Головне

Леонід Євтушенко: Зінаїда Турчина нехай займається "Спартаком", а не збірною

05.05.2011 16:07 402 0
Леонід Євтушенко: Зінаїда Турчина нехай займається "Спартаком", а не збірною

Нещодавно жіноча збірна України з гандболу виграла контрольний турнір у чеському місті Хеб. Для головного тренера Леоніда Євтушенка ці змагання були у чомусь моментом істини: не так давно олімпійські чемпіонки Зінаїда Турчина та Тетяна Кочергіна висловили йому недовіру. Леонід Євтушенко розповів "Чемпіону", що власну профпридатність уже вкотре у житті він довів результатом.

- Вітаємо з перемогою на турнірі у Хебі! Який висновок можете зробити за підсумками цих змагань?

- Дякую! Не все так просто, як здається на перший погляд... Звісно, перемога у цьому турнірі - це добре, але контрольні змагання у Хебі показали, що у нас є чимало проблем. На жаль, у перший же тренувальний день зазнала ушкодження наш воротар основи збірної Наталія Пархоменко. У неї серйозний струс мозку внаслідок потрапляння м'ячем у голову. Я маю надію, що з Наталією все буде добре, і вона відновиться до матчів плей-офф чемпіонату світу проти ісландок. На зборі захворіла лідер команди Анастасія Підпалова, і через загадковий вірус майже не грала на турнірі. Після першого матчу з Портігалією вивели з ладу ще одного нашого лідера - праву-півсередню Ольгу Ніколаєнко, їй травмували ніс. Наступного дня Оля взагалі не виходила з готелю через головний біль, але на третій день налаштувалася, вийшла на паркет і закинула Чехії 10 м'ячів.

З такими пригодами ми грали... У першому матчі з боями здолали Португалію. Всю гру програвали, однак на морально-вольових дотиснули їх і виграли з перевагою у три голи. На другий матч вийшли без трьох гравців основи, і поступилися Білорусі. Але відсутність лідерів - це не виправдання, у Білорусі дуже сильна та потужна команда! Ви ж знаєте, як там сьогодні держава до спорту відповідально ставиться... А вже на третій день ми вирішили дати бій, і переграли господарів турніру збірну Чехії. Я вважаю, що чехи нас дещо недооцінили. Річ у тім, що вони переграли наших кривдників, білорусок, з різницею у дев'ять голів, а португалок з іще більшим розривом! Але ми налаштувалися дати бій в останній грі, і у підсумку +19 на нашу користь. Тож, завдяки цьому розгрому ми здобули комфортний показник у різниці забитих-пропущених голів, і, за рівної кількості набраних очок - по чотири у нас, білорусок та Чехії - саме Україна стала чемпіоном.

- Яким Вам видався мікроклімат всередині колективу?

- Та нормальний у нас мікроклімат! Ви подивіться на рахунок у матчі проти збірної Чехії (37:18 на користь українських гандболісток). Якби був поганий мікроклімат всередині колективу, чи могли б ми виграти цей гандбольний турнір? Але я розумію, чому ви про це запитуєте...

- Нещодавно президент ГК "Спартак", найкраща гандболістка 20-го сторіччя Зінаїда Турчина повідомила, що у збірну не хочуть їхати гандболістки через те, що її очолює Євтушенко.

- Зінаїда Михайлівна нехай займається "Спартаком", а збірна України була, є і буде. Зізнаюся, що не хотів я знову повертатися до цієї теми, але, якщо вже все це так цікаво громадськості, то розкажу про нашу розмову зі збірницями.

Коли я зібрав дівчат перед турніром у Хебі, сказав їм: так і так, мені кілька членів Президії ФГУ висловили недовіру, мовляв, гравчині не хочуть їхати до табору національної команди через те, що її очолює Євтушенко. Якщо так, то приймати рішення вам . Хочете - таємним голосуванням, хочете - у відкритій формі, але скажіть мені про це. Різні ситуації у житті бувають, і я все розумію. Якщо така ваша воля - я подякую усім за роботу, і з честю піду. Але дівчата були відверто здивовані моєю промовою! Наступного дня на тренуванні капітан збірної Настя Підпалова сказала від імені команди: "Леоніде Макаровичу, ми з Вами вже давно працюємо разом, і з радістю працюватимемо як мінімум до кінця олімпійського циклу". І ми зняли це питання з порядку денного.

- На турнірі також зіграла одна з найперспективніших розігруючих нашої команди Ірина Глібко. Як Вам її гра?

- Глібко грала у всіх трьох іграх, хвилин по 10 у кожній. Як то кажуть, каші не зіпсувала. Але видно неозброєним оком, що Іра ще молоденька для рівня національної збірної. У своєму клубі "Податковому Університеті" вона - один з лідерів! А у збірній є гравчині, які пройшли вже кілька чемпіонатів світу та Європи. Та сама Підпалова, а також Ірина Шуцька, Наталія Пархоменко, Ольга Ніколаєнко...

- Яким Ви бачите підсумок матчів плей-офф чемпіонату світу з гандболу проти збірної Ісландії?

- Я навіть не сумніваюся, що ми вийдемо у фінальну частину чемпіонату світу. І перемога на турнірі у Хебі допоможе нам у цьому. Психологічно дівчаткам буде легше. Ми можемо обіграти будь-кого! Так само, як на чемпіонаті Єврпопи перемагали Німеччину. У нас є дух, і команда у мене керована.

- А як же повсякчасні проблеми з фінансуванням, підготовкою?

- Це не моя біда, і не біда команди. А біда наших реалій! Десять чоловік збірної грають за кордоном. Навіть у кошмарних снах покійний Ігор Євдокимович Турчин не міг бачити такої ситуації, яка є зараз. У нього вся команда була, так би мовити, в руках. Турчин складав план на чотири роки, і виконував його без проблем, за підтримки керівництва. Фінансування, контрольні матчі, екіпіювання - все виконувалось! А у нас так: гравчині приїжджають до табору збірної у день її відльоту на змагання, то про що ми можемо говорити? Найстрашніше те, що гандболістки приїжджають в абсолютно різних функціональних станах - та розбалансована, та втомлена, у тієї брак практики. От, наприклад, Регіна Шимкуте у своєму клубі лідер, і на чемпіонат Європи приїхала, як витиснутий лимон. Бо у неї сезон був дуже тяжкий у клубі, і мало місце пошкодження гомілкостопу.

- Коли Ви збиратимете гандболісток збірної для підготовки до виїзного матчу з Ісландією?

- Перед матчами плей-офф проти Ісландії ми збираємо команду 26 травня, а відлітаємо до Рейк'явіка 3 червня. Тобто, у нас буде трішки часу награти склад. Але ж нам для цього потрібна бодай одна контрольна гра. Наразі ми домовилися про товариський матч з Білорусією, вони хочуть до нас приїхати. Але це мало ймовірно через незадовільне фінансування збірної. Міністерство не може нам забезпечувати організацію неофіційних матчів, а Федерація гандболу України каже, що немає грошей.

Усе життя у нас - немає грошей! Маю надію, що ми якось вирішимо цю ситуацію. Білоруси готові приїхати, але їм треба вже зараз давати відповідь, бо у них ще й у Росії турнір. Це ж небагато грошей потрібно - тільки поселити їх і забезпечити харчування - все!

- Ви за сумісництвом вже півроку очолюєте бронзового призера української гандбольної Суперліги ГК "Податковий Університет". Як Вам така практика?

- Практика хороша, але вистачає багато незадоволених такою практикою. Кажуть, що тренер не об'єктивно підбиратиме кадри до збірної, віддаючи перевагу своїм вихованкам з клубу. А хто у мене з клубу? Одна Іра Глібко!

Я працював свого часу з "Мотором", і у збірній грало півкоманди "Мотора" не через тренера, а через те, що ті гандболістки були сильнішими за інших. Я також працював зі "Спартаком", і у мене було семеро "спартаківок" у збірній... Які проблеми? Тренер хоче результат, і він собі на шкоду не повезе слабких гравців грати за збірну України. Ці всі розмови через особисту неприхильність, людям збірна - до лампочки Ілліча! Євтушенко не зручний - його потрібно прибрати, на війні усі методи згодяться. А розвалиться збірна - та й Бог з нею, все ж можна на Євтушенка списати...

Коментарі ()