Головне

Верняєв: "Нарешті ми досягли того, чого прагнули довгі роки: нас стали судити об'єктивно"

02.05.2015 16:22 153 0
Верняєв: "Нарешті ми досягли того, чого прагнули довгі роки: нас стали судити об'єктивно"

У французькому Монпельє Олег Верняєв зробив те, чого українським гимнастам не вдавалося довгих 15 років, ще за часів славних перемог Олександра Береша, - став абсолютним чемпіоном Європи.
 
А під завісу континентальної першості ще раз піднявся на найвищу сходинку п'єдесталу, захистивши чемпіонське звання у вправах на брусах.

Про японську "людину-загадку", з якою новоспеченого чемпіона ще чекає зустріч на першості світу та про свій тріумф на чемпіонаті Європи Олег Верняєв розповів в інтерв'ю СЭ в Украине.

- Під час фіналу на брусах деякі судді, забувши про протоколи, спостерігали за вашим виступом з посмішкою. Ця симпатія якось відбивається на оцінках?
 
- Так, судді симпатизують мені. Завжди в кінці дня, після фіналів, підійдуть привітати, побажати успіхів і просто по-людськи порадіти разом зі мною. До оцінок у мене теж немає питань. Нарешті ми досягли того, чого прагнули довгі роки: нас стали судити об'єктивно.
 
У фіналі на брусах виступати було неймовірно просто, не було таких божевільних емоцій, як після перемоги в багатоборстві. Мені всього лише потрібно було - вийти і зробити те, що я багато разів виконував до цього. Перемоги принесли мені стільки позитиву. Ніякого спустошення, про яке чув від інших спортсменів, я не відчув. Напевно, тому, що титул потрібно захищати, а попереду у мене більш серйозні старти - чемпіонат світу та Олімпійські ігри.

- Чи стежите ви за тим, що готують до чемпіонату світу ваші головні соперники- японець Кохеі Утімура, американець Деннел Лейва та інші?
 
- Утімура - людина-загадка. Він готує одну комбінацію, в кваліфікації виступає з іншою, а у фіналі робить те, що і близько ніхто не прогнозував. Він кожен день змагань може видавати абсолютно різні програми. Тому стежити за ним марно. А от тим, що інші роблять і викладають в інтернет - цікавлюся. Лейва ось активно ускладнює бруси: хоче повернути титул чемпіона світу.

- На турнірі в Любляні ви ефектно перемогли у вправах на коні. Чого не вистачило, щоб позмагатися на цьому снаряді у фіналі чемпіонату Європи?
 
- Я не спрощував комбінації. Просто помилився - спочатку розвів ноги, а потім ще й не в ту сторону зіскок виконав. А це вже мінус 0,2. Вже цього було достатньо, щоб залишитися без фіналу. А крім того, я заплутався, виконуючи "вертоліт": замість чотирьох кіл викрутив тільки три.

- Для ваших колишніх товаришів по команді - Олега Степка і Петра Пахнюка в Азербайджані та Миколи Куксенкова в Росії - створили всі необхідні умови для тренувань. А завдяки чому тоді перемагаєте ви?
 
- Ми - команда, яка нікому, на жаль, не потрібна. У нас немає техніки і персоналу, зате є бажання бути першими, найкращими. Як каже тренер: "Бог з нами, і нам все вдається". Ось цим себе і тішимо.
 
- В Україні у суворих гімнастичних умовах вас утримує тренер. Як Геннадій Сартинський пояснив, чому не хоче навіть розглядати пропозиції з-за кордону?
 
- Солідним віком і сімейним станом. Тренер навіть чути не хоче про можливий переїзд, що б йому не пообіцяли. Солідарність з тренером - це одна з причин, чому я теж залишаюся в Україні. Про співпрацю з іншими наставниками не замислювався. Я знайшов свого тренера. Геннадій Людвигович - саме та людина, яка мені потрібна. Ні з ким іншим працювати я не хочу.

- Нещодавнє визнання вас кращим спортсменом країни внесло якісь зміни у ваше спортивне життя?
 
- З'явилися нові обіцянки. Але нам вже багато років обіцяють - зал новий побудувати, снаряди сучасні купити. Але поки що ніхто не підтвердив свої слова справою. Цього разу після церемонії до мене підійшов міністр спорту Ігор Жданов. "Я знаю про ваші проблеми, - сказав він. - І особисто займуся їх вирішенням. Ми встановимо на гімнастичній базі новий комплект снарядів". Час покаже, чи зможе новий міністр зламати систему і закупити для збірної хоча б це. Найстрашніше, що пан міністр не вказав термінів виконання своїх обіцянок.
 
До речі. на чемпіонаті Європи навіть суперники вітали мене з тим, що я став спортсменом року в Україні. Ми завжди стежимо за успіхами один одного. І дуже приємно усвідомлювати, що цього звання в країні зі спортивними традиціями удостоївся саме представник спортивної гімнастики.

За матеріалами CЭ в Украине.

Коментарі ()