Головне

Зінаїда Турчина: Український гандбол на межі зникнення

24.03.2014 10:21 1098 0
Зінаїда Турчина: Український гандбол на межі зникнення

5-е квітня 2014 року - це без перебільшення доленосний день для  всього українського гандболу. Саме на цю дату запланований звітно-виборний Конгрес вітчизняної федерації, на якому мають визначити яким буде українське гандбольне майбутнє, і  чи буде це майбутнє взагалі.

У найкращої гандболістки планети ХХ століття, легендарної Зінаїди Михайлівни Турчиної, за її власними словами, серце кров'ю обливається, коли мова заходить про нинішній стан справ в українському гандболі. Чоловічі і жіночі чемпіонати -  частково зупинені, збірні команди поставлених завдань не виконали, дитячо-юнацький гандбол взагалі нікому не потрібен.

Інші змагання, якщо і проводяться, то тільки за рахунок спонсорів і меценатів. На цьому тлі проведення Конгресу  5-го квітня і обрання нового президента необхідні як повітря. Але він може не  відбутися через  небажання  нинішнього керівництва ФГУ змінити ситуацію.

- Зінаїда Михайлівна, якщо справи йдуть настільки погано, чому ж виконуюча обов'язки керівника федерації проти проведення Конгресу?

- Я думаю, Тетяна Іванівна Кочергіна просто потрапила під вплив нашого колишнього президента федерації пана Третьякова, який нас зрадницьки залишив.

- Що значить залишив?

Ох, (важко зітхає - прим. Ред) пан Третьяков просто розчинився. Я думаю, не витримав відповідальності. Ви ж знаєте яка ситуація в країні. Грошей немає, що вже говорити про гандбол. Він зрозумів, що не здатний тягнути цей вантаж і вирішив вдатися ось до такого вчинку. Просто все кинути.

- Але, наскільки нам відомо, де-юре він Президент ФГУ?

Це так. Ви знаєте, для мене це взагалі дикість. Ну, якщо ти вирішив піти, якщо не знайшов у собі мужності зробити те, що обіцяв у своїй передвиборчій програмі. Тоді не заважай це зробити іншим. А зараз відбувається справжній саботаж. Третьяков, перебуваючи у затінку, намагається і далі керувати федерацією за допомогою першого віце-президента Кочергіної. Адже остаточно відсторонити Третьякова з посади може тільки Конгрес. І він же разом із ще кількома членами президії блокує його проведення. Тобто в цій патовій ситуації він просто добиває практично бездиханне гандбольне тіло.

- Ось Ви говорите, блокують, заважають, а що Регламент? На чиєму боці буква закону?

У Регламенті ФГУ чітко вказано, що Конгрес - це найвищий орган управління нашої федерації. На вересневому засіданні Конгресу ФГУ було прийнято рішення провести вибори 5-го квітня 2014 року. Крапка. А зараз виходить виконуюча обов'язки Президента просто своїм указом вирішує, проводити вибори  чи  ні. По суті, примха кількох людей може поставити хрест на цілому виді спорту.

- Так, але згідно протоколу засідання президії ФГУ від 11-го березня 2014, питання  щодо можливого перенесення  Конгресу  було  проголосоване  одностайно. Ви  теж  там були, і як це розуміти?

Те, що проголосували одностайно - це брехня. По-перше, з  13-ти членів президії були тільки 7. Я, Олександр Чайченко, Валентин Вакула "за" перенесення не голосували. Ми голосували, навпаки "проти" перенесення. А ось: Кочергіна, Третьяков, Коноплястий, Захаров. Це ті люди, які дійсно хочуть перенесення. Це в їхніх інтересах. Підкреслюю в їхніх, а не в інтересах українського гандболу.

- Яку позицію займає Міністерство спорту?

Міністерство спорту і Національний олімпійський комітет завжди будуть на боці закону. А він у даному випадку на нашому боці. На боці людей, яким небайдужа доля українського гандболу . Наша ініціативна група, куди входять і деякі члени президії федерації та заслужені майстри спорту та тренери вищої категорії, таки організовує Конгрес на 5-е квітня. Спілкуючись з багатьма делегатами в регіонах, ми відчуваємо, що вони теж втомилися від цього свавілля. І вони готові приїхати в Київ 5-го квітня, навіть незважаючи на те, що постійно отримують дзвінки від чинної гандбольної влади з наполегливими проханнями ігнорувати законний Конгрес. Ми відправили відповідні листи і новому міністру спорту Дмитру Булатову, і главі НОК України Сергію Бубці. Вони знають про ситуацію що склалася.  Дуже сподіваємося на їхню підтримку. Тому що український гандбол загнаний вже в таку яму, що якщо звідти виберемося - це буде диво.

- Хто крім Міністерства спорту і НОК України готовий Вам допомогти?

Ми дуже сподіваємося на Андрія Анатолійовича Мельника. Він Майстер спорту України, екс-гравець збірної нашої країни. Це людина слова, а головне у нього є можливості реально врятувати наш вид спорту. Я точно знаю, він має підтримку у більшості делегатів, які приїдуть на Конгрес. Міністерство спорту, НОК та Андрій Анатолійович - от якщо хочете, це три кити, здатні підняти наш гандбол з дна. Тим більше, що досвід спільних проектів у них є. Міністерство спорту і пан Мельник, в повному обсязі забезпечили фінансування Кубка Турчина-2013.

- Тобто, по суті, Конгрес 5-го квітня це останній шанс виправити ситуацію?

Я скажу більше. Якщо він не відбудеться 5-го квітня, якщо нам нинішнє керівництво таки завадить його провести, це буде злочин проти всього українського гандболу.

Коментарі ()