Головне

Золота клітка цариці Вінер

30.09.2010 23:44 606 0
Золота клітка цариці Вінер
 

Чи підете ви дивитися змагання, якщо знаєте їх результат? Ні? А чи підете ви на них, якщо знаєте результат вже 10 років. Тим більше! Навіть, коли там змагаються 20 довгоногих красунь? Щоправда всі вони на одне обличчя - невисокі, чорняві, дуже гнучкі , і в матрьошкових купальниках. Все як подобається одній жінці.

Красивий і колись популярний вид спорту художня гімнастика перетворився на змагання одного колгоспу. Імені Ірини Вінер!

Колись сім'я Дерюгіних  перейшла дорогу молодій і амбіційній тренерці Ірині Вінер. Видно психологічна травма в жінки була настільки глибока, що за 30 років вона створила з художньої гімнастики імперію імені себе. Зі своїми правилами, канонами і іконостасом.

Останні 10 років п'єдестал належить росіянкам. І навіть якщо одна з них помилиться, золото підніме інша. Так, на Олімпіаді в Сіднеї Кабаєва втратила обруч, але золото завоювала Юля Борсукова. У Афінах за золото змагалися Кабаєва і Чащина, у Пекіні - Канаєва і Капранова. Українці Ганні Безсоновій лише в 2007 вдалося розбити цю гегемонію на чемпіонаті світу.

Але після олімпіади в Пекіні і завершення кар'єри Безсоновою ситуація дійшла до абсурду - весь п'єдестал належить росіянкам, якщо їх участь у фіналі не обмежена лише 2 місцями.

Талановита азербайджанка Алія Гараєва, яку Вінер назвала головною конкуренткою своїх дівчат (байдуже, що конкурентка вирощена в тому ж інкубаторі) зізналася: "Насправді, все на що я можу сподіватися - це лише бронза, якщо росіянки помиляться".

Ірина Вінер так привчила росіян до золота в гімнастиці, що вже навіть їх цей вид спорту не цікавить.

Минулого тижня в Москві пройшов чемпіонат світу з художньої гімнастики. Як і прогнозувалося, він став бенефісом росіянок. Лише в командних змаганнях вони не взяли золото, а обмежилися бронзою. Реакція Вінер була такою, що вона готова була розігнати команду. Дівчат врятував лише виграш наступного дня.

Загалом росіянки зібрали 14 медалей, з них вісім золотих, 5 срібних і одну бронзову. Другими за кількістю медалей ідуть білоруски - 2 срібла, 3 бронзи. Ще 4 медалі у пташенят гнізда Вінер, які представляють Узбекистан (всі бронзові). Три медалі,  зокрема 1 золота в групових вправах, дісталася італійкам. І одна бронза у болгарки Сільвії Мітєвої.

На жаль, українське тріо у складі Аліни Максименко, Наталки Годунко і Ганни Різатдінової до п'єдесталу не дотягнуло. Найближче дівчата були до медалі в загальному заліку, після трьох видів вони програвали менше одного балу азербайджанкам. Втім завжди слабка в українок стрічка поховала наші надії на медаль. В окремих видах гідно змогла виступити лише Максименко, яка пробилася до фіналів у чотирьох видах. От таким результатам тепер радіємо...

Українки на фоні Кремля нічого не виграли. Фото Reuters

У фіналах в окремих видах інтригу створило лише те, що вперше за два роки заведений механізм золотої дівчинки Жені Канаєвої дав збій. У першому ж фіналі зі скакалкою олімпійська чемпіонка Пекіну заплуталась у предметі і лише за підтримки суддів залишилася на другому місці. А золото дісталося її дублерці Дарії Кондаковій.

Вже у вправі з обручем Женя реваншувалася. Не було їй рівних і у вправі з м'ячем. А от у вправі зі скакалкою трапилася сенсаційна річ - Канаєва навіть не пробилася до фіналу. Вона була гіршою за своїх співвітчизниць Дарій Дмітрієвої і Кондакової.

"Ну я ж не робот, можу помилятися", - кинула Женя після кваліфікації.

Справді, залишається дивуватися, звідки взагалі в цієї дівчини вистачає терпіння і снаги виступати після того, як в її активі стільки медалей, працюючи в залі з 7 до 11 вечора.

Неробот Женя Канаєва паше як робот заради цієї краси  Фото Reuters

Але Канаєва демонструє справді чемпіонський характер, і незважаючи на невдачі в окремих видах, вона взяла золото в абсолютній першості - єдиному індивідуальному виді змагань гімнасток, який входить до олімпійської програми.

До речі, ви не задумувались, чому в спортивній гімнастиці є олімпійські змагання в окремих видах, а в художці - зась.

Відповідь очевидна - ніхто не хоче віддати Росії зайві 4 золоті медалі. Бо це в спортивці є сильні американці, китайці, білоруси, українці, бразильці, іспанці тощо. А в художці - ... є лише імперія Вінер.

На чемпіонаті світу лише полячка Джоана Мітрош та француженка Делфін Леду пробилися до фіналів в окремих видах. Не дивно, що художки давно немає в списку трансляцій Євроспорту. Нехай такі змагання транслює РТР.

Ще кілька років тому олімпійська чемпіонка Олександра Тимошенко, нині успішна австрійська бізнес-вумен скаржилася, що європейські мами неохоче віддають своїх дітей у гімнастику - кому потрібна каторжна праця по 8 годин на день, щоб стати гуттаперчевою дівчинкою?

На цьому фоні згадалися слова олімпійської чемпіонки, а нині відомої журналістки Олени Войцеховської : "Я не люблю художню гімнастику. Дуже поважаю тих, хто в цьому виді спорту щось виграє, але не люблю. Чомусь весь художньогімнастичний антураж дуже нагадує мені театр Карабаса Барабаса.

Ні, я нікого не хочу образити. Спробую пояснити. Якщо у виді спорту чемпіона від призера відокремлює тисячна частка бала (ви коли-небудь намагалися фізично уявити собі цю величину?), то чемпіонський результат, як правило, досягається не тренуванням, а дресируванням. Дресируванням дуже талановитих дітей, круто замішаним на умовних рефлексах. Не відтягнув носок - тримай ременем по ступні. Запізнився з рухом і  заплутався в скакалці - і інша скакалка негайно впивається у філейну частину тіла. Вас коли-небудь били скакалкою? Мене били. Це дуже боляче. Запам'ятовується на все життя..."

Якщо вас ще не переконала ця фраза, то ось вам на додачу феєрична цитата від Вінер: "Все, что делает гимнастка, она делает из любви к своему тренеру. Если любви нет - нет вдохновения, самопожертвования, кровавой работы через не могу. А значит, и ничего нет".

Слід віддати Вінер належне - правдами і неправдами, грошима і великою працею вона створила імперію, якій немає рівних. Щоправда, чомусь історія Вінер все більше нагадує історію царя Мідаса. Все чого вона торкається перетворюється на золото. От тільки,  чи під завалами цього золота не помре художня гімнастика в золотій клітці в Новогорську?

Коментарі ()