Головне

Юлій Куксенков: "Хотів працювати в Україні, але зараз готовий до розгляду пропозицій"

25.06.2013 16:03 507 0
Юлій Куксенков: "Хотів працювати в Україні, але зараз готовий до розгляду пропозицій"

У чоловічої збірної України зі спортивної гімнастики буде новий наставник. Незважаючи на успішні виступи наших хлопців упродовж останнього олімпійського циклу, контракт з головним тренером Юлієм Куксенковим вирішили не продовжувати.

Екс-наставник розповів "Чемпіону" про подробиці своєї відставки.

- Юліє Михайловичу, як так сталося, що Вас звільнили з посади головного тренера чоловічої збірної України зі спортивної гімнастики?

- Мій контракт був розрахований на термін до кінця грудня 2012 року, і вже з січня я був виконуючим обов'язки головного тренера. Потім провели дві конкурсні комісії на цю посаду, за їх підсумками мене переобрали наставником чоловічої збірної. Але Міністерством спорту в.о. головного тренера призначено Горіна Олександра Миколайовича.

- Навіщо було проводити дві конкурсні комісії?

- Цього я не знаю.

- Як Ви оціните успішність своєї роботи на чолі чоловічої збірної України зі спортивної гімнастики?

- Я вважаю, що ми добре попрацювали, і показали гідні результати (нагадаємо, що на Олімпіаді в Лондоні українці посіли четверте місце в команді, а Ігор Радівілов в опорному стрибку завоював бронзову медаль - авт.) Хлопці на Олімпійських іграх були дебютантами, і проявили себе справжніми професіоналами. Я хочу подякувати всім тренерам і спортсменам за співпрацю. Також хочу зазначити, що за період моєї роботи у збірній не було жодних інтрижок всередині колективу, і жоден спортсмен не перебіг від одного особистого тренера до іншого.

- Як вважаєте, відсторонення Вас від посади головного тренера - це зведення особистих рахунків?

- Цілком можливо. Але я б не хотів переходити на особистості.

- Ви не намагалися відстояти свої позиції, і все-таки поборотися за свою посаду?

- А де сенс? Якщо Міністерство вирішує, що я повинен бути головним тренером чоловічої збірної зі спортивної гімнастики, а потім скасовує своє рішення, призначаючи іншу людину... Ну що мені, доводити ким я є? Всі ж знають про результати чоловічої збірної України за останні чотири роки, і обсяги роботи, які ми виконали. Якщо так вирішили - що ж, значить, буде працювати новий тренер, і готувати команду до нового олімпійського циклу.

- Якщо до Вас звернуться з пропозицією консультувати збірну - погодитеся?

- Станом на сьогоднішній день, я навіть не їду на Універсіаду у Казань, тож я сумніваюся, що будуть пропозиції допомогти з підготовкою. А якщо будуть - звичайно, допоможу.

- Якими тепер будуть Ваші плани?

- Поки відпочиваю, втома накопичилася. Кожен день ми проводили по два тренування плюс зарядка. Має місце і моральна втома. Треба озирнутися, підбити підсумки і поставитися до ситуації по-філософськи. Все в світі змінюється, і будь-яка ситуація не може бути постійною. Посада головного тренера - теж не вічна, і я був у цьому плані готовий. Інше питання, що після Олімпіади до мене надходили пропозиції від інших країн, і все я відхилив, сподіваючись продовжити роботу в збірній України. Не знаю, як будуть розвиватися події, але без роботи я не залишуся.

- Ваш син Микола змінив громадянство, і незабаром дебютує у збірній Росії. Не думали переїхати до нього?

- У мої планах цього не було. Я хотів працювати в Україні, але зараз готовий до розгляду пропозицій.

- Як там, до речі, справи у Миколи?

- Все нормально. Йому вже офіційно дозволили виступати в складі збірної Росії, про що вже написав офіційний сайт FIG. А тренерський штаб росіян оголосив попередню заявку на Універсіаду, куди увійшли, зокрема, Микола Куксенков та Алія Мустафіна.

- З яким серцем Ви залишаєте чоловічу збірну?

- З почуттям виконаного обов'язку. Тому що навіть останні результати на чемпіонаті Європи говорять про те, що потенціал у нашої збірної є (українці завоювали три медалі, посіли третє загальнокомандне місце - авт.). І хто б що не казав, не могла ж команда, як у вакуумі, готуватися сама, без головного тренера. Звичайно, частинка моєї праці в цих успіхах є, і я дуже задоволений результатами збірної України за останні чотири роки. Не приховую: прикрість залишилася від того, як все закінчилося. Але життя триває!

Коментарі ()