Головне

Кубок Дерюгіної. Свято зі сльозами на очах

21.03.2010 23:47 1522 0
Кубок Дерюгіної. Свято зі сльозами на очах
У неділю глядачі Палацу спорту вперше в житті побачили як плаче Ірина Дерюгіна. І не дивно. Тренер прощалася зі своєю кращою ученицею останнього десятиліття Ганною Безсоновою.

XVIII кубок Дерюгіної став прощанням кращої гімнастки України, улюблениці тисяч глядачів Ганни Безсонової зі спортом.

- Мені складно говорити, бо я ніколи не хотіла, щоб цей момент наступав, - сказала Ірина Дерюгіна крізь сльози. - Ти велика гімнастка, ти довела усьому світу, що ти краща.

- І цей стрибок ніхто ніколи не стрибатиме краще за тебе , - звернулась вона до Бессонової, презентуючи їй статуетку у вигляді гімнастки, що летить над залом у шпагаті.

Більше Ірина Іванівна говорити не змогла і передала слово матері Альбіні Дерюгіній.

Дерюгіна плаче за Безсоновою.

Дорога Аннушка, Анєчка і Ганна Безсонова, сьогодні ми кажемо тобі велике спасибі. Всі вболівальники прийшли подякувати тобі за твою майстерність, за твою працю, за ту красу, яку ти дарувала людям. Ти досягла своєю працею того, що у всьому світі тобі скандували: "Аня, Аня, Аня!".

Незважаючи на всі медалі - першого, другого чи третього ґатунку- ти стала народною гімнасткою. Ми не кажемо тобі "Прощавай!", ми кажемо "До побачення", бо скільки б блудна кізка, лебідь не скакала, все одно повернеться в рідний спортивний дім , - звернулась Дерюгіна-старша до своєї улюбленої учениці, закликаючи її стати новим тренером для юних гімнасток.

Прощальний показовий виступ Безсонової. фото АР

Здається, нікого зі свої учениць Дерюгіни і не любили так як Аню. Адже вони провели на одному килимі довгі 17, переживаючи разом перемоги і гіркі поразки.

Прощання Безсонової зі спортом було вдвічі прикрішим для українських тренерів, бо наразі в їх школі немає дівчинки, яка хоч приблизно наблизилася б за рівнем до Ганни.

На етап гран-прі Кубок Дерюгіної Україна заявила 10 гімнасток - 6 у дорослий турнір і 4 в юніорський.

Це Аліна Максименко, Ганна Різатдінова, Вікторія Мазур, Валерія Шурхал, Тетяна Загородня, Олена Дмитраш. В юніорському турнірі змагалися Вікторія Шинкаренко, Олександра Гридасова, Євгенія Гомон, Вікторія Пінчук.

На жаль, жодна гімнастка не відзначалися 100% вдалим виступом - або були втрати предмета, або відносно чистий виступ при не дуже високій складності.  

І те, що українки домінували на п'єдесталі пошани в ці вихідні, не повинно вводити в оману.

На жаль, Кубок Дерюгіної хоч і зібрав представниць 28 країн, але кращі гімнастки світу до Києва не приїхали.

Так вже третій турнір поспіль Київ ігнорує олімпійська чемпіонка Євгенія Канаєва. Не приїхала до столиці України і другий номер російської збірної Дарія Кондакова. Натомість північні сусіди надіслали до нас юну Дарію Дмітрієву, яка і стала переможницею турніру в багатоборстві. Але про це пізніше.

Крім того, не радують увагою Київ і прими білоруської гімнастики Мелітіна Станюта та Любов Черкашина. Не доїхали до нас найсильніша болгарка Сільвія Мітєва та азербайджанка Алія Гараєва.

Виступ юної Вікторії Шинкаренко. Фото АР

Єдиною представницею світової топ-десятки на турнірі була Ірина Різенсон з Ізраїлю. Але завжди усміхнена улюблениця київської публіки отримала такі низькі оцінки, що закрадається підозра, що ми не скоро побачимо її на київському килимі.

За відсутності головних конкуренток українські гімнастки могли спокійно боротися за домашній кубок. Але навіть рідні стіни не допомогли уникнути помилок.

З першого виду програми лідерство у багатоборстві захопила росіянка Дмітрієва. За свою композицію зі стрічкою вона отримала 27,3 бали. Українки не відставали. Різатдінова отримала 27,125 за вправу з обручем, а Аліна Максименко - 27,1 за скакалку. Після другого виду відрив росіянки дещо "пригальмували", поставивши їй за стрічку лише 26,775.

Різатдінова отримала за вправу з м'ячем 27,175, а Максименко за обруч 26,8.

Незважаючи на те, що росіянка з точки зору технічної підготовки виглядала краще за українок, з'явилось відчуття, що кубок Дерюгіної все ж залишиться в Києві.

Але в третьому виді Дмітрієва все розставила на свої місця. Її запальна композиція з обручем під "Эх по Питерской" змусила зал аплодувати протягом всього її виступу. А оцінка спорстменки склала 27,9 - найвищий бал на турнірі у суботу.

Втім і композиція Аліни Максименко з м'ячем  була оцінена суддями дуже високо - 27,575. А стрічка Різатдінової під народні мелодії, як 2 роки тому у Наталі Годунко, отримала теж немалі 27,3.

За підсумками трьох видів Дмітрієва мала 81,9, Різатдінова - 81,6, а Максименко - 81,45. Все повинно було вирішитися в останньому виді.

Дмітрієва виступала першою з найсильніших. Її композиція з м'ячем була на пісню з "Жорстокого романсу" "А напоследок я скажу"...І росіянка "сказала" так, що отримала 27,425 за свій виступ. Це була яскрава заявка на золото. Ганна Різатдінова не вразила вправою зі скакалкою і отримала за неї лише 27,1. А ось Аліна Максименко чудово станцювала джайв зі стрічкою, і змогла піднятися на друге місце.

Виступ Дмітрієвої Фото Reuters

Остаточний розклад сил у багатоборстві мав такий вигляд.

1Дарія Дмітрієва - 109.402 бали.

2 Аліна Максименко - 109, 025

3 Ганна Різатдінова - 108,7

При цьому слід відзначити, що порівняно з іншими турнірами українки покращили свої результати більш ніж на 2 бали в кожному виді, тоді як росіянка погіршила десь на півтора.

У неділю гімнастки змагалися в окремих видах.

Аліна Максименко виграла змагання зі скакалкою. Накрутивши 10 фуете підряд і виконавши коронне російське обертання у шпагаті назад, вона отримала 27,8 бала.

Другою стала Ганна Різатдінова з результатом 27,1. Бронзу здобула Дмітрієва, яку судді оцінили лише у 26, 575 бала. Можливо, через те, що весь виступ Даша вперто крутилася не на носку, а на повній ступні?

Але росіянка реваншувалася вже в наступному виді. Вона виграла вправу з обручем з результатом 27,925. Зал знову аплодував весь виступ.

На жаль, цей вид став нещасливим для українок. Різатдінова стала четвертою, а Аліна Максименко лише шостою через те, що двічі втратила обруч

Срібло за вправу з обручем здобула юна білоруска Олександра Наркевич з результатом 26,950. а бронза дісталася Неті Ривкін з Ізраїлю. Її результат 26,6.

Крім того, росіянка Дарія Дмітрієва виграла у неділю ще й змагання з м'ячем з сумою 27, 425 балів.

Другою стала українка Аліна Максименко з 27,3 бала. Бронза дісталася білорусці Олександрі Наркевич, яка отримала 26,150.

Аліна Максименко. фото Reuters

А от Ганна Різатдінова двічі втратила м'яч, і стала лише шостою.

Фінал змагань був за Україною. Аліна Максименко виграла вправу зі стрічкою, набравши 27,8 бала. Друге місце посіла Дмітрієва (26,650), а третьою стала Наркевич (26,5).

На жаль, Кубок Дерюгіної цього року обмежився лише індивідуальними змаганнями. Бо представниці групових вправ на турнір взагалі не приїхали.

Отакий невеселий вийшов 18-й Кубок Дерюгіної.

Коментарі ()