Головне

Запорізький "Мотор" вперше в історії виграв чоловічий чемпіонат України

31.05.2013 12:32 909 0
Запорізький "Мотор" вперше в історії виграв чоловічий чемпіонат України

Статус звітного вирішального поєдинку визначив напруження боротьби ще у дебюті. Команди, може, і не показали якісний гандбол, але емоції, які панували на паркеті під час матчу, явно припали до душі всім глядачам.

Незважаючи на шалений опір господарів, гравцям ГК "Мотор" до 10-ої хвилині вдалося захопити лідерство у рахунку (2:5), і хоча через 5 хвилин підопічним В'ячеслава Дідушенка вдалося максимально наблизитися - 6:7 -, ініціативою все ж володіли гандболісти гостей.

Холоднокровність на останньому рубежі Валентина Кошового та прагнення "моторівців" було винагороджено вже ближче до перерви, коли різниця була позначена у 4-5 пунктів. Розриваючи оборону суперника, раз за разом точно у ціль "вистрілював" Афлітулін, а у захисті гості не давали спокійно зітхнути ні Пєскову, ні лідеру списку бомбардирів Карамишеву, ні Зотову, ні Проніну.

Маючи в активі +4, "Мотор" пішов на перерву у піднесеному настрої, а після відпочинку знову продовжив відвантажувати голи у ворота Комка, якого незабаром змінив його Крючкова. Домінуючи в усіх ігрових елементах, перевага гостей складала все 6 м'ячів (13:19 - 41-а хвилина, 14:20 - 43-я хвилина). Втім, сили не були нескінченними, і після 20-ти хвилин другого тайму "Мотор" подарував надію супернику.

"ЗТР" за 5 хвилин до закінчення матчу скоротив відставання до 2-х м'ячів - 23:25. Однак на більше підопічних В'ячеслава Володимировича вже не вистачило. Грамотна кінцівка матчу та чемпіонату - і "Мотор" до кубку України додав і золото чемпіонату.

А після фінальної сирени стався неприємний інцидент. Бурка, ймовірно, щось сказав Фролову, а той не витримав і вдарив його. Добре, що в обох командах були "тверезі" голови, які не допустили масової бійки.

В'ячеслав Дідушенко (головний тренер ГК "ЗТР"):

"Допустили багато помилок у нападі, якими "Мотор" скористався сповна. Чомусь прямолінійно діяли наші краї, тут трохи хитрості, і все було б по-іншому. У "Мотора" зловив кураж Валентин Кошовий, якого не завжди вдавалося перегравати. Вважаю, що хлопці не здалися, а намагалися боротися до кінця. А матч був не простий. Дуже жорстка була гра, часом навіть жорстока. Прикро, що часом жорстокість проявлялася з боку колишніх наших гравців. Звичайно, позначилася і та обставина, що "Мотор" у єврокубках провів десять матчів, тобто отримав певну практику, чого не можна сказати про нашу команду. Я вдячний хлопцям за те, що билися до кінця!"

Микола Степанець (в.о. головного тренера ГК "Мотор"):

"Емоції, звичайно переповнюють. Слава богу, що сьогодні закінчили серію. У "ЗТР" сьогодні не вистачило сил, щоб здобути перемогу, а то довелося б грати і завтра. Ми між собою провели сім офіційних зустрічей. 4:3 на нашу користь. Дуже-дуже важко для наших хлопців діставалося чемпіонство. Вперше плей-офф розпочався з півфіналів, непрості були півфінальні матчі з "Портовиком". Звичайно, гравці отримали хороший досвід, коли зіграли десять зустрічей у Кубку ЄГФ. Сьогодні була в команді єдність, билися всі! Із початку гри ми змогли повести у рахунку, це найголовніше. Маючи деяку психологічну перевагу у серії, нам важливо було контролювати сьогоднішню гру. Коли у тебе є перевага, то ти у вигідному становищі. Їм потрібно наздоганяти, і тоді помилки бувають невимушені. Звичайно, ми дуже раді цій перемозі!"

Валерій Третьяков (президент Федерації гандболу України):

"Якщо оцінювати сезон, то він оцінюється двояко. Ми мали чудову пару команд, яка грала між собою у фіналі. Впевнений на 100 відсотків, що і та, й інша команди будуть гідно представляти Україну у єврокубках. На превеликий жаль, через фінансову кризу, у нас нижня половина таблиці посипалася. Зараз найголовніше - це зберегти ті команди, які відмовилися від плей-офф. Ми залік зробили по п'яти командам, які за Регламентом завершили чемпіонат. По трьом командам і тієї, яка перемогла у вищій лізі, будемо вирішувати напередодні нового чемпіонату. Якщо заявляться всі, то у нас буде дев'ять команд. На наступний сезон ми змінюємо систему проведення чемпіонату. Спочатку вісім або дев'ять команд зіграють між собою у два кола. Потім шість команд грають ще два кола, далі плей-офф. А нижні, дві або три, плюс вища ліга грають перехідний турнір. Це - як вихід з положення з урахуванням того, що трапилося у цьому році.

За матеріалами прес-служб ГК "Мотор" і ГК "ЗТР"

Суперліга України з гандболу

Чоловіки

Фінальна серія

30 травня

"ЗТР" (Запоріжжя) - "Мотор" (Запоріжжя) 25:28 (8:12)

"ЗТР": Комок, Крючков; Акименко, Зотов (2), Фролов (1), Звеєдов, Константінов (2), Пронін (4); Карамишев (3), Пєсков (6), Турченко (2), Кириленко (1), Кривчиков (3), Ісанчук (1), Кисіль
Головний тренер: В'ячеслав Дідушенко

"Мотор": Кошовий, Сапун; Калініченко, Беспалов, Кубатко, Мірзоєв (2), П. Гурковський (1), Афлітулін (8), Є. Гурковський, Каманін (2), Куриленко, Жук (2), Сєміков (4 ), Ревін, Цап, Бурка (9)
В.о. головного тренера: Микола Степанець

Семиметрові: 3/1 - 4/4
Штрафний час: 10 - 12

Перший матч: 22:29

Коментарі ()