Головне

ГК Мотор: Було б ідеально мати повністю український склад

25.10.2016 15:03 1674 0
ГК Мотор: Було б ідеально мати повністю український склад

Про виступи Мотора у Лізі чемпіонів, про селекцію клубу, реконструкції запорізької арени Юність, відношення до виклику гравців у збірну України, протистояння із ЗТР, про "моторівський" дух.

На ці та інші теми докладно висловився директор СК Мотор Січ Геннадій Касай.

Про порівняння старту Мотора у нинішньому та минулому сезонах:

У минулому році у нас старт теж не був зовсім вдалим. Якби ми зараз у першому турі перемогли Нант, то ми б йшли за графіком минулого сезону. У минулому році переломною стала гра 5-го туру, у якій ми на виїзді переломили матч проти Металурга (Македонія) і виграли. Зараз нам також необхідно відчути смак перемоги у серйозній грі. Звичайно, те, що немає Бурки, Шевельова, Пуховського - це дуже великий мінус для нас.

Не варто забувати, що і Кірєєв був травмований. Травм багато, і це позначається. Наведу приклад: у минулому році після матчу з Елверумом норвежці говорили, що вони добре вивчили Мотор, знали, що забиває Пуховський, але коли вийшли на нього, почав забивати Бурка. Коли вийшли на Бурку, почав забивати Шельменко.

У цьому році поки такого немає тому, що немає великої ротації. Ми взяли перспективних українських хлопців у команду, але вони не нюхали пороху Ліги чемпіонів, і ми хотіли їх поступово підвести, розраховуючи, що гратимуть Бурка, Шевельов, Пуховський, а так вийшло, що левова частка навантаження лягла на новачків. І поки трохи не вистачає, щоб гідно виступати у Лізі чемпіонів. Вся передсезонна підготовка була націлена під Лігу чемпіонів, і я думаю, що ми все правильно робили та ні в чому не помилилися.

Головний тренер ГК Мотор Микола Степанець

Про підхід в пошуку гравців для команди:

Не можна сказати, що у нас немає європейського вектора у селекції. Ми дивимося за європейськими командами та гравцями. Ми брали іспанця до себе в команду, але він не заграв. Все-таки треба враховувати наш менталітет. Плюс іноземці думають, що у нас стріляють. Ми все-таки більше дивимося на слов'янський ринок. Я не вважаю, що він повністю вичерпаний.

Так, в Україні зараз тільки дві команди - Мотор і ЗТР, у яких є гравці необхідного для нас рівня. Але є російський ринок, ринок Білорусі, чия збірна також грає на чемпіонатах світу та Європи, що дуже важливо тому, що, беручи участь у Лізі чемпіонів, дуже важливо мати гравців, які мають досвід ігор у найкращих турнірах. Перемагають ті клуби, у яких досвідчені гравці, які знають, як досягати успіху.

Європейський ринок ми для себе не закриваємо, але хотілося б брати дуже якісних гравців, а вони на контракті у Європі. Там теж конкуренція за гравців. Там, як я знаю, за два роки з гравцем наперед підписують контракт. Ми теж дивимося, вивчаємо. Зараз має приїхати на перегляд гравець з Угорщини, припустимо. Хотілося б підсилятися за рахунок слов'янського ринку тому, бо нам так легше. Поки брати балканців ми не розраховуємо, але все може бути. Якщо ми не знайдемо посилення, значить, будемо дивитися і туди.

У Лізі чемпіонів тільки дві команди грають без легіонерів. Про те, наскільки реально Мотору у перспективі грати у Лізі чемпіонів тільки українськими гандболистами. Це було б ідеально. Якби ми у свій час залишили Онуфрієнко... Тобто треба зібрати всіх, у ЗТР набрати кілька кращих. Але я вважаю, що якщо клуб хоче рости і просуватися далі, однак повинні бути сильні легіонери, на яких рівняються гравці. Тоді ти швидше ростеш. У нас є друга команда клубу. У ній майже всі "збірники" України: семеро людей 1996 року, шість чоловік 1998 року. Хотілося б, щоб через два роки вони всі прийшли у Мотор і заграли у команді, але це ідеальний варіант. Такого, на жаль, не буває.

Мотор щойно завоював суперкубок України

Про атмосферу у команді та "моторівський" дух:

Клуб усе робить для того, щоб гравці, які прийшли в команду, відразу відчували себе "моторівцями". Ми намагаємося вирішувати всі проблеми навколо гравців, щоб вони думали тільки про гандбол. Звичайно, гравці це відчувають і це найбільше проявляється на майданчику.

Звичайно, у минулому році у нас був хороший збитий колектив. Були досвідчені виконавці. Зараз нам може десь не вистачає цього досвіду, і в тому числі у роздягальні. Але я впевнений, що цей досвід набирається. Зараз нам далі відступати нікуди. Настрій у команді робочий. Гравці із задоволенням працюють.

Все повинно бути спокійно, професійно. Гравці повинні виходити та виконувати свою роботу, за яку вони отримують гроші. Мотор - це найкращий клуб України. Грати тут почесно, але й вимоги великі. Ми намагаємося тримати "моторівську" марку, щоб гравці розуміли, що виступати тут - це не тільки вигідно з фінансової точки зору, але це почесно, і всі повинні ставитися до цього з трепетом.

Ми, напевно, єдина команда, яка завжди возить з собою групу підтримки. На підприємстві гандболом завжди цікавляться, переживають, і це гравці цінують. "Моторівський" дух завжди повинен бути присутнім. "Мотровскій" дух - це тільки перемога, незважаючи на те, як нам може бути важко.

Про поразку від Бешикташа за неоднозначного суддівства:

Не хочеться зараз коментувати дії арбітрів. Ті, хто програють, завжди шукають винних на стороні. Я як керівник клубу, в першу чергу, говорю, що ми десь недопрацювали, це однозначно. Не вистачило досвіду. Не вистачило лідера, який міг би потягнути за собою команду. Як раніше тягнув Пуховський, у деяких іграх - Бурка. Цього разу старався Шельменко, але його одного не вистачило. Багато помилок зробили.

прес-служба ФГУ за матеріалами xsport.ua

Коментарі ()