Головне

Київський бенефіс Безсонової

12.04.2009 19:14 589 0
Київський бенефіс Безсонової
 

Краща українська гімнастка Ганна Безсонова передумала завершувати спортивну кар'єру і цього року ще порадує глядачів своїми виступами.

Першим виступом у сезоні Ганна зачарувала київську публіку, перемігши вдома на Кубку Дерюгіної.

Якщо минулого року київський турнір був одним з перших стартів в сезоні для художниць, то цього року він став вже четвертим етапом серії гран-прі.

Поки в Києві шукали гроші на турнір, несподівану свиню йому підклала російська колега Ірина Вінер. Вона вирішила не відправляти до України  трьох кращих гімнасток Росії - олімпійську чемпіонку Євгенію Канаєву, Віру Сесіну та Ольгу Капранову.

Також не долетіли до Києва і інші пташенята гнізда Вінер - казашка Алія Юсупова та узбечка Аліна Гараєва, які завжди входили до когорти кращих, і претендували на медалі.

Крім того, підкачали і брати білоруси. Замість іменитої Любові Черкашиної і нової зірки Мелітіни Станюти до Києва приїхала лише третій номер збірної Світлана Рудалова.

Таким нехитрим маневром було завдано великого удару по представницькості турніру в Києві. І хоча глядачі побачили багато молодих облич, все ж часом у них просто здавали нерви від технічного браку на килимі. Наприклад, у фіналі змагань зі стрічкою з восьми учасниць лише одна виконала композицію без втрат предмета. Звісно, це була Безсонова. 

Взагалі Кубок Дерюгіної став турніром однієї героїні, яка два дні радувала київську публіку.

Ганна Безсонова, не дочекавшись в гості найбільш грізних конкуренток, без проблем перемогла в багатоборстві в перший день змагань. Вона з суттєвим запасом випередила росіянку Дарію Кондакову та представницю Ізраїлю Ірину Різенсон.

Зароблена Безсоновою сума балів - 111,075 - є другим результатом сезону. Більше отримувала лише олімпійська чемпіонка Євгенія Канаєва.

Виступи Безсонової відрізнялися від вправ інших суперниць як небо і земля. Це при тому, що ідея залишитися в спорті у Ганни виникла, так би мовити, по ходу справи - поки Аня допомагала Ірині і Альбіні Дерюгіним підтягувати до світового рівня молодняк, Ірина Іванівна придумала їй нові композиції.

З минулого сезону залишилася лише улюблена вправа Безсонової зі стрічкою, зроблена на українські народні мотиви.

Безсонова раділа сама і радувала інших чудовими виступами. Фото АР

Саме ця композиція стала фінальним акордом турніру у неділю,  звісно переможним для Безсонової.

У неділю, коли відбувалися фінали у змаганнях гран-прі, українській примі знову ж не було рівних. Вона без проблем здобула  золото у вправах зі скакалкою, обручем та стрічкою,  випередивши інших медалісток на бал, а то й більше.

Так само переконливо виглядала Аня і у вправі з м'ячем. Але майже на останніх секундах наша художниця випустила з рук м'яч, який до того ж викотився за килим. Безсоновій довелося бігти за предметом - і таким чином фінальну частину композиції було втрачено.

Українська прима так засмутилася цій помилці, що навіть не стала чекати на свою оцінку. А вона була зовсім невтішною - 25,350, і лише шосте місце в заліку. Навіть через півтори години, під час нагородження, Безсонова не могла приховати смуток від того, що не вона в цей раз стоїть на п'єдесталі.  

Втім через кілька хвилин Аня знову була на вершині, і смуток як водою змило. Крім золота в трьох видах і багатоборстві, Безсоновій також дістався титул Міс турніру, яким її нагородила Ірина Блохіна.

Під кінець навіть здавалося, що в Києві проходив не Кубок Дерюгіної, а Кубок Безсонової. Тільки її чекав з нетерпінням зал, тільки їй належали овації і квіти уболівальників, тільки її обличчя було на постерах.

Коли вже  скінчилось нагородження, Безсонова розгублено зупинилася над купою квітів і подарунків. Розвівши руки, вона дала зрозуміти Ірині Дерюгіній, що сама вона все це не донесе. Так що на допомогу довелося кликати чоловіків - місію перенесення подарунків поклали на керівника НОК Сергія Бубку і голову Федерації гімнастики Віктора Коржа.

Золото Безсонової стало не єдиними медалями українок на кубку Дерюгіної. Почин української прими підтримала і 17-річна Аліна Максименко.

Аліна Максименко - нова надія України. Фото АР

До цього року українські вболівальники знали її в основному як учасницю збірної України в групових вправах, але з початку весни Аліна вже закріпилася в десятці кращих художниць-одиночниць.

До турнірі в Києві Аліна  здобувала бронзу на міжнародному турнірі в Брно. А вдома додала до своєї колекції ще три медалі цього ґатунку.

Звісно, молодій спортсменці ще рости і рости до рівня Безсонової, але вже зараз в її арсеналі є ексклюзивні елементи. Так, зокрема, в кожній вправі Аліна без проблем крутить десять фуете, тоді як навіть наша прима їх робить лише 7.

Крім Безсонової і Максименко на турнірі ще виступали Даша Кушнерова, Валерія Шурхал  та Ганна Різатдінова. Але лише остання змогла пробитися до фіналу у вправах з м'ячем, де стала п'ятою.   

Серед інших учасниць турніру варто відзначити 17-річну росіянку Дарію Кондакову, яка везе з Києва золото і чотири срібла. Дворазова чемпіонка Європи серед юніорів успішно вписалася в четвірку кращих збірної Росії, демонструючи стабільність у виступах і хорошу техніку. Хоча й без особливої іскри. 

Щоправда через кілька років її, як і інших російських прим може посунути на узбіччя юна росіянка Дарія Дмітрієва, яка має не лише філігранну техніку, але й велике внутрішнє натхнення. Чим вже другий рік радує київську публіку.

Хороше враження справила і болгарка Сільвія Мітєва, продемонструвавши притаманну спортсменкам цієї країни блискучу роботу з предметами.

Щодо інших призерок турніру - Ірини Різенсон та Світлани Рудалової - то нічого особливого вони не показали. Свої медалі вони отримали волею випадку.

У Ірини Різенсон поганого настрою не буває. Фото АР
 

Результати

Багатоборство

1. Ганна Безсонова (Україна) - 111,075 балів.
2. Дарія Кондакова (Росія) - 105,875
3. Ірина Різенсон (Ізраїль) - 104,800
4. Дарія Дмітрієва (Росія) - 102,175
5. Аліна Максименко (Україна) - 100,600
6. Ганна Різатдінова (Україна) - 100, 375
9. Валерія Шурхал (Україна) - 97,725
12. Кушнерова Дарія (Україна) - 95,325 

Скакалка

  1. Ганна Безсонова (Україна) - 28,200
  2. Дарія Кондакова (Росія) - 27,000
  3. Аліна Максименко (Україна) - 26,900
  4. Ірина Різенсон (Ізраїль) - 26,375
  5. Сільвія Мітєва (Болгарія) - 26,250
  6. Моніка Мінчева (Болгарія) - 25,750
  7. Анна Гурбанова (Азербайджан) - 25,100
  8. Нета Рівкін (Ізраїль) - 24,900

Обруч

  1. Ганна Безсонова (Україна) - 27,750
  2. Дарія Кондакова (Росія) - 26,925
  3. Аліна Максименко (Україна) - 26,675
  4. Ірина Різенсон (Ізраїль) - 25,825
  5. Нета Рівкін (Ізраїль) - 25,250
  6. Сільвія Мітєва (Болгарія) - 24,900
  7. Світлана Рудалова (Білорусь) - 24,775
  8. Йоганна Мітрош (Польща) - 23,725

М'яч

  1. Дарія Кондакова (Росія) - 27,150
  2. Сільвія Мітєва (Болгарія) - 26,525
  3. Світлана Рудалова (Білорусь) - 26,125
  4. Ірина Різенсон (Ізраїль) - 25,825
  5. Ганна Різатдінова (Україна) - 25,850
  6. ГАННА БЕЗСОНОВА (УКРАЇНА) - 25,350
  7. Нета Рівкін (Ізраїль) - 25,150
  8. Дора Васс (Угорщина)- 24,250

Стрічка

1. Ганна Безсонова (Україна) - 27,850
2. Дарія Кондакова (Росія) - 26,600
3. Аліна Максименко (Україна) - 26,450
4. Ірина Різенсон (Ізраїль) - 25,125
5. Сільвія Мітєва (Болгарія) - 25,100
6. Світлана Рудалова (Білорусь) - 24,850
7. Ганна Аляб'єва (Казахстан) - 24,000
8. Уляна Трофімова (Узбекістан) - 23,900

Коментарі ()