азербайджану.

Україна - батьківщина, а громадянином Азербайджану я стала вимушено, просто так склалися обставини".

Марічка Стадник вважала, що їй не дали змоги реалізувати себе в Україні, тому знайшла нагоду зробити це в Азербайджані.

"Керівництво збірної та Федерації боротьби України дало мені зрозуміти, що після повернення у великий спорт Ірини Мерлені саме вона буде основною в моїй ваговій категорії, до 48 кілограмів. А я поки що залишусь у резерві й виступатиму за молодіжну збірну, - розповідала борчиня в одному з інтерв'ю. - Не допомагали жодні апеляції з мого боку, з боку моїх тренерів. Крім того, тоді я щойно відбула дискваліфікацію за вживання допінгу. З цього приводу також відчувалася певна напруженість у стосунках між мною та керівництвом збірної".

Першим досягненням 18-річної атлетки у виступах за нову країну стало п'яте місце на чемпіонаті світу, який відбувався саме у столиці другої батьківщини Марії - Баку. За іронією долі, на Олімпіаді в Пекіні Стадник разом із Мерлені піднялася на третю сходинку п'єдесталу, пише prosport.lviv.ua.

Коментарі ()